Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Succes met humor in video marketing: tips!

Bedrijfsvideo’s en andere zakelijke video’s zijn een serieuze zaak. Het gaat tenslotte om harde euro’s die klanten aan jouw product moet uitgeven. Daarvoor moet je ze met rationele argumenten overtuigen en is er geen ruimte voor allerlei fratsen. Toch? Nou, niet helemaal. Of helemaal niet. Voor een aankoopbeslissing is het juist belangrijk dat mensen hun brein even uitschakelen en wat ‘lucht’ binnenlaten. Humor kan dan precies zijn wat jouw video nodig heeft. Maar hoe dan precies? En in welke video’s werkt humor vooral goed? We vertellen het je graag!

Succes met humor in video marketing: tips!

Waarom humor gebruiken in video?

Humor lijkt misschien een goedkope manier om kijkers voor je te winnen, die alleen past bij een beperkt aantal bedrijven, maar zo ongeveer het tegendeel is waar. In vrijwel alle branches kan humor een krachtig middel zijn om goodwill te kweken. En omdat de afstemming van de juiste soort humor en zijn implementatie zeker niet (altijd) eenvoudig is, is het absoluut geen vaste formule of een ‘quick win’.

Maar het ‘simpele’ gegeven is wel dat – indien goed ingezet – humor werkt. Je prikkelt de klant meer en betrekt hem beter bij je content. 

De kracht van humor (voor je merk):

 • Humor vermindert weerstand en creëert een band
  Content waarin je – bloedserieus – uitlegt waarom jij het beste product hebt zorgt zelden voor een band met de kijker, die altijd op zijn hoede is en je eerder niet dan wél gelooft. Elk bedrijf maakt tenslotte dezelfde claim.

  Een humoristische touch zorgt ervoor dat de kijker zich ontspant, minder sceptisch is en een positievere houding ten opzichte van jouw product en/of merk heeft.

 • Humor maakt je menselijk
  Met humor komt je menselijke kant meer naar voren, wat een van de beste dingen is die je kunt doen voor je merk. Als potentiële klanten jou niet als een anoniem bedrijf zien maar als een organisatie waar ‘echte’ mensen werken, die oprecht naar je luisteren en waar je gewoon een kop koffie in het café mee zou kunnen drinken, heb je hun aandacht.
 • Je boodschap wordt beter onthouden
  Humor is niet alleen maar leuk voor de luchtige noot, de aanwezigheid van humor zorgt er ook voor dat de daadwerkelijke content beter onthouden wordt. Zo is aangetoond dat video’s met politieke nieuwsitems beter onthouden worden wanneer deze gecombineerd worden met humor.
 • Humor is deelbaar
  De meest gedeelde video’s op social media zijn humoristische video’s. Logisch ook: als je ergens erg om moet lachen, dan wil je dit delen met vrienden. Lachen is het ultieme sociale ‘signaal’, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. (In sociale omgevingen lachen mensen 30 keer sneller dan alleen.)
 • Meer views met humor
  Een humoristische video valt op tussen serieuze bedrijfs- en productvideo’s. En als het door de titel, beschrijving en/of thumbnail al niet meteen duidelijk wordt dat je video een komische noot heeft (wat meteen al meer views oplevert), zorgen de vele deelacties er wel voor dat je video veel bekeken wordt. Dit is om te beginnen goed voor je merk(identiteit) maar kan gecombineerd met de juiste activerende elementen ook voor een hogere conversie zorgen.
 • Kijkers willen humor
  Kort gezegd: klanten houden van grappige content. Dit komt ook naar voren in een enquête van Sprout Social onder 1000 consumenten. Bijna driekwart (72%) van de consumenten ziet graag humor bij een merk op social media.

  Dat betekent overigens niet dat elke humor goed is. Neerbuigende humor, waarbij merken bijvoorbeeld klanten belachelijk maken, wordt totaal niet gewaardeerd door 88% van de consumenten.

