KennismakenKennismaken
Whitepaper    The Devion Way

Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kennismaken

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met video? Of wil je meer weten over onze werkwijze en prijzen? Vul het formulier in en we nemen contact met je op. Samen ontdekken we hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten voor jullie organisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of benieuwd bent naar hoe we kunnen samenwerken?

Laten we samen sparren over hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info & prijzen

Ontdek welk type animatie het beste bij je boodschap en organisatie past. Vul hiernaast de velden in en wij informeren je over stijl, vorm en prijzen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk
Ontdek

Waarom je een branding video nodig hebt voor merkgevoel bij je medewerkers

Aan anderen uitleggen wie je bent en waarom ze voor je moeten kiezen zonder dat je dit zelf goed weet? Je zou verbaasd zijn bij hoeveel bedrijven hiervan sprake is. Zelfs bij het management of de communicatieafdeling kan het zo zijn dat er te weinig zelfkennis is. Laat staan dat alle medewerkers binnen de organisatie goed voor ogen hebben wat de merkidentiteit is van het bedrijf. En dat kan het potentiële succes van je bedrijf enorm in de weg staan. In dat geval kan een bedrijfsfilm of branding video wonderen doen.

Waarom je een branding video nodig hebt voor merkgevoel bij je medewerkers

Of deze nu expliciet voor intern gebruik is of niet, bedoeld of onbedoeld kan een bedrijfsvideo niet alleen intern voor trots en enthousiasme zorgen; hij kan er ook voor zorgen dat de belangrijkste (kern)waardes duidelijk overgebracht worden. 

Dit laatste is essentieel: want met kennis van de merkwaarden weten alle medewerkers ‘waar ze het voor doen’, waar het bedrijf naartoe gaat, en wat ze naar klanten moeten uitstralen. Kortom, je wordt beter in je werk, wat uiteraard een positief effect heeft op het algehele succes van het bedrijf.

Mis je de missie? Een branding video kan helpen

Het is best te begrijpen hoe het kan gebeuren dat de missie of kernwaardes niet volledig duidelijk zijn, of misschien zelfs totaal niet. En helemaal hoe niet iedereen hiervan op de hoogte is.

Redenen voor onduidelijkheid over kernwaardes en merkidentiteit:

Soms missen medewerkers het gevoel van je merk of weten ze niet goed waar het bedrijf voor staat. Dit zijn enkele mogelijke oorzaken:

‘Alleen’ een missie

Ja, op een bierviltje of als inspirerende missiestatement kan het er prachtig uitzien als je zegt dat je het landschap van jouw industrie wilt opschudden… dat je een toegevoegde waarde wilt bieden in de levens van je klanten… dat je een duurzame wereld nastreeft, creativiteit en out-of-the-box-denken voorop stelt en ga zo maar door.

Maar als je echt een concrete richting wilt geven aan je merk en product, zul je toch met meer moeten komen. Als je iedereen om je heen – zowel intern als extern – duidelijk wilt maken wat je nu daadwerkelijk doet en biedt, zul je je missie goed moeten uitwerken.

Te universeel (en nietszeggend)

Het is niet zo vreemd dat kernwaardes van veel bedrijven in de basis hetzelfde zijn of op zijn minst veel op elkaar lijken. Individuele bedrijven hebben immers niet het alleenrecht op waardes die nu eenmaal voor heel veel klanten belangrijk zijn, zoals klantvriendelijkheid en producten met een hoge kwaliteit. Op zijn minst wil je daarom niet negatief opvallen door dit soort zaken niet te bieden als merk.

Tegelijkertijd moet je ook je best doen om jouw specifieke soort klantvriendelijkheid – of welke waarde dan ook – overtuigend voor het voetlicht te brengen en daarmee echt onderscheidend te zijn.

Ga daarom goed na hoe jij de op zichzelf weinig zeggende term ‘klantvriendelijkheid’ in de praktijk brengt. Eigenlijk moet je jezelf bij iedere waarde de vraag stellen: ‘Maar hoe dan?’

