Authentiek overkomen (en het ook echt zijn) is heel belangrijk voor je merkidentiteit. Maar hoe doe je dat? Natuurlijk: geen leugens verkondigen. Maar je mag sommige punten toch wel wat dikker aanzetten? Op een eerste afspraakje gooi je ook niet meteen al je trauma’s op tafel en ben je zo vriendelijk mogelijk voor de bediening, ook al maken ze de ene fout na de andere. Toch moet je wel je eigen persoonlijkheid tonen. Het is soms een beetje een koorddansact. Maar tijd steken in het authentieke karakter van je video is bijzonder waardevol. Het is het verschil tussen een kijker die je gelooft en vertrouwt – en je product wil kopen – en een kijker die na twee scènes al weg klikt. Lees dus snel onze tips!
Hoe bereik je nu die geloofwaardige, authentieke sfeer in je bedrijfsfilm, branding video, productfilm of andere zakelijke video’s? Bekijk de tips hieronder:
Als je op een mooi aangeklede set filmt kun je zeker een authentieke sfeer bereiken, maar als je een echt inkijkje op/in je bedrijf wilt geven, helpt het natuurlijk als je film ook echt ter plekke geschoten wordt. En het liefst inclusief medewerkers, alsof het een normale werkdag betreft.
Medewerkers zijn niet altijd – of vaak niet – de beste acteurs, maar dat is niet altijd een probleem. Zolang ze niet al te onhandig overkomen op camera, heeft het absoluut meerwaarde om je echte personeel te filmen. Als kijker merk je heel snel of de spreker of persoon in beeld echt wat van het bedrijf weet – en er wat bij voelt – of dat hij alleen een script voor zijn neus heeft gekregen waar hij weinig mee heeft. Een medewerker heeft misschien wel wat meer aanwijzingen van de regisseur nodig, maar als het werkt, werkt het goed.
Er is zat stockmuziek te krijgen online, waar ook heus wel muziek tussenzit die goed bij de sfeer van jouw bedrijf of product past. Maar probeer toch zoveel mogelijk de verleiding te weerstaan dit soort muziek te gebruiken. Als je een componist opdracht geeft om naar aanleiding van jouw wensen iets unieks te maken, voelt dit niet alleen voor jezelf beter, maar er is dan ook geen risico dat jouw muziek in nog 5 andere bedrijfsfilms te horen is (misschien zelfs die van concurrenten). En wie weet vind je zelfs wel een muzikaal thema dat zo goed bij je past dat je het in meerdere video’s kunt gebruiken en je er een herkenningstune voor jouw merk van kunt maken. Dan wordt de muziek pas echt uniek… en authentiek.
In theorie kan het heel natuurlijk voor jouw organisatie zijn om een formele aanspreekstijl te gebruiken, maar vermijd dit toch zoveel mogelijk. Gebruik niet teveel jargon en praat in korte, begrijpelijke zinnen. Kortom, gebruik spreektaal. Dat komt minder gekunsteld, afstandelijk en corporate over… en daarmee ‘echter’.
Je kunt kiezen uit een veelheid van stijlen bij het maken van je video. En dat is goed. Zo is er altijd wel een stijl die perfect past bij jouw boodschap, waarden, kortom: je identiteit. Kijk en bespreek dus goed – met een video agency bijvoorbeeld – wat er allemaal mogelijk is en laat een video maken die je op het lijf geschreven is. Dit betekent overigens niet dat de videostijl per se ontzettend innovatief moet zijn, met flitsende overgangen en drukke montage. Een traditionele vorm kan uitstekend zijn voor je organisatie. Daarbij kun je altijd binnen de gekozen stijl de nodige ‘touches’ aanbrengen die het gevoel van jouw merk overbrengen.
Hou je boodschap herkenbaar en realistisch. Doe geen claims die je niet waar kan maken en probeer aan te sluiten bij de behoeftes en verwachtingen van de kijker. Vermijd superlatieven als ‘beste’, ‘ultieme’, ‘succes verzekerd’. Een beetje realisme inbouwen zorgt er juist voor dat de kijker je serieuzer neemt en je meer vertrouwt.
Het hangt een beetje van je doelgroep af maar in de meeste gevallen is het aan te raden om je kijker met je/jij aan te spreken in plaats van met ‘u’. De kijker voelt zich dan persoonlijker benaderd en zal jouw organisatie ook als ‘menselijker’ zien.
Kijkers snappen heus wel dat je jezelf of je product moet verkopen, maar probeer je toch zoveel mogelijk in de gebruiker te verplaatsen en aan te sluiten bij zijn/haar belevingswereld. Als je laat zien dat je hiertoe in staat bent, gelooft de kijker sneller dat er bij jouw bedrijf mensen van vlees en bloed werken, die het beste voorhebben met hun klanten.