  Ook moet je niet alles laten wijken voor humor. Eerlijkheid, vriendelijkheid en hulpvaardigheid zijn het allerbelangrijkste voor de kijker, zo blijkt uit de enquete.

In welke video’s (geen) humor gebruiken?

Goed, humor in je content stoppen is dus een goed idee, maar welke video’s zijn nu geschikt voor een humoristische aanpak?

Hoewel het bij sommige video’s misschien niet zo voor de hand ligt, is eigenlijk elk type video wel voor te stellen met enige vorm of mate van humor erin.

Wervingsvideo’s lenen zich heel goed voor een komische insteek, omdat je zo kunt laten zien hoe leuk en ontspannen de sfeer is in jouw bedrijf. 

Maar ook in branding video’s, productvideo’s, en zeker in korte social video’s die moeten prikkelen en vermaken, kan humor een krachtige, waardevolle toevoeging zijn. 

In technische uitleg- of instructievideo’s zal humor eerder afleiden dan wat toevoegen en in testimonial video’s, waarin je een klant een zo oprecht mogelijk verhaal moet vertellen, werken allerlei knipogen misschien averechts.

Toch geldt ook hier: het hangt heel erg af van de branche, het product en de soort en hoeveelheid humor.  

Welke humor gebruiken?

Iedereen houdt van lachen (op een paar zuurpruimen na); daar is weinig wetenschap voor nodig. Maar niet iedereen lacht om hetzelfde.

Afhankelijk van het type video, je specifieke branche en vooral je doelgroep kun je bijvoorbeeld kiezen voor een van de volgende soorten humor: 

 • Zelfspot
  Met zelfspot kun je vaak veel mensen voor je winnen. Mensen zien graag dat je jezelf niet al te serieus neemt en niet denkt boven de kijker te staan of beter te zijn dan iedereen. Je moet natuurlijk wel zien over te brengen dat je product of merk wel degelijk de moeite waard is. Maar je aantrekkelijke persoonlijkheid of gevoel voor humor als bedrijf kan een hoop compenseren.
 • Industrie’ of ‘genre’—spot
  Mensen worden vaak moe van steeds weer dezelfde video’s in een bepaalde branche of bepaald videogenre. Het schept een band als jij je ook van die clichés bewust bent en hier de draak mee steekt. Hier ook is het weer een kwestie van de balans vinden. Je wilt namelijk niet de illusie wekken dat je hier helemaal boven denkt te staan.
 • Overdrijving
  Lekker dik aanzetten, met behulp van de dialoog/het script of bombastische muziek, kan goed aanslaan bij de kijker. Timing, acteerwerk en een goed script zijn hierbij heel belangrijk. Naast natuurlijk het goed kunnen inschatten van je doelgroep.
 • Slapstick / fysieke humor
  Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar acteurs met talent kunnen met de juiste struikelpartijen of goed getimede lichaamstaal heel goed de lachers op hun hand krijgen. Maar ook een ingenieus set design en goed geplande locatie-opnames kunnen hier een essentieel onderdeel van vormen.
 • Droge humor
  Voor droge humor ben je weer erg afhankelijk van een goed script en vooral een perfecte performance van de hoofdrolspeler(s). Een mooie one-liner is de basis, maar deze moet wel met een stalen smoel uitgesproken kunnen worden voor het gewenste effect. Er zijn een paar mooie (inmiddels) klassieke voorbeelden van succesvolle bedrijfsfilms met dit type humor, zoals die van de Dollar Shave Club.

Welke humor niet gebruiken?

Er is ook humor die je beter niet kunt gebruiken. Religie of politiek is meestal niet aan te raden als onderwerp tenzij je een dienst of product hebt dat hiermee te maken heeft en je goed weet dat je doelgroep het kan waarderen. 

Dubbelzinnige of gelaagde humor die verkeerd kan worden opgevat is ook niet verstandig. Daarnaast is leedvermaak in de regel ‘not done’. En natuurlijk moet je ver blijven van seksisme.

