Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Recruitment video: voor meer sollicitanten en een sterker merk

Vraagje: wat is de belangrijkste voorwaarde voor het rekruteren van nieuwe werknemers? Een smakelijke advertentietekst schrijven, met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, een leuke, luchtige toon… ho, stop maar! Allemaal fout. Je moet je toekomstige werknemer eerst zien te vinden. Waar is hij? Wat doet hij? Wat voor devices gebruikt hij? Wat voor content bekijkt hij? Stel deze vragen en je komt er al snel achter dat video je weapon of choice is. Video wordt veel meer bekeken en gedeeld dan tekst en afbeeldingen. Wil je werkzoekenden dus echt warm laten lopen voor je bedrijf, laat dan een recruitment video maken.

Recruitment video

Waarom kiezen voor een recruitment video?

Het feit dat video gewoon ontzettend populair is op social en online is op zich al reden genoeg om een recruitment video de wereld in te slingeren, maar er is natuurlijk meer.

1) Geef de beste impressie van je bedrijf / kantoor

Je kunt praten als Brugman, maar in een advertentietekst kun je de sfeer op kantoor eigenlijk alleen maar benaderen. Pas als je ook echt ‘van dichtbij’ ziet hoe het er aantoe gaat, voel je hoe werken bij een bedrijf zal zijn. Met echte (bewegende) beelden van de kantoorruimte, de directeur, (mogelijk) toekomstige collega’s, de kantine, de tafelvoetbaltafel, is het voor een sollicitant alsof hij er zelf al zit. Als het een sympathieke recruitment video is, wordt het heel aantrekkelijk voor de werkzoekende om ook echt even persoonlijk langs te komen (en dus die sollicitatiebrief te sturen).

2) Perfect voor persoonlijke benadering

Wat kun je in een sollicitatiegesprek doen dat in een advertentietekst niet (of nauwelijks) mogelijk is? Iemand de hand schudden, in de ogen kijken, een kijkje in de keuken geven… Kortom, een persoonlijke benadering, die zo belangrijk is (voor beide partijen) bij het aangaan van een werkrelatie. Met een video kan uiteraard ook niet alles, maar je komt een heel eind. Je hebt als sollicitant met een recruitment video meer het idee dat jij persoonlijk wordt aangesproken en je hebt meteen een gevoel bij de mensen mét en voor wie je gaat werken. Dat is veel waard.

3) Beter employer brand met employee branding

Misschien had je er nog niet zoveel over nagedacht, maar ieder bedrijf (met werknemers) heeft een employer brand, oftewel een werkgeversmerk. Dat merk of die merkbeleving wordt grotendeels bepaald door je (ex-)werknemers. Hoe ervaren zij de sfeer, cultuur, werkdruk, organisatie van je bedrijf? Dit is natuurlijk gouden informatie voor sollicitanten. Een positief employer brand zorgt voor meer reacties op je vacatures.

Laat dan ook zeker een stel enthousiaste werknemers in je recruitment video langskomen met positieve verhalen over je bedrijf en hun functie(s). Uiteraard moet het wel authentiek zijn. Denk aan persoonlijke testimonials, maar bijvoorbeeld ook aan beelden van meetings en de dagelijkse routine op kantoor. Een video waarin je jezelf als werkgever promoot, noemen we ook wel een employer branding video.

4) Kernwaardes blijven goed hangen

Gevoel is mooi, sfeer is goed, maar natuurlijk moeten je bedrijf en functie ook inhoudelijk interessant zijn. Laat video nu ook hiervoor erg effectief zijn. In enkele (tientallen) seconden kun je de kernwaardes van je bedrijf vertellen én laten zien. Je kunt heel snel de functie-eisen, werkzaamheden en het verloop van een typische werkdag laten zien. Kort dus, maar ook krachtig. Want videocontent blijft vaak beter blijft hangen dan informatie via tekst en afbeeldingen. Dus jouw inhoudelijke boodschap komt over en blijft bij. Wat wil je nog meer?

