Je kent de oneliners wel: ‘Ben jij de carrièretijger die ons team komt versterken op ons supergezellige kantoor?’. Of: ‘Ervaar onze leuke collega’s en geweldige groeimogelijkheden en…’. Weinig sollicitanten zullen hier warm van worden. En nee, niet alle organisaties praten in clichés, maar een enthousiaste tekst is vaak niet genoeg om sollicitanten in hun pen te laten klimmen. Je weet werkzoekenden pas echt goed te prikkelen met een pakkende recruitmentvideo. Daarmee maak je meteen een emotionele connectie met je publiek en kun je veel beter overtuigen.
Ben je benieuwd hoe je het beste contact legt met potentiële kandidaten? Om ze vervolgens niet alleen binnen te halen maar ook lang bij je te houden, gedurende hun gehele employee journey? Bekijk onze tips.
Lees je graag over de Grand Prix-winst van Max Verstappen of zie je hem liever met eigen ogen voorbij scheuren? Krijg je meer zin van een bieradvertentie met de tekst: ‘de lekkerste, proef ‘m zelf!’ of van een reclame waarin een glas – *klok, klok, klok* – wordt ingeschonken? En wat is verleidelijker: een artikel met een beschrijving van een catwalk-optreden van Doutzen Kroes of een filmpje waarin ze heupwiegend op je afkomt?
We kunnen er niet omheen: video prikkelt de zintuigen veel meer dan andere (marketing)middelen. Het is dan ook begrijpelijk dat mensen massaal video’s bekijken en dat bedrijven deze inzetten in hun marketing. Tip 1 is daarom misschien voor de hand liggend maar zeker het benadrukken waard: zorg vanaf frame 1 voor pakkende beelden waarmee je de kijker in jouw organisatie en verhaal trekt.
Je kunt nog zo’n gelikte bedrijfsfilm hebben gemaakt, als de kijker je niet gelooft is het verspilde moeite. Zeggen dat iedereen fluitend naar zijn werk gaat – met uitsluitend breed lachende werknemers in beeld – zal sollicitanten niet over de streep trekken. Tenzij je het juist expres wilt overdrijven voor komisch effect. Maar ook dan moet de onderliggende gedachte duidelijk zijn en geloofwaardig overkomen. En zelfs áls je sollicitanten wel weet te overtuigen met een (flink) aangedikt verhaal, zullen ze snel merken dat het er in werkelijkheid anders aan toegaat en is de kans klein dat ze lang bij je organisatie zullen blijven.
Aansluitend op de tip hierboven moet je niet alleen een ‘echt’ verhaal vertellen, maar is het verstandig om de kijker goed onder te dompelen in je bedrijfscultuur. Of in ieder geval: om voldoende van de sfeer van je organisatie over te brengen. Zeker bedrijven met zakelijke of ongrijpbare producten, die mogelijk een wat stoffig imago hebben, kunnen veel baat hebben bij een uitnodigende recruitmentvideo. Zo’n video kan de kloof tussen de perceptie en realiteit verkleinen en een veel bredere groep potentiële kandidaten enthousiast maken.
Ja, seks verkoopt. Maar humor nog meer (afhankelijk van de bedrijfstak). Het hangt natuurlijk ook wel af van de specifieke branche, maar het is opvallend dat heel veel succesvolle video’s humor bevatten. Vaak gaat het dan om commercials maar ook in recruitmentvideo’s wordt regelmatig een komische laag ingezet. Dit soort video’s blijven beter hangen en worden vaker gedeeld. Als je product en boodschap het toestaan, is het zeker het overwegen waard om wat humor in je video te stoppen.
Wat ook veel voor de sociale activiteit rond je recruitmentvideo kan betekenen is originaliteit. Dit kun je bereiken door een twist aan het einde, een unieke setting, special effects, het gebruik van animatie etc. Vergeet ook hier het verhaal niet, maar met een gezonde dosis originaliteit ben je in ieder geval onderscheidend en trek je de aandacht.
Los van de toon, creativiteit en stijlelementen moet je een sollicitant uiteraard goed informeren over het bedrijf. Wat is het verschil met de concurrentie, wat zijn de USP’s? Maar ook: wat is er bijzonder aan de sfeer op kantoor of een bepaalde afdeling? Wees daarbij zo helder mogelijk en zorg dat je er niet teveel kenmerken of voordelen bijhaalt. Je kunt beter een paar essentiële punten krachtig overbrengen dan de kijker een hele waslijst voorschotelen waarvan 90% niet blijft hangen.
Als je alles goed hebt aangepakt, zit iedereen op het puntje van zijn stoel aan het einde van de video… in afwachting van een sollicitatieknop of een telefoonnummer om zo snel mogelijk te kunnen reageren. Zorg dan ook dat aan het einde de contactgegevens van je bedrijf in beeld komen en dat de kijker goed weet hoe hij moet solliciteren.
Er zijn wel meer tips te bedenken waarmee je alles haalt uit je recruitmentvideo’s, maar dit is al een goede basis om mee aan de slag te gaan.
Dat het laten maken van een recruitmentvideo een goed idee is, staat eigenlijk niet ter discussie. Er zijn ook genoeg cijfers die dit aantonen. Zo krijgen websites met online video doorgaans een hogere ranking in Google, doen wervingsvideo’s sollicitaties vaak met (minstens) een derde toenemen en worden recruitmentvideo’s 12 keer vaker gedeeld op social media dan vacatures met alleen tekst.
Doe hier dus zeker je voordeel mee, door zelf een recruitmentvideo te (laten) maken!
Bij het maken van een recruitmentvideo is het belangrijk om goed na te denken over de te bereiken doelen en de eigenschappen en behoeftes van de doelgroep. Waar bevinden je kijkers zich, hoeveel kennis hebben ze (op dat moment en op die plek) van jouw organisatie en wat is de beste manier om enthousiasme bij hen op te wekken?
Vervolgens is de vraag hoe lang je van je video-inzet wilt profiteren. In hoeverre wil je de verbindende kracht van video benutten? Is het genoeg om eenmalig interesse te wekken voor een functie of wil je echt structureel een sterk(er) employer brand creëren?
Als je de diepste connectie en langste betrokkenheid bij je organisatie wilt van kandidaten en medewerkers, zul je ze moeten aanspreken tijdens verschillende contactmomenten in de employee journey. In dat geval moet je vooraf nadenken over een langetermijnplanning en -strategie. Wat geen probleem hoeft te zijn, maar wel iets om even bij stil te staan en eventueel ondersteuning bij in te schakelen.