Verder is, zoals we eerder konden lezen, de gemiddelde kijker niet gediend van een neerbuigende houding richting klanten. 

Met ‘lastercampagnes’, waarbij concurrenten afgekraakt worden, kom je eerder zwak dan sterk (en grappig) over. Tenzij het overduidelijk met een vette knipoog is, zoals Samsung die de ‘notch’ van Apple belachelijk maakte door een Apple-fan met notch-kapsel te tonen.

Verder zou het je verbazen welke onderwerpen en video’s baat kunnen hebben bij een humoristische insteek. Zelfs de dood hoeft geen taboe te zijn, zoals levensverzekeringsmaatschappij ‘Dead Happy’ laat zien in hun video’s en advertenties vol met zwarte humor. 

Hoe humor inzetten in video?

Een humoristische tekst lezen is heel iets anders dan een grappige video ervaren. Video heeft bovendien zo zijn eigen manieren om humor te creëren. Met deze middelen kun je voor een komische noot zorgen in je zakelijke video’s:   

 • Acteerwerk
  In veel gevallen valt of staat een humoristische video met de kwaliteit van het acteerwerk. Soms is hier zelfs geen dialoog bij nodig en zegt de gezichtsuitdrukking genoeg. Gebruik je humor die afhankelijk is van de performance, steek dan genoeg tijd in het vinden van de juiste acteur.
 • Muziek & geluidseffecten
  Muziek kan heel goed ingezet worden voor humoristisch effect. Met bombastische muziek kun je bijvoorbeeld mooi overdrijven, maar het kan ook erg effectief zijn om muziek juist te laten contrasteren met het beeld. Bijvoorbeeld door een treurig beeld te combineren met vrolijke muziek.

  Daarnaast kun je ook sound effects inzetten, maar pas daarbij wel op dat je niet te ver gaat en een halve cartoon van je video maakt. Eén treffend pingeltje of een vetter aangezet natuurlijk geluid kan al genoeg zijn.

 • Editing
  Editing kun je heel doeltreffend inzetten om humor te creëren. Bijvoorbeeld door een komisch contrast tussen twee opeenvolgende beelden of een snelle montage van verschillende situaties die afzonderlijk niets ‘doen’, maar gecombineerd met elkaar een grappige betekenis krijgen.
 • Script
  Van woordgrapjes tot een zorgvuldig opgebouwde grap met een prachtige uitsmijter: je kunt ontzettend veel soorten van humor verwerken in een goed geschreven script.

Welke humor werkt voor jouw merk?

Humor kan veel betekenen voor je merk, maar kies dan wel de juiste soort. Er is helaas niet een pasklare oplossing, omdat er zoveel mogelijkheden zijn en de smaak van kijkers enorm kan verschillen.

Het belangrijkste is daarom om erachter te komen wie je kijkers zijn. Natuurlijk moet de humor bij je merk passen maar vooral bij je doelgroep; maar als het goed is, matcht dit met elkaar. Een merk komt namelijk tot stand door de wisselwerking tussen klant en bedrijf.

Als je goed voor ogen hebt wie je klanten zijn, kun je met je humoristische video’s precies de juiste snaar raken.

Als je dit nog niet helemaal weet, doe hier dan onderzoek naar. Een goed idee is om hierbij persona’s samen te stellen, zodat je klanten tot leven komen en je ze als compleet gevormde individuen voor je kunt zien. Dan kun je ze daarna op een aansprekende manier vermaken en de likes en shares binnen zien stromen.

Onthou wel dat humor alleen niet genoeg is. Je onderliggende boodschap moet staan als een huis en jouw betrokkenheid bij de klant is bepalend voor een goede ROI.

Meer weten over het maken van humoristische video’s?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms 21 tips bij het maken van een bedrijfsfilm Bouw aan je brand image
BLOG / Recruitment video's 23 inspirerende voorbeelden van recruitmentvideo’s (en tips!) De beste wervingsvideo's bij elkaar