Afhankelijk van het type bedrijfsfilm dat je maakt, is het verstandig om niet alleen maar een 100% rooskleurig beeld van jezelf te scheppen. Maak bijvoorbeeld duidelijk dat jouw bedrijf niet per se (meteen) alle antwoorden heeft. Maar dat je er wel alles aan doet om deze te produceren. Vooral in testimonial video’s werkt dit goed. Dan wil je immers een geloofwaardig klantverhaal horen als kijker; over iemand die twijfels had maar uiteindelijk geweldig geholpen is.
Een goed script is essentieel voor de meeste bedrijfsfilms maar als je medewerkers in je video laat figureren, probeer dan niet alles letterlijk voor ze uit te schrijven. In voorgesprekken kunnen ze je van de juiste inhoud voorzien, waarna je structuur kunt aanbrengen in een script en in de ‘live’ interviews precies weet welke kant je op moet gaan. Daarna kan een kundige montage voor soepele overgangen en een logisch opgebouwd geheel zorgen. Hou in ieder geval rekening met persoonlijke anekdotes en taalgebruik. Voor een authentiek gevoel is het belangrijk dat de medewerkers hun eigen verhaal kunnen doen, in hun eigen woorden.
Dit is niet iets wat je video per se authentieker maakt, maar ook dit kan bijdragen aan de benaderbaarheid en ‘menselijkheid’ van je organisatie: zorgen voor uitgebreide en duidelijke contactinformatie aan het einde van je video. Eindig bijvoorbeeld met een CTA die de kijkers vertelt dat ze bij vragen altijd contact kunnen opnemen en dat je altijd voor ze klaar zit, met de relevante adressen erbij. Ook kun je eindigen met een contactformulier dat de kijker meteen kan invullen.
Je wilt jezelf natuurlijk wel een beetje goed verkopen en zo voordelig mogelijk voor de dag komen. Maar waar ligt de grens? Wanneer is het gewoon een beetje oppoetsen en wanneer ronduit misleiding?
Een groothoeklens gebruiken voor de foto’s van je te koop aangeboden huis, waardoor kamers er (veel) ruimer uitzien dan ze in werkelijkheid zijn, is al op het randje, maar kan nog wel. Onder meer omdat het een bekende tactiek is. Maar heel erg authentiek is het natuurlijk niet.
Als het om de waardes van je merk gaat of beloftes die je doet, moet je deze 100% kunnen nakomen. Dat is tenslotte waar je voor staat en waar je identiteit uit bestaat.
Maar ook met betrekking tot het product dat je levert, mag je geen verkeerde voorstelling van zaken geven. Kleuren, afmetingen, technische specificaties en andere feitelijke kenmerken moeten gewoon zijn zoals je ze presenteert.
Verder heb je behoorlijk wat vrijheid en zal de kijker best veel accepteren.
Uiteraard is het geen probleem om te zeggen dat mensen gelukkig kunnen worden van je product of een comfortabeler leven kunnen leiden. Iedere kijker snapt dat dit geen garantie is en het wordt ook tot op zekere hoogte verwacht dat je de voordelen – en positieve emoties – iets mooier voorstelt. Sterker nog, klanten hebben behoefte aan een mooi(er) verhaal en willen graag verleid worden, ook al weten ze dat de realiteit iets anders kan zijn.
En ook in deze gevallen kun je voor authenticiteit zorgen. Als je bijvoorbeeld in een testimonialvideo klanten laat zien die deze ervaring ook echt hebben, dan krijgen dit soort statements veel meer geloofwaardigheid. En dan heb je dus niets mooier gemaakt dan het is.
Kortom, op verschillende manieren en in verschillende situaties is ‘mooier maken’ prima. En zelfs aan te raden.
Zo zorg je er nu voor dat je naast een authentiek karakter ook die mooie, ‘opgepoetste’ presentatie voor je video hebt:
De ‘Dollar Shave Club’ heeft een beroemde bedrijfsfilm waarin ze hun scheermesjes ‘f*ing awesome’ noemen. Maar met zulke droge humor en vette knipoog dat iedereen snapt dat ze dit niet letterlijk zo bedoelen. Terwijl je tegelijkertijd merkt dat ze stiekem het product – of in ieder geval het bedrijf – wel ‘awesome’ vinden. En door de charmante, sympathieke sfeer vindt de kijker dit ook.
De kleuren van je producten op een productpagina – of in een productvideo – moeten waarheidsgetrouw zijn, maar het is geen probleem om ze in je bedrijfsfilm een beetje op te poetsen. Maak bijvoorbeeld de kleding van je personeel wat sprekender, zorg dat het gras in het park waar de video is opgenomen wat groener is of de bomen wat goudkleuriger zijn.
Zolang je verhaal authentiek is, kun je visueel rustig uitpakken met een mooi aangeklede set en medewerkers – of hoofdrolspelers. Want ja, er is veel voor te zeggen om bij jou op kantoor te filmen, maar als dat bestaat uit een paar cubicles en geïmproviseerde meetingrooms van spaanplaat, dan is dit niet echt sfeerverhogend.
