Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Zo wordt elke zakelijke video (ook) een bedrijfsfilm die verbindt

Je wilt graag verbinden en aan relaties bouwen maar de vele soorten video’s die je zakelijk kunt inzetten dienen verschillende doelen, waarbij sommige vooral functioneel en andere meer emotioneel van aard zijn. Toch is het de bedoeling dat al deze video’s gepaard met een emotie, al is het slechts iets ‘kleins’ als het zelfverzekerde gevoel na het bekijken van een instructievideo. Bovendien wil je dat de kijker het merk of de organisatie herkent en de emoties – inclusief het merkgevoel – hieraan verbindt. Op die manier kun je bijna al je video’s zich laten gedragen als bedrijfsfilms en hiermee consistent bouwen aan een sterkere relatie met de kijker.

Zo wordt elke zakelijke video een bedrijfsfilm die verbindt

Aandachtspunten voor verbinding in je zakelijke video’s

Branding en (merk)emotie is uiteindelijk waardevol in elk soort video, ook in video’s die vooral op ‘performance’ gericht zijn. Hiermee kun je consequent die verbinding bereiken waar je naar op zoek bent. Let daarbij op de volgende punten:


1) Communiceer met gevoel 


Het lijkt vanzelfsprekend maar deze voetnoot is toch goed om te noemen. Wees je er altijd bewust van dat kijkers het prettig vinden om de menselijkheid van de organisatie terug te zien of voelen in de video en ook zelf als mens behandeld te worden. Gebruik waar mogelijk een vriendelijke, niet al te afstandelijke toon. Zelfs als je ‘slechts’ een instructiefilm of andere (voornamelijk) informatieve video maakt, is het verstandig om ervoor te zorgen dat de aanspreekstijl en stem aantrekkelijk genoeg zijn om te kunnen verbinden.


2) Kom tegemoet aan de centrale emotie van de doelgroep

Met gevoel communiceren is stap één, maar het is daarbij wel zaak dat je tegemoet komt aan het specifieke gevoel dat bij de kijker leeft, op het moment of in de fase dat je hem met de video benadert. 

Er is in veel gevallen één centrale emotie – of hoogstens twee – die in die specifieke fase van de customer of employee journey leeft en waar je op in zou moeten spelen. Een behoefte waar je als organisatie wat mee ‘moet’. Misschien moet je onzekerheid of frustratie wegnemen of wil je inspelen op enthousiasme dat is ontstaan. Wat de emotie ook is, zorg ervoor dat je hierop inspeelt met je boodschap en tone of voice. Alleen dan kun je een diepgaande connectie tot stand brengen.


3) Communiceer de waarde(s) van je organisatie


Wil je dat de kijkers niet alleen wat voelen bij je boodschap maar ook bij je organisatie zelf, zorg er dan voor dat je merkgevoel of merkidentiteit ook duidelijk overkomt in je video’s. Zo kan de kijker het (positieve) gevoel dat hij ervaart direct koppelen aan jouw merk of organisatie, wat een waardevolle associatie is. 4) Gebruik je merkkleuren/stijl/logo’s/karakters (ook) in je video’s


Het voorgaande punt kun je ook doortrekken naar je stijlelementen. Als je ervoor zorgt dat je algemene merkkleuren, visuele stijl en/of logo ook gewoon in je video’s terugkomen dat heeft dit een versterkend effect voor de merkassociatie.