Succesvolle video voor HR? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor HR
  • Hoe haal ik toptalent binnen met video?
  • Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie?
  • Hoe betrek je medewerkers bij jouw video?
Video's bekijken
Hoe haal ik toptalent binnen met video? 6 minuten
Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie? 3,5 minuut
Hoe betrek je medewerkers bij jouw video? 2,5 minuut
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

5) Je scoort punten met een creatieve video

Zoals de beroemde filmcriticus Roger Ebert zei: “It’s not what a movie is about, it’s how it is about it.” Goed, bij een recruitment video is het wel degelijk belangrijk waar ie over gaat, maar hoe die video is vormgegeven helpt absoluut. Als je een vlotte, creatieve, grappige video hebt laten maken, zal dat niet alleen helpen bij de vervulling van de functie, het beeld van jouw bedrijf krijgt ook een mooie boost! Een bedrijf dat met een recruitment video laat zien dat het out-of-the-box denkt, humor heeft en helemaal met zijn tijd meegaat, krijgt meteen een beter imago. Ook bij mensen die niet op de vacature reageren.

6) Je bespaart tijd en geld door efficiëntere werving

Er zijn niet alleen inhoudelijke of creatieve redenen om voor een recruitment video te kiezen: het is ook nog eens financieel verstandig. Niet alleen vallen de kosten van het maken van een recruitment video reuze mee, vooral op de lange termijn spaar je veel geld uit omdat werknemers die op een recruitment video afkomen, meestal meer affiniteit hebben met de bedrijfscultuur en daarom ook langer bij je blijven werken. En dat spaart geld uit.

7) Je blijft innovatief en concurrerend

Als je niet achter de feiten aan wilt lopen, kun je er maar beter voor zorgen dat je recruitment video’s inzet voor de werving van werknemers. Deze vorm van recruitment wordt immers steeds populairder. Nu is het misschien nog innovatief om video te gebruiken om nieuw personeel te vinden, maar wacht niet totdat iedereen al op de bandwagon is gesprongen.

8) Je spreekt de nieuwe, jonge generatie aan

Video is de populairste vorm van informatie. Er wordt wat afgekeken en gedeeld op videogebied. Fun fact: social video wordt 12 keer vaker gedeeld dan tekst en afbeeldingen bij elkaar. Op YouTube, Facebook, Insta… Thuis, onderweg, in de bus, op school of kantoor, overal zitten mensen video’s te verorberen, als lekkere snacks. En helemaal bij de jongere doelgroep(en) is video populair. Dus als je nu en in de toekomst relevant wilt blijven en je bij de (jonge) influencers in de kijker wilt spelen, is het laten maken van een recruitment video een erg goed idee.

9) Je bereikt meer brand loyalty

We zeiden het al: met een recruitment video kun je heel goed sfeer en een gevoel overbrengen. En dit is heel belangrijk voor merkloyaliteit. Consumenten volgen en kopen een bepaald merk omdat ze zich hiermee verbonden voelen. Dit kun je heel goed bereiken met video’s, en dus ook met recruitment video’s.
Daarom is het ook aan te raden om in een recruitment video niet alleen droog de functie-eisen op te lepelen en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Nee: laat zien wie je bent en wat je beweegt als bedrijf. Wat is de cultuur, de stemming, de drive van de werknemers… Dat zijn dingen waar je wat mee kunt hebben als kijker.

10) Je bereikt meer mensen

Zo zijn we begonnen, maar het is het benadrukken nog wel even waard. Video is overal, wordt massaal gedeeld en blijft beter hangen bij de kijker dan de meer traditionele vacatureteksten op websites of social. Een recruitment video is simpelweg de beste manier om jouw ideale kandidaat te vinden.

Wanneer laat jij een recruitment video maken?

Wil je een recruitment video maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms De hoogste tijd voor een recruitment video: 7 tips voor 2024 Zeven waardevolle tips voor je recruitmentvideo
BLOG / Recruitment video's Je recruitmentvideo op LinkedIn: hoe en waarom? (tips!) Tips & Tricks