Kortom: hoe merkt de klant dat je klantvriendelijk bent? Een standaard lange retourtermijn, niet-goed-geld-terug, snelle/gratis verzending? Een altijd beschikbare klantenservice? Meedenken met de klant op het gebied van…?

Maak je waardes dus tastbaar en daarmee (hopelijk) meer onderscheidend voor je potentiële klanten. En inderdaad, daarmee worden je waardes en identiteit tegelijkertijd duidelijker voor de medewerkers. Als je USP’s eigenlijk helemaal niet zo uniek zijn, voelt je merk voor je personeel net zo inwisselbaar en identiteitsloos als voor je klanten.

Wijziging van waardes of rebranding

Niets is voor altijd. Of positiever: het is voor ieder bedrijf gezond om met zijn tijd mee te gaan. Om dynamisch te zijn, vooruit te kijken. Dat kán betekenen dat je je portfolio moet aanpassen, maar ook dat je bepaalde waardes moet aanpassen en/of wellicht nieuwe doelgroepen moet aanspreken.

Het kan ook zijn dat je merkwaardes aangepast worden als gevolg van een overname of fusie. Omdat er dan bijvoorbeeld sprake is van een nieuwe visie of er verschillende doelgroepen of productgroepen ineens met elkaar gecombineerd moeten worden.

Een heel normale ontwikkeling, maar het is dan wel belangrijk om al je medewerkers mee te nemen in deze vernieuwde identiteit, waardes of beloftes richting de klant.

Nieuwe medewerkers richten zich direct op core business

Niet zelden komen er nieuwe medewerkers in een bedrijf als gevolg van hoge nood binnen het bedrijf. Ofwel, je wilt graag dat zo’n medewerker zich zo snel mogelijk op zijn/haar werk stort en dan lijken zaken als kernwaardes en identiteit in bepaalde gevallen bijzaak. Of in ieder geval: ze hebben vaak wat minder prioriteit.

Maar zeker op de lange termijn kan dit averechts werken. Zonder een duidelijk idee van het bedrijf of merk en wat er uitgedragen en bereikt moet worden, kan uiteindelijk geen enkele medewerker echt optimaal zijn werk uitvoeren. 

Daarom is het zaak dat elke nieuwe medewerker eerst – of op zijn minst parallel aan de core business – ingewijd wordt in de cultuur, visie, identiteit en waardes van het bedrijf.

Minder cohesie en merkgevoel bij grote bedrijven



Juist bij grote bedrijven met veel medewerkers is het soms lastig om dat ‘intieme’ merkgevoel bij iedereen helder te krijgen en houden. Vanwege het formaat van het bedrijf of de vele verschillende afdelingen, kan het een uitdaging zijn om iedereen bij het bedrijf betrokken te houden en de merkwaardes duidelijk te maken en levendig te houden. Deels vanwege de hierboven besproken redenen en deels omdat er vaak minder persoonlijk contact mogelijk is.

Dan kan een bedrijfsvideo een goed middel zijn om de interne cohesie te verbeteren. Juist bij grote bedrijven zie je dat een branding video vaak niet alleen extern maar ook intern heel nuttig is bij het voelbaar maken van het eigen merkverhaal.

Waarom branding video voor merkgevoel bij je medewerkers

Bedrijfsfilm ideaal voor interne communicatie merkidentiteit.

Video is bij uitstek een betrokkenheidsmiddel: een middel of instrument om je klanten, medewerkers en stakeholders bij je merk te betrekken.

Je kunt er heel effectief zowel informatie als een gevoel mee uitdragen, wat belangrijk is voor de verbinding van je klanten of medewerkers met je merk. Wat vervolgens weer een essentiële basis is voor enerzijds de aankoopbereidheid van je klanten en anderzijds en helder idee en gevoel van je medewerkers bij je merk, wat ze niet alleen langer aan je bedrijf verbonden houdt, maar ze ook beter – en beter onderbouwd – in staat stelt om je product te verkopen.