Niet alleen zal de video sneller gekoppeld worden aan jouw merk (als je merkkleuren en logo al bekend zijn bij de kijker) maar andersom werkt het ook: het gevoel dat is ontstaan in de video en dat de kijker associeert met je merkkleuren zal nu sneller weer ervaren worden als de kijker deze stijlelementen ergens anders tegenkomt, zoals op je website of in een advertentie in een tijdschrift.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox5) Adem consequent dezelfde sfeer uit in je video’s


Een relatie met je doelgroep kan pas tot uiting komen, wanneer de kijker op verschillende momenten – en op verbindende wijze – in aanraking komt met je organisatie. Daarbij is het belangrijk dat de kijker weet wat hij aan je heeft en steeds opnieuw dezelfde sfeer ervaart, die past bij jouw organisatie. Pas dan ben je herkenbaar in het gevoel dat je uitstraalt en zal de kijker een vertrouwensband met je kunnen opbouwen.6) Beperk je niet tot één of een paar films


Uit bovenstaande volgt ook dat een diepgaande en langdurige verbinding pas kan ontstaan als je deze via meerdere video’s en contactmomenten communiceert. Eén video kan even een impuls geven, maar een echte betekenisvolle relatie krijg je pas door in verschillende fases – en dus met verschillende video’s – een connectie te leggen.


Zakelijke video’s die verbindende bedrijfsfilms (kunnen) zijn

Niet alleen ‘pure’ branding video’s kunnen je merk versterken en klanten of medewerkers aan je binden. De emotionele kracht van video heeft in vele soorten video’s zijn uitwerking; of kan dit hebben. En die kracht moet je zoveel mogelijk benutten. Onder meer de volgende video’s kunnen een verbindend (branding) effect hebben:Productvideo


In een productvideo wil je je product(en) zo aantrekkelijk mogelijk presenteren, natuurlijk. Maar dit zou niet los moeten staan van je eigen merkidentiteit.

Ten eerste wordt een productvideo pas aantrekkelijk als deze een gevoel communiceert en aanspreekt bij de kijker. Met (alleen) een opsomming van kenmerken kom je niet ver. Mensen, zo weten we al even, maken geen beslissingen op basis van verstandelijke argumenten maar laten zich leiden door hun (onbewuste) emoties.

Ten tweede ligt voor de hand dat het gevoel dat je met een bepaald product wilt overdragen in lijn ligt met het algehele merkgevoel. Dat de emotie die een kijker bij je product moet voelen ook gevoeld moet worden bij je merk. Sterker nog, als je je branding krachtig genoeg doorvoert in al je video’s, wordt het product zelf – of in ieder geval zijn eigenschappen – bijna bijzaak. Uiteraard moet het aan behoeftes voldoen, maar uiteindelijk is jouw merk de reden dat een consument het wil kopen.Op die manier is een productvideo ‘gewoon’ een van de bouwstenen die bijdragen aan een krachtig, herkenbaar en aantrekkelijk merk en de consument steeds weer wat meer aan je weten te binden.

Zo wordt elke zakelijke video een bedrijfsfilm die verbindt-2

Recruitment video


Als een recruitment video maar iets meer biedt dan het heel functioneel uitlichten van een vacature, dan kan het al een verbindende rol spelen, voor niet alleen nieuwe maar ook huidige medewerkers. Het benoemen van de sfeer op de werkvloer, het communiceren van de visie van de organisatie en tonen van de bedrijfscultuur kunnen nieuwe medewerkers echt het gevoel geven dat ze hier bij willen horen. Het kan als een warm bad voelen, als een tweede familie. Dan is het bijna bijzaak want voor functies er precies openstaan en wat het salaris zal zijn. Dat is wat je wilt bereiken. Dit kan ook een positief effect hebben op het (merk)gevoel bij huidige medewerkers. Ze kunnen trots en hernieuwde waardering voor de eigen organisatie gaan voelen; of ze zien nu ineens pas goed waar de organisatie voor staat. Goed bekeken hebben we het hier natuurlijk over employer branding maar ook bij consumenten en andere doelgroepen kan zo’n recruitment video voor verbinding zorgen.

Enerzijds omdat potentiële sollicitanten die niet reageren wél een positief gevoel overhouden aan je organisatie, wat ook een rol speelt bij andere contactmomenten. En anderzijds omdat ook consumenten zo’n recruitment video onder ogen kunnen krijgen en vanwege het sympathieke karakter hiervan eerder aan jouw merk of organisatie zullen denken.

