Staat het maken van een betaalbare of – we zeggen het gewoon – goedkope bedrijfsfilm al een tijd op de planning, maar weet je niet hoe, wat of wanneer? Het antwoord is nu, gewoon met je eigen materiaal… én met behulp van deze tips.
Met een beetje moderne smartphone of recente digitale camera kun je al zeer behoorlijke video’s schieten. 4K-video’s zelfs, en met leuke opties als beeldstabilisatie, optische zoom en slow motion (filmen in extra veel frames per seconde). Dus wat let je? Pak je camera en film er op los!
Nee, niet nu meteen. Je moet wel even aan een aantal dingen denken als je het meteen goed wilt doen. Zoals:
Sorry, we wilden niet meteen gaan schelden, maar niets is zo vervelend – en onherstelbaar – als videobeelden die alle kanten op stuiteren. Je kijkers krijgen er hoofdpijn van en kunnen nauwelijks meer zien wat er gebeurt. Onbruikbaar voor je bedrijfsfilm. Doodzonde ook van al je werk en potentieel mooie beelden.
Daarom de tip: houd je camera recht en stil. Film je vanuit de losse pols, met een (hand)camera of smartphone, houd hem dan zoveel mogelijk met twee handen vast en houd daarbij je bovenarmen tegen je lichaam aan.
Nog beter is het, als je zelf veel moet bewegen tijdens het filmen, om een zogenaamde gimbal of een steadicam aan te schaffen. Dit zijn een soort verlengstukken of statieven die je aan de camera bevestigt en die je alle kanten op kunt bewegen terwijl de camera zelf stil blijft. Ideaal om prachtige, vloeiend bewegende beelden te creëren. Of je nu in de natuur, op straat of door een gebouw loopt: het oogt een stuk prettiger – én professioneler – als je op deze manier te werk gaat.
Als je geen hulpstukken wilt gebruiken kun je natuurlijk altijd experimenteren met eventuele stabilisatiefeatures op je camera. Dit kan al veel schelen, al zal het resultaat altijd minder geslaagd zijn dan met bovenstaande accessoires.
2) Goed geluid opent je ogen
Bij het maken van een video denk je vooral aan (mooie) beelden. Logisch. Maar als je geluid belabberd is, heb je een groot probleem. Krakend, te zacht, dof, schel, hol… er kan van alles mankeren aan geluid, en als dit het geval is, doet het heel veel afbreuk aan de beleving van de kijker (en luisteraar dus). Je bent meteen de aandacht kwijt van de kijker, waardoor je boodschap slecht overkomt en je bovendien niet bepaald een professionele indruk achterlaat.
Hoe je dit voorkomt? Investeer ten eerste (een beetje) in een goede microfoon. Of test op zijn minst of de in je camera ingebouwde microfoon acceptabel is. Zeker als je buiten filmt of ergens met veel achtergrondgeluiden, is een degelijke microfoon (met windkap) een must. Of het nu om voorbijrazende auto’s, pratende mensen, of de wind gaat: het doet je video geen goed.
Ten tweede is het belangrijk om van tevoren al stil te staan bij het geluid op de locaties waar je zou willen filmen. Wil je iemand goed kunnen verstaan, zorgen dat zijn stem een beetje warm en prettig overkomt, ga dan bijvoorbeeld niet in een grote, lege ruimte zitten, waar stemmen hol en koud klinken.
3) Horizontaal of verticaal: maak de juiste keuze
Verreweg de meeste smartphonegebruikers filmen instinctief verticaal. Waarom? Omdat ze er na vele A/B-tests en esthetische analyses achter zijn gekomen dat dit het mooiste resultaat oplevert? Nee, het is gewoon het makkelijkste. Of liever: we hoeven er minder bij na te denken. In bijna alle andere situaties hebben we onze telefoons namelijk ook in de lengte vast.
Nu zijn verticale video’s niet per se verkeerd – nog niet zo lang geleden werd je als ‘serieuze’ filmer met de nek aangekeken als je het in je hoofd haalde om een verticale video op YouTube te plaatsen – maar als je hiervoor kiest, moet dit wel met een reden zijn. Bijvoorbeeld omdat je je bedrijfsvideo alleen of vooral op social kanalen wilt publiceren waar verticale (of vierkante) video’s de norm zijn. Als je bedrijfsfilm echter op je website, tv, een beurs, maar meestal ook YouTube en andere sites, bekeken moet worden, heeft horizontaal de voorkeur.