Waardes tastbaar maken

Of een bedrijfsfilm nu bewust voor interne communicatie gemaakt wordt of gewoon er voor klanten, partners en andere stakeholders, een veelvoorkomend effect van zo’n video is dat medewerkers nieuwe inzichten of waardering krijgen voor het eigen bedrijf. Op zijn minst krijgen ze er een heel positief gevoel bij (over het eigen merk).

Een branding video of bedrijfsfilm kan beknopter en overtuigend duidelijk maken wat de waardes zijn van het bedrijf.

Dit komt deels omdat de verantwoordelijke video agency voorafgaand aan het maken van de video intensieve gesprekken met het bedrijf heeft gehad over wat nu eigenlijk de belangrijkste waarden zijn om te communiceren. Niet zelden is het hiervoor nodig dat het bedrijf eens even goed naar zichzelf kijkt en desnoods hier wat interne gesprekken of brainstormsessies over heeft.

Daarnaast kan video met al zijn audiovisuele instrumenten heel doeltreffend een boodschap voor het voetlicht brengen – informatie blijft via videobeelden simpelweg veel beter hangen dan via alternatieve communicatiemiddelen.

Als medewerkers een branding video zien van hun eigen merk, gebeurt het regelmatig dat ze pas op dat moment voor het eerst goed zien waar het bedrijf echt voor staat.

Merkgevoel

Naast de inhoudelijke voordelen van een branding video, is er natuurlijk ook een krachtige emotionele component aan verbonden. Met zaken als de juiste belichting, een paar treffende klanken, stijlvolle filters, kleurbewerking en montage kan een video specifieke emoties opwekken. Alsof je kijkt naar een meeslepende speelfilm, kan de kijker helemaal in (het verhaal van) de branding video opgaan.

En als medewerker bekruipen je dan emoties die je mogelijk eerder nog niet gehad hebt bij je eigen merk.

Trots op eigen bedrijf

Er zijn verschillende emoties die zich meester kunnen maken van de medewerkers bij het kijken van een branding video van het eigen merk, maar je kunt wel stellen dat – bij een goed uitgevoerde video – vrijwel alle medewerkers zich trots voelen op hun merk.

En deze trots is niet (alleen) het product van een vakkundig geproduceerde en uitgedachte video. Dit gevoel ontstaat ook omdat bij het zien van de video alles ‘klikt’ voor de medewerker. Dit is inderdaad wat het merk zo bijzonder maakt, waarom hij/zij bij het bedrijf werkt. Maar tegelijkertijd iets wat hij/zij nog niet eerder zo geformuleerd of gepresenteerd heeft gezien, of zelf zo onder woorden had kunnen brengen.

Een mooi geproduceerde video zet het merk ook eens goed in het zonnetje. Het geeft het het podium dat het merk verdient – maar waarschijnlijk nog nooit heeft gekregen. Een kwalitatief product en merk die de volle aandacht krijgen in een net zo kwalitatieve presentatie. Dat voelt goed (en terecht)!

Een branding video houdt je bedrijf bij elkaar

Het gaat misschien wat ver om een branding video de redding van je bedrijf te noemen, maar een bedrijfsfilm kan zeker een flinke impuls geven aan het merkgevoel van je personeel.

Medewerkers kunnen door een branding video een (nieuw) gevoel van trots voelen voor het bedrijf, maar ze kunnen zelfs via de video voor het eerst goed zien – en voelen – waar het bedrijf voor staat.

Dat heeft alleen maar positieve resultaten. Zoals meer loyaliteit ten opzichte van het merk, een beter groeps- en teamgevoel binnen het bedrijf, positievere communicatie naar buiten toe, en een meer gefocuste manier van werken met alle neuzen de juiste kant op… met betere bedrijfsresultaten als gevolg.

Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

Download whitepaperDownload whitepaper
BackgroundBall
BackgroundBall