Instructievideo

Niets functioneler of informatiever dan een instructievideo, zul je denken. En ja, in zekere zin klopt dat, maar toch kun je ook hiermee heel effectief klanten aan je binden. In eerste instantie door een goede dienst te verlenen, waar mensen behoefte aan hebben. Een dienst die mensen rust geeft, zelfvertrouwen en goede moed. Niet alleen voor het product of de situatie in kwestie maar ook in de toekomst. Ze zullen eerder voor een product of dienst van jou kiezen als ze het vertrouwen hebben dat ze er uiteindelijk wel uit zullen komen, eventueel met jouw hulp.Het straalt natuurlijk ook goed op jou af. Jij bent er voor je klanten, met hulp en tips waar nodig. Maar je kunt ook niet-klanten aantrekken of zich bewust maken van goede dienstverlening. Zolang je maar enige branding aan je (al dan niet universele) instructie toevoegt. Zodat kijkers de diensten in de video zullen associëren met jouw merk. 


Testimonial video

In de basis is een testimonial video ‘gewoon’ een video over de ervaringen van een of meerdere van je klanten maar het is goed te begrijpen dat zo’n video veel kan betekenen voor je imago. Immers, het is de bedoeling dat die klanten positieve dingen over je zeggen. Maar als je wilt dat je testimonial video optimaal dienst doet als een verbindende bedrijfsfilm zijn er wel een paar voorwaarden.

Om te beginnen moeten de klanten een geloofwaardig, uitgebalanceerd verhaal vertellen. Over wat ze dachten en voelden gedurende het (aankoop)proces en voorafgaand daaraan. Het is bijvoorbeeld mooi als ze ook de fase benoemen waarin de kijker zich bevindt, zodat deze zich met de klant kan identificeren. Voor dit laatste helpt het ook als het verhaal niet (overdreven) lovend is maar ook wat twijfels bevat of wellicht zaken die (in het begin) minder soepel liepen. Als de eindconclusie natuurlijk maar wel positief is. Zo zorg je voor een authentiek verhaal waar de kijker in mee kan gaan. Vervolgens is het uiteraard zaak via het verhaal van je klanten de waarden van jouw organisatie zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. Je eigen persoonlijkheid, oprechte aandacht voor klanten en hun wensen, duurzame filosofie, dat soort dingen. Voeg dan nog wat van je eigen merkkleuren en -sfeer aan de video toe en je hebt een authentieke testimonial video die klanten direct aanspreekt én een band met ze tot stand kan brengen.

Elke zakelijke film een verbindende bedrijfsfilm? Graag!

Het gaat misschien wat ver om elke zakelijke film een bedrijfsfilm te noemen. Uiteraard is je merk of organisatie in de ene video nadrukkelijker aanwezig dan in de andere. Maar als je een bedrijfsfilm ziet als een video die je voor of uit naam van je bedrijf maakt en als een video die een positieve bijdrage levert aan het imago, de identiteit, of op zijn minst de herkenning van je merk; dan kan elke zakelijke video hieronder vallen. Als je vervolgens ook wilt dat je zakelijke video kan bijdragen aan een structurele verbinding met je doelgroep, zijn er weliswaar wat belangrijke aandachtspunten, zoals we hierboven hebben gezien, maar ook dit kun je – tot op zekere hoogte – met elke video bereiken.

De inzet van diverse verbindende bedrijfsfilms is de beste manier om een sterke relatie te bereiken met je doelgroep en structurele groei te realiseren voor je organisatie.

Heb je vragen over verbindende bedrijfsfilms?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Video marketing De 7 videotrends en tips die je organisatie verder helpen in 2024 De beste tips voor je videostrategie in 2024
BLOG / Bedrijfsfilms 12 inspirerende voorbeelden van bedrijfsfilms (in 2024) De beste bedrijfsfilm voorbeelden ter inspiratie