Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wat is het verschil tussen een brandingvideo en een bedrijfsfilm?

Praktisch elk merk en elke organisatie wil een bedrijfsfilm laten maken. Wat natuurlijk een goed idee is, want video is een effectief marketingmiddel dat potentiële klanten op een krachtige manier aanspreekt. Maar als een merk een bedrijfsfilm wil laten maken, gaat het meestal om een brandingvideo. Maakt dat uit? Niet echt, maar er zijn verschillen. En het is wel belangrijk dat zo snel mogelijk duidelijk is wat precies de verwachtingen zijn zodat een bedrijf met de juiste video eindigt.

Wat is het verschil tussen een brandingvideo en een bedrijfsfilm?

Bedrijfsfilm: elke film voor of over een bedrijf?

Als je wilt kun je vele kanten op met de term ‘bedrijfsfilm’. Je zou er zelfs elke video mee kunnen bedoelen die voor of over een bedrijf wordt gemaakt, waaronder bijvoorbeeld een commercial, instructiefilm, promotievideo of testimonial video. Maar dat is niet wat we onder een traditionele bedrijfsfilm verstaan.

 • Op bezoek bij het bedrijf

De klassieke betekenis van bedrijfsfilm is een film of video die écht over het bedrijf gaat en daadwerkelijk op locatie langsgaat. In een traditionele bedrijfsfilm krijgt de kijker meestal een kijkje achter de schermen en ziet hoe het er in het bedrijf en zijn afdelingen aan toegaat. We krijgen een stukje historie, zien medewerkers in beeld, zien en horen wat het bedrijf allemaal produceert en krijgen wat mee van het proces, de bedrijfscultuur en/of de kernwaarden van het bedrijf.

 • Inhoudelijk

Een gebruikelijke bedrijfsfilm onderscheidt zich van een brandingvideo doordat hij meestal vooral gaat over de core business van het bedrijf; en over het bedrijf zelf. Het is kortom een heel concrete, inhoudelijke film, bedoeld om kijkers te informeren.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
 • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
 • Zo worden video's volledig uitgekeken
 • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox
 • Rechttoe rechtaan-concept

Een bedrijfsfilm is vrij rechttoe rechtaan. De video hoeft niet saai te zijn en kan zeker dynamisch gemaakt worden, maar een ‘echte’ bedrijfsfilm is structureel en inhoudelijk behoorlijk herkenbaar. Het is een soort ‘over ons’-video, een film die vanuit het perspectief van het bedrijf zelf laat zien hoe het bedrijf eruitziet en wat voor diensten het biedt. Het is niet het type film dat veel ruimte biedt voor een heel vernieuwend concept.

 • Voor klant of medewerker

De doelgroep van een bedrijfsfilm is niet altijd hetzelfde. Uiteraard is het voor een (potentiële) klant interessant om meer van een bedrijf te weten te komen. Een bedrijfsfilm geeft een bedrijf een gezicht en persoonlijkheid. Bovendien leer je ook echt meer over het product of dienst dat je afneemt of van plan bent af te nemen, wat het vertrouwen vergroot en de stap naar een (volgende) aankoop verkleint.

Daarnaast kan een bedrijfsfilm ook gebruikt worden om personeel te werven. Dan is het minder een ‘over ons’- en meer een ‘werken bij’-video, waarbij medewerkers aan het woord komen en vertellen wat ze doen en hoe leuk bedrijf x is om te werken. In zo’n video wordt meestal bedrijf x als werkgever in het zonnetje gezet en wordt er niet een specifieke vacature uitgelicht. Zo’n bedrijfsfilm is dan dus geen recruitment video maar een employer branding-video.

Branding video

Hoewel er zeker een tijd en plek is voor een klassieke bedrijfsfilm, bedoelen mensen tegenwoordig meestal wat anders als ze om een ‘bedrijfsfilm’ vragen. In de meeste gevallen willen ze dan eigenlijk een branding video

Wat is het verschil tussen een brandingvideo en een bedrijfsfilm?

Dit zijn de kenmerken van een branding video:

 • Promotie

Waar een bedrijfsfilm doorgaans heel concreet is en letterlijk beelden laat zien van het bedrijf, gaat het bij een branding video vooral om de promotie van het merk. Het gaat erom dat de kijker enthousiast wordt over het merk en minder (of zelfs helemaal niet) om het fysieke bedrijf zelf, de producten of de medewerkers.

 • Emotie

Natuurlijk komt er bij een traditionele bedrijfsfilm ook emotie kijken: de kijker moet wat voelen bij het bedrijf, de producten of de werkplek – maar in de basis is een dergelijke film informerend of registrerend. Het gaat om het tonen van het proces of inkijkje bij het bedrijf.

Een branding video is grotendeels erop gericht om de kijker te verleiden; om het merk zo spannend en aantrekkelijk mogelijk te presenteren, naast natuurlijk het overbrengen van de belangrijkste merkwaarden.

 • Creatief concept

Deze spannende presentatie betekent dat er een verrassend concept gekozen kan (of moet) worden gekozen om voldoende de aandacht van de kijker te trekken. Er kan gekozen worden voor een verrassende (en snelle) montage, voor een interessante locatie, animatie, spelen met geluid, epische muziek, kleurgebruik, motion graphics… alles om de kijker te overtuigen van de gave (nieuwe) merkidentiteit van bedrijf/merk.

 • Meestal kort(er)

Er zijn uitzonderingen, maar een branding video is meestal niet zo lang. Hij werkt meestal beter als hij lekker kort en krachtig is; zeg maximaal een minuut. Gewoon wat pakkende visuals (in de huisstijlkleuren), kort de belangrijkste emotie(s) en kernwaardes overbrengen, misschien nog afsluiten met een slogan, en klaar ben je.

Branding video of bedrijfsfilm? Wat is je doel?

Hoe je het noemt, maakt ons eigenlijk niet uit, wij komen er snel genoeg achter waarnaar je op zoek bent. Maar mocht je zelf niet helemaal weten welke kant je op wilt met je bedrijfsfilm, dan kan het handig zijn om deze lijst er even bij te pakken.

Heb je vragen over branding- en bedrijfsvideo's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms 12 argumenten waarom je moet investeren in bedrijfsfilms (in 2024) Ontdek hoe video je organisatie structureel laat groeien
BLOG / Bedrijfsfilms 21 tips bij het maken van een bedrijfsfilm Bouw aan je brand image