Laten we wel wezen: acteurs zijn per definitie ‘nep’. Tegelijkertijd acteert iedereen tot op zeker hoogte in een video. Iedereen moet zijn verhaal kunnen verkopen. Je medewerkers kunnen dan misschien uit ervaring spreken, als ze houterig en daardoor onnatuurlijk overkomen op camera, heb je er nog niets aan. Een acteur die zijn vak verstaat en het juiste script heeft gekregen kan jouw verhaal met overtuiging brengen. Een combinatie kan ook heel goed werken: een (paar) acteur(s) die samen met medewerkers in beeld verschijnen.
Bij het maken van zakelijke video’s kun je je zeker laten inspireren door succesvolle Holywoodfilms. Ook al zou je misschien anders denken: dit hoeft de authenticiteit niet in de weg te zitten en kan er juist aan bijdragen dat de kijker blijft geloven in jouw verhaal. Het punt is: kijkers houden van een meeslepende sfeer. Als klant wil je een gezonde scepsis houden, maar je wilt ook overtuigd worden en je kunnen ‘verliezen’ in een verhaal; ook in zakelijke video’s. Als je elk risico 100% wilt uitsluiten en alles puur rationeel wilt benaderen, kom je immers nooit tot een aankoop.
Met wat filmmagie kun je je authentieke video dus nóg effectiever maken. Dit kun je zoeken in de montage en overgangen, maar ook in de muziek; niet meteen bombastisch, maar wat dramatische violen, of een gevoelige piano of gitaar kan wonderen doen. Deze filmische sfeer, om de kijker in de gewenste gemoedstoestand te houden, moet je uiteraard wel combineren met een oprechte boodschap, toegankelijke voice-over of andere middelen om je video authentiek te maken (zie de tips bovenaan). Anders werkt het niet.
Zelfs als alles wat je zegt en laat zien waar is en je het meest oprechte bedrijf bent dat er is, kan het nog steeds zijn dat je de plank misslaat bij het maken van je video en de kijker je gewoon niet gelooft. Dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn.
Let om dat te voorkomen goed hierop:
Een goed script heeft een logische opbouw, legt de nadruk op elementen die belangrijk zijn voor de kijker en weet precies de juiste snaar te raken en toon te vinden. En dat is een kunst op zich. Je kunt de beste intenties hebben, maar onbedoeld een script schrijven dat opdringerig overkomt. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan hoe het script over zal komen bij de kijker. Daarnaast kun je nog zo’n goed script hebben, maar met een voice-over of medewerkers die niet overtuigen, kan je video alsnog ‘onecht’ overkomen.
Je hoeft echt geen enorm budget te hebben om een authentieke video te maken. Maar het hangt er ook vanaf wat je precies authentiek of geloofwaardig wilt laten zijn. Als je iets meer wilt laten zien dan alleen de fabrieksvloer en ook sfeerbeelden wilt toevoegen, bijvoorbeeld als het over bedrijfswaarden gaat of de emotionele waarde voor de klant, dan moet het er wel een beetje ‘verheffend’ uitzien. Als het er te knullig uitziet, wordt de kijker uit de ervaring getrokken.
Humor kan enorm veel betekenen voor het succes van je video, maar waar de een om iets in een deuk ligt vindt de ander het helemaal niets. Pas daarom op dat je niet doorschiet of te gewaagde humor gebruikt. Of in ieder geval dat je een stijl kiest waarvan je (vrij) zeker bent dat ie bij je doelgroep past. In het kader van authenticiteit is het belangrijk dat je ware karakter wel steeds zichtbaar blijft; dat de humor dus ook echt bij je eigen identiteit past. Als de persoonlijkheid van je merk verdrinkt onder een dikke laag humor, sla je de plank mis.
Deze laatste is eigenlijk overbodig. Of zou dit moeten zijn. Maar er zijn verrassend veel bedrijven die een video maken zonder dat ze goed weten wat hun kernwaardes zijn. Meestal staat er wel wat op de ‘Over ons’-pagina onder ‘missie’ of ‘visie’, maar niet zelden zijn dit inwisselbare termen die je zo voor tien andere bedrijven zou kunnen gebruiken. Als je waardes te vaag of algemeen zijn – zoals ‘klantvriendelijk’ of ‘hoge kwaliteit’ – dan blijft je video ook vaag en algemeen en zal de kijker niets unieks zien aan jouw bedrijf.
Als je niet oprecht bent, kun je het ook niet geloofwaardig uitstralen; vroeg of laat prikt een kijker hier doorheen. Maar andersom kan helaas wel. Je kunt nog zo uniek en ‘echt’ zijn, als je dit niet op de juiste manier weet te communiceren, geloven je klanten dit gewoonweg niet.
Gelukkig kun je met de juiste aandachtspunten een meeslepende, overtuigende én authentieke video bedrijfsfilm maken.