Bedrijfsvideo’s en andere zakelijke video’s zijn een serieuze zaak. Het gaat tenslotte om harde euro’s die klanten aan jouw product moet uitgeven. Daarvoor moet je ze met rationele argumenten overtuigen en is er geen ruimte voor allerlei fratsen. Toch? Nou, niet helemaal. Of helemaal niet. Voor een aankoopbeslissing is het juist belangrijk dat mensen hun brein even uitschakelen en wat ‘lucht’ binnenlaten. Humor kan dan precies zijn wat jouw video nodig heeft. Maar hoe dan precies? En in welke video’s werkt humor vooral goed? We vertellen het je graag!
Humor lijkt misschien een goedkope manier om kijkers voor je te winnen, die alleen past bij een beperkt aantal bedrijven, maar zo ongeveer het tegendeel is waar. In vrijwel alle branches kan humor een krachtig middel zijn om goodwill te kweken. En omdat de afstemming van de juiste soort humor en zijn implementatie zeker niet (altijd) eenvoudig is, is het absoluut geen vaste formule of een ‘quick win’.
Maar het ‘simpele’ gegeven is wel dat – indien goed ingezet – humor werkt. Je prikkelt de klant meer en betrekt hem beter bij je content.
De kracht van humor (voor je merk):
Een humoristische touch zorgt ervoor dat de kijker zich ontspant, minder sceptisch is en een positievere houding ten opzichte van jouw product en/of merk heeft.
Dat betekent overigens niet dat elke humor goed is. Neerbuigende humor, waarbij merken bijvoorbeeld klanten belachelijk maken, wordt totaal niet gewaardeerd door 88% van de consumenten.
Ook moet je niet alles laten wijken voor humor. Eerlijkheid, vriendelijkheid en hulpvaardigheid zijn het allerbelangrijkste voor de kijker, zo blijkt uit de enquete.
Goed, humor in je content stoppen is dus een goed idee, maar welke video’s zijn nu geschikt voor een humoristische aanpak?
Hoewel het bij sommige video’s misschien niet zo voor de hand ligt, is eigenlijk elk type video wel voor te stellen met enige vorm of mate van humor erin.
Wervingsvideo’s lenen zich heel goed voor een komische insteek, omdat je zo kunt laten zien hoe leuk en ontspannen de sfeer is in jouw bedrijf.
Maar ook in branding video’s, productvideo’s, en zeker in korte social video’s die moeten prikkelen en vermaken, kan humor een krachtige, waardevolle toevoeging zijn.
In technische uitleg- of instructievideo’s zal humor eerder afleiden dan wat toevoegen en in testimonial video’s, waarin je een klant een zo oprecht mogelijk verhaal moet vertellen, werken allerlei knipogen misschien averechts.
Toch geldt ook hier: het hangt heel erg af van de branche, het product en de soort en hoeveelheid humor.
Iedereen houdt van lachen (op een paar zuurpruimen na); daar is weinig wetenschap voor nodig. Maar niet iedereen lacht om hetzelfde.
Afhankelijk van het type video, je specifieke branche en vooral je doelgroep kun je bijvoorbeeld kiezen voor een van de volgende soorten humor:
Er is ook humor die je beter niet kunt gebruiken. Religie of politiek is meestal niet aan te raden als onderwerp tenzij je een dienst of product hebt dat hiermee te maken heeft en je goed weet dat je doelgroep het kan waarderen.
Dubbelzinnige of gelaagde humor die verkeerd kan worden opgevat is ook niet verstandig. Daarnaast is leedvermaak in de regel ‘not done’. En natuurlijk moet je ver blijven van seksisme.
Verder is, zoals we eerder konden lezen, de gemiddelde kijker niet gediend van een neerbuigende houding richting klanten.
Met ‘lastercampagnes’, waarbij concurrenten afgekraakt worden, kom je eerder zwak dan sterk (en grappig) over. Tenzij het overduidelijk met een vette knipoog is, zoals Samsung die de ‘notch’ van Apple belachelijk maakte door een Apple-fan met notch-kapsel te tonen.
Verder zou het je verbazen welke onderwerpen en video’s baat kunnen hebben bij een humoristische insteek. Zelfs de dood hoeft geen taboe te zijn, zoals levensverzekeringsmaatschappij ‘Dead Happy’ laat zien in hun video’s en advertenties vol met zwarte humor.
Een humoristische tekst lezen is heel iets anders dan een grappige video ervaren. Video heeft bovendien zo zijn eigen manieren om humor te creëren. Met deze middelen kun je voor een komische noot zorgen in je zakelijke video’s:
Daarnaast kun je ook sound effects inzetten, maar pas daarbij wel op dat je niet te ver gaat en een halve cartoon van je video maakt. Eén treffend pingeltje of een vetter aangezet natuurlijk geluid kan al genoeg zijn.
Humor kan veel betekenen voor je merk, maar kies dan wel de juiste soort. Er is helaas niet een pasklare oplossing, omdat er zoveel mogelijkheden zijn en de smaak van kijkers enorm kan verschillen.
Het belangrijkste is daarom om erachter te komen wie je kijkers zijn. Natuurlijk moet de humor bij je merk passen maar vooral bij je doelgroep; maar als het goed is, matcht dit met elkaar. Een merk komt namelijk tot stand door de wisselwerking tussen klant en bedrijf.
Als je goed voor ogen hebt wie je klanten zijn, kun je met je humoristische video’s precies de juiste snaar raken.
Als je dit nog niet helemaal weet, doe hier dan onderzoek naar. Een goed idee is om hierbij persona’s samen te stellen, zodat je klanten tot leven komen en je ze als compleet gevormde individuen voor je kunt zien. Dan kun je ze daarna op een aansprekende manier vermaken en de likes en shares binnen zien stromen.
Onthou wel dat humor alleen niet genoeg is. Je onderliggende boodschap moet staan als een huis en jouw betrokkenheid bij de klant is bepalend voor een goede ROI.