KennismakenKennismaken
Whitepaper    The Devion Way

Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kennismaken

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met video? Of wil je meer weten over onze werkwijze en prijzen? Vul het formulier in en we nemen contact met je op. Samen ontdekken we hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten voor jullie organisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of benieuwd bent naar hoe we kunnen samenwerken?

Laten we samen sparren over hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info & prijzen

Ontdek welk type animatie het beste bij je boodschap en organisatie past. Vul hiernaast de velden in en wij informeren je over stijl, vorm en prijzen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk
Ontdek

Filmische stijl: de perfecte match voor bedrijfs- en branding video’s (tips!)

Film en video hebben vele toepassingen. Je kunt er het grote publiek mee vermaken in de bios maar ook klanten mee winnen voor je merk of product. Dat lijken compleet verschillende doelgroepen en benaderingen, maar ze hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. We zien veel bedrijfsfilms - of eigenlijk: branding video’s - met een vorm en stijl die niet zouden misstaan in een gemiddelde speelfilm; en die juist hierdoor heel effectief zijn. Maar waarom levert deze stijl succesvolle bedrijfsfilms op en wat zijn precies die filmische kenmerken in branding video’s?

Filmische stijl: de perfecte match voor bedrijfs- en branding video’s (tips!)

Waarom je een filmische stijl moet gebruiken voor je branding video’s

Voor je branding video wil je de kijker met de kracht van video overtuigen van de waarde van jouw missie of ‘propositie’. Je wilt dat kijkers zich kunnen verplaatsen in jouw verhaal en de personages of personen in beeld en – essentieel – bij dit alles een emotionele ‘klik’ hebben. Dat zijn allemaal punten waar speelfilms in het bijzonder in uit (kunnen) blinken.

Of je de kijker wilt laten geloven in het (fictieve) verhaal van je speelfilm of in je merkverhaal… dat is eigenlijk slechts een detail.

Dezelfde krachten worden benut en dezelfde audiovisuele gereedschapskist wordt gebruikt; of.. kán worden gebruikt. Want niet elk bedrijf realiseert zich dat een cinematische stijl heel goed kan werken en beperkt zich dan liever tot een ‘veilige’ zakelijke stijl. Wellicht uit angst om te pretentieus, gekunsteld, bombastisch of dromerig over te komen.

En dat is jammer. Want voor veel branding video’s is een filmische stijl dé perfecte keuze.

Zo maak je je branding video’s filmisch

Wil je weten waar je aan moet/kunt denken bij het (laten) maken van een filmische branding video? Bekijk dan onderstaande aandachtspunten en ontdek waarom deze jouw video een boost kunnen geven.

  • Dynamisch camerawerk

We zeggen niet dat ‘niet-filmische’ bedrijfsvideo’s – voor zover je een duidelijke scheidslijn kunt aanbrengen – niet dynamisch kunnen zijn. Natuurlijk worden er regelmatig verschillende camerahoeken en – standpunten gebruikt in branding video’s, maar je hebt ‘dynamisch’ en ‘dynamisch’.

Bij een filmisch dynamische stijl denk je vaak een een camera die ook zelf beweegt; die bijvoorbeeld van de grond loskomt, om groepen mensen, objecten of locaties heen draait, om zo de kijker een uniek en ‘avontuurlijk’ beeld te verschaffen van het onderwerp. Zo trek je de kijker bijna letterlijk in jouw wereld: je tilt hem op van zijn eigen bureaustoel, het perron of waar hij jouw video ook bekijkt, en neemt hem bijna letterlijk mee in je (merk)verhaal. 

Denk hierbij bijvoorbeeld (ook) aan kraan- en helikoptershots, drone video’s, 360 graden-opnames, en dolly en following shots.

  • Slow motion

Indien gedoseerd en niet al te extreem, kan slow motion een effectieve manier zijn om de kijker letterlijk wat langer stil te laten staan bij een bepaald onderdeel van je bedrijf of product, of bijvoorbeeld een belangrijke handeling of emotie van een van je ‘personages’. Slow motion kan er voor zorgen dat essentiële momenten langer blijven hangen in de hoofden van de kijker.

  • Klassieke filmische shots

Bij het kijken naar een speelfilm heeft de kijker onbewust bepaalde verwachtingen bij de shots die hij – waarschijnlijk – te zien krijgt. Van die wetenschap kun je bij je branding video mooi gebruikmaken, om zo interesse en anticipatie op te wekken. 

Zo wordt de locatie van een scène vaak eerst duidelijk gemaakt met een establishing shot, om vervolgens steeds dichterbij te komen met een (minder) long shot en medium shot. Vervolgens kan er een close-up volgen op een gezicht, of je product of bedrijfsonderdeel. Door gebruik te maken van deze klassieke opeenvolging van shots- waarmee de meeste mensen zijn geconditioneerd door hun rijke ervaring met het kijken naar speelfilms – kun je de kijker goed sturen in het verhaal, richting jouw product (of een ander onderwerp).

  • Meeslepende muziek

Die ‘meeslepende’ factor die zo belangrijk is in branding video’s, wordt in speelfilms ook deels bereikt door doeltreffende muziek, waarmee kundig emoties gestuurd kunnen worden. De muziek kan het halve werk zijn en soms nog wel meer. 