Hou ook rekening met de onderwerpen, composities en de manier van filmen bij beide oriëntaties. Zo is het verstanding om in een verticale video de camera niet teveel (en te snel) naar links en rechts te bewegen, omdat dit onrustig overkomt voor de kijker.
4) Schrijf een script en planning
Ja, met zo’n capabele camera in je broekzak – en hopelijk iets van een idee in je hoofd – is het verleidelijk om meteen te gaan schieten. Maar dat is niet verstandig. Je hebt eerst een goed verhaal nodig. Een verhaal met een logische opbouw, waarmee je je kijkers overtuigt van wat het ook is dat je ze wilt vertellen. Met alleen mooie beelden red je het niet namelijk.
Het hangt natuurlijk een beetje van het soort video af, maar zelfs als je een aftermovie maakt, of een ander soort ‘spontane’ registratie of documentatie, heb je een plan van aanpak nodig. Waar ga je staan met je camera? Wat voor hulpstukken heb je nodig voor je shots? Wanneer op de dag kun je het beste op een bepaalde plek filmen? Waar heb je het beste licht? En… hoe zal de film er uiteindelijk uit gaan zien als je klaar bent met de montage? Wat voor scènes en shots heb je hiervoor nodig? Moeten er nog afspraken gemaakt worden met acteurs, figuranten of andere betrokkenen?
Zorg dat zoveel mogelijk aspecten van de videoproductie – want zo mag je het gewoon noemen – geregeld zijn. Dit scheelt veel mogelijke problemen en extra tijd achteraf.
5) Shot mislukt? Doe het opnieuw!
Je bent geen professioneel videoproductiebedrijf, we snappen het. Dus je hebt waarschijnlijk geen hele crew tot je beschikking en je hebt geen tijd – of zin – om take na take op te nemen, te checken en bij te schaven. En zo’n snelle ‘guerrillastijl’ heeft ook absoluut zijn charme (en financiële voordelen). Maar dat betekent niet dat je koste wat kost maar door moet bikkelen met je opnames.
Als je instinct zegt dat iets of iemand toch niet helemaal lekker in beeld kwam, doe het dan gewoon nog een keer. Ook als je geen acteurs of voorbedachte scènes hebt, maar spontane gebeurtenissen, is het niet erg om te vragen of mensen nog een keer voor de camera langs willen lopen. Als dit je video verbetert: graag!
Je moet uiteraard geen uren met één scène bezig zijn, maar je mag best kritisch te werk gaan.
6) Kill je schatjes… in de montageruimte
Het is een bekend credo: ‘kill your darlings’. Het is pijnlijk als je veel prachtige beelden of inhoudelijk interessante scènes hebt geschoten, die je moet verwijderen uit je bedrijfsvideo, maar soms kan het niet anders. Je hebt één duidelijke boodschap voor ogen, en die moet je zo effectief en efficiënt mogelijk communiceren.
Dat betekent dat beelden die niet aan dit ‘hogere doel’ bijdragen, vaak in de montageruimte moeten sneuvelen.
7) Train met je ‘acteurs’… of gebruik professionals
Komen er mensen in je bedrijfsfilm voor? Medewerkers misschien? Prima, maar zet dan niet onvoorbereid een camera op hun snufferd, hopend dat er wat leuks uitkomt. Ook als je ze van tevoren een script stuurt, kun je er niet vanuit gaan dat het meteen goud is wat ze produceren. Veel mensen voelen zich van nature ongemakkelijk als een camera op ze gericht is, dus oefen vooral even van tevoren.
En als je merkt dat je collega’s of andere ‘acteurs’ ook na 20 takes nog niet natuurlijk overkomen, overweeg dan om professionele acteurs in te huren. Ja, het kost iets meer maar het levert een veel betere bedrijfsfilm op.
Met deze tips in je achterhoofd kun je een heel eind komen. Dus werk een idee uit, mobiliseer de juiste mensen, pak je smartphone, camera en andere apparatuur, en maak zelf een bedrijfsfilm?
En kom je erachter dat je toch wat hulp kunt gebruiken – bij het maken óf het in de markt zetten van de video – dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een professioneel videomarketingbedrijf om een bedrijfsfilm te laten maken.