Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

De hoogste tijd voor een recruitment video: 5 tips

‘Ben jij de carrièretijger die ons team komt versterken op ons supergezellige kantoor? Stuur dan nu je motivatiebrief naar…’ *Gaap!*. ‘Ben je ambitieus en op zoek naar de perfecte werkomgeving? Reageer dan…’ *Zucht*. ‘Ervaar onze leuke collega’s en geweldige groeimogelijkheden en…’. ‘Sorry, zei je wat?’

Tja, bedrijven doen echt wel hun best maar soms is een enthousiaste tekst niet genoeg om sollicitanten in hun pen te laten klimmen. Steeds meer werkgevers komen erachter dat je job hunters pas echt weet te prikkelen met een pakkende recruitmentvideo. Daarmee maak je meteen een emotionele connectie met je publiek en kun je veel beter overtuigen. Bekijk onze tips.

Succesvolle video voor HR? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor HR
  • Hoe haal ik toptalent binnen met video?
  • Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie?
  • Hoe betrek je medewerkers bij jouw video?
Video's bekijken
Hoe haal ik toptalent binnen met video? 6 minuten
Hoe kies ik de juiste video voor interne communicatie? 3,5 minuut
Hoe betrek je medewerkers bij jouw video? 2,5 minuut
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Lees je graag over de Grand Prix-winst van Max Verstappen of zie je hem liever met eigen ogen voorbij scheuren? Krijg je meer zin van een bieradvertentie met de tekst: ‘de lekkerste, proef ‘m zelf!’ of van een reclame waarin een glas – *klok, klok, klok* – wordt ingeschonken? En wat is verleidelijker: een artikel met een beschrijving van de beeldschone Doutzen Kroes bij de Victoria’s Secret Show, of een filmpje van Doutzen in lingerie, die heupwiegend op je afkomt? Precies. En daarom werkt video!

tips recruitment video

Overtuig en verleid
Het is niet zo gek dat mensen massaal video’s bekijken op internet en dat bedrijven deze inzetten in hun marketing. Met bedrijfsfilms kun je informeren, overtuigen en verleiden, op een hele directe manier. Een ideaal middel dus om werkzoekenden een kijkje achter de schermen te geven bij jouw bedrijf en ze mee te nemen in je ‘verhaal’. Met een goede wervingsvideo wil iedereen weten hoe het afloopt. Oftewel: hoe en waar ze zo snel mogelijk hun c.v. kunnen achterlaten.

Tips bij het maken van een recruitment video

Het goede nieuws is dat je tegenwoordig veel zelf kunt doen; met een smartphone en een computer kun je een heel eind komen. Maar… het kan ook een wazig, trillerig prutswerkje worden, zonder duidelijke boodschap. Bereid je project dus goed voor, zowel technisch als inhoudelijk. Of huur een professioneel bedrijf in om je te helpen. Denk in ieder geval na over de volgende punten:

1. Authenticiteit / ’Keep it real’
Je kunt nog zo’n gelikte bedrijfsfilm hebben gemaakt, als de kijker je niet gelooft is het verspilde moeite. Zeggen dat iedereen fluitend naar zijn werk gaat – met uitsluitend breed lachende werknemers in beeld – zal sollicitanten niet over de streep trekken. Tenzij je het juist expres wilt overdrijven voor komisch effect. Maar ook dan moet de onderliggende gedachte duidelijk zijn en geloofwaardig overkomen. Hou het dus zeker positief, maar tegelijkertijd ‘real’.

2. Humor
Ja, seks verkoopt. Maar humor nog meer (afhankelijk van de bedrijfstak). Waarom denk je dat bijna elke succesvolle reclame leunt op komedie? Komische video’s blijven beter hangen en worden vaker gedeeld. Natuurlijk is het belangrijk dat je boodschap overkomt, maar stop als het even kan wat humor in je video.

3. Originaliteit
Wat ook veel voor de ‘sociale activiteit’ van je bedrijfsvideo kan betekenen is originaliteit. Dit kun je bereiken door een twist aan het einde, een leuke setting (in de ruimte? op het strand?), special effects, het gebruik van animatie etc. Vergeet ook hier het verhaal niet, maar met een originele video is het meeste werk al gedaan. De bal hangt al voor open doel, je hoeft hem alleen nog even in te koppen.

4. Informeren
Een ‘no brainer’ maar als je even niet oplet, vergeet je het: je moet de sollicitant uiteraard goed informeren over het bedrijf. Wat is het verschil met de concurrentie, wat zijn de USP’s? Maar ook: wat is er bijzonder aan de sfeer op kantoor of een bepaalde afdeling?

5. Call to Action / Contactmoment
Als je alles goed hebt aangepakt, zit iedereen op het puntje van zijn stoel aan het einde van de video. Met klotsende oksels en jeukende vingers, in afwachting van een sollicitatieknop of een telefoonnummer om zo snel mogelijk te kunnen reageren. Zorg dan ook dat aan het einde de contactgegevens van je bedrijf in beeld komen en dat de kijker goed weet hoe hij moet solliciteren.

Waar wacht je nog op?

Nog niet overtuigd? Laat ik ‘m dan nog even inkoppen voor je… *pakt microfoon*. Websites met online video komen hoger in Google, wervingsvideo’s kunnen sollicitaties met een derde doen toenemen en… ze worden 12 keer meer gedeeld op social media dan vacatures met alleen tekst. Ja, dat lees je goed. *laat microfoon vallen*.

Voorbeeld van recruitment video

Heb je vragen over recruitmentvideo's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms Een bedrijfsfilm als start voor je merkverhaal Hoe video een bijdrage kan leveren aan het ontdekken en uitdragen van jouw merkverhaal
BLOG / Recruitment video's Je recruitmentvideo op LinkedIn: hoe en waarom? (tips!) Tips & Tricks