Probeer voor je (volgende) branding video dus eens extra aandacht te besteden aan de muziek en het sound design. Weersta de verleiding om wat stock-deuntjes te gebruiken en kies (bij voorkeur speciaal gecomponeerde) muziek die perfect past bij het gevoel dat je wilt losmaken bij de kijker en – net zo belangrijk – dat helemaal past bij jouw merk(beleving). 

Dat betekent echt niet meteen dat je moet gaan voor een heel orkest en bombastische of ‘epische’ blockbuster-muziek (al kan het wel); een enkele gevoelige gitaar, viool, cello of piano kan precies zijn wat je nodig hebt.

 

  • Storytelling en identificatie

Veel zakelijke video’s kunnen baat hebben bij een filmische stijl, maar juist het verhalende, storytelling-aspect van een branding video – waarin je immers jouw merkverhaal zo overtuigend en aantrekkelijk mogelijk wilt vertellen – is een goede match met cinematische films, omdat deze ook (bijna) altijd verhalend zijn. 

Net zoals je in een speelfilm de kijker op het puntje van je stoel wilt brengen met een boeiend, emotioneel of spannend verhaal, zo wil je dit ook doen in je branding video. De dramatische spanning kan dan zitten in het ontdekken van de belofte en oplossingen van jouw bedrijf en de toegevoegde waarde die jouw merk of product kan vormen in het leven van de kijker. 

Het helpt om deze kenmerken ook echt in een verhalende vorm te gieten; met een duidelijk begin- en eindpunt en personages die de kijker door het verhaal kunnen leiden of waar de kijker zich mee kan identificeren.

  • Aantrekkelijke setting, decor en aankleding

Denk je aan bedrijven, dan denk je aan pakken, werkkleding, industriële verlichting, strakke, niet al te stimulerende kantoorgebouwen en ga zo maar door. Heel authentiek, maar niet allemaal even stimulerend. Natuurlijk is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en je hoeft dan ook niet meteen werknemers in kleding te steken die overduidelijk niet bij ze past, maar wat extra ‘verzorging’ is zeker aan te raden. Gewoon ervoor zorgen dat alles en iedereen er op zijn best uitziet. 

Daarbij kun je bijvoorbeeld ook een originele, aantrekkelijkere locatie uitkiezen, waar je je merkwaardes uitlegt. Misschien een weiland, bij het water, of op een mooi aangeklede set met speciaal gemaakt décor. Zolang het past bij je boodschap, het gevoel van je merk en bijvoorbeeld je huisstijlkleuren terugkomen, kun je er best wat moois van maken (zonder dat het ‘onecht’ aanvoelt).

  • Color grading en andere nabewerking

Om mensen volledig in de juist sfeer te krijgen – die je creëert met alle componenten hierboven – wil je ook de juiste kleuren en tinten op het netvlies krijgen van je kijkers. Kijk dus in de nabewerking goed naar de witbalans, scherpte (misschien mag de focus wel wat zachter) en verzadiging en tweak alles zodat het de video niet te afstandelijk of juist te direct en ‘hard’ overkomt. Een iets andere kleurbalans kan soms net het verschil maken.

  • Filmische montage

Ook in de postproductie kun je een filmische touch aanbrengen en de kijker beter meevoeren in je verhaal. Gebruik bijvoorbeeld fade to black-overgangen om het verstrekken van de tijd aan te geven of om rustpunten in je verhaal aan te brengen of een wipe-transitie voor wat extra creativiteit.

  • Memorabel slot

Wat er echt voor zorgt dat een speelfilm je nog lang bijblijft is een sterk slot. Dat geldt ook voor een branding video. Zorg voor een laatste scène die de kijkers bijblijven, met krachtige beelden en de belangrijkste ‘takeaway’. Maar een memorabel einde staat niet op zichzelf. Het kan alleen maar zo krachtig zijn als de rest van de video hiernaartoe heeft geleid.

Voorbeelden filmische bedrijfsfilms:

Weet je nog niet goed wat je je moet voorstellen bij filmische bedrijfsfilms of branding video’s? Kijk dan even naar deze voorbeelden:

Löffert Stiele




Samkliniek




Luggo



Hillrom 




Talen Tools






En hieronder nog meer filmische zakelijke video’s die ter inspiratie kunnen dienen, al zijn het dan niet officieel branding video’s (maar o.a testimonial en uitleg-video’s):

Politie



Noordhoff (dag-van-de-leraar-video)



Calvi




Vogelbescherming



Betover je klanten met mini-speelfilms voor je bedrijf

Als je denkt aan zakelijke video wil je misschien instinctief ver blijven van de associatie met bioscopen en speelfilms, maar dat is niet nodig.

Juist die meeslepende sfeer, emotie en de kunst om de kijker even mee te kunnen nemen naar – en laten geloven in – een andere wereld, waar goede speelfilms om bekend staan, zijn ontzettend waardevol voor bedrijfsfilms.

Zodra je kijkers effectief kunt meenemen in je verhaal en ze daarnaast kunt ‘betoveren’ en even hun sceptische en nuchtere basis kunt laten loslaten door het gebruik van filmische vormen, heb je goud in handen.

Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

Download whitepaperDownload whitepaper
BackgroundBall
BackgroundBall