Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

De 3 video’s die elk bedrijf moet maken

Video is een onmisbaar onderdeel van je marketingmix, maar wat zijn nu de video’s waar je het meeste aan hebt? Met welke video’s geef jij een compleet, 360º-beeld van je merk, voor je klanten, partners en personeel? Want dat is wat je wilt. Niet een eenmalige campagne die komt en gaat, maar een structurele aanwezigheid, overal waar het nodig is. Dan heb je dit nodig…

De 3 video’s die elk bedrijf moet maken

Succesvolle videostrategie = meerdere video’s

Het spreekt voor zich: als merk wil je niet even kort in de spotlight staan en een leuk aantal views, reacties en conversies krijgen, om vervolgens weer naar de achtergrond en uit de hoofden van je (potentiële) klanten te verdwijnen.

Ook wil je niet alleen maar jezelf goed promoten maar ook je dienst(en) of product(en) haarfijn uitleggen.

En tenslotte wil je niet alleen klanten aanspreken, maar ervoor zorgen dat je hele imago staat als een huis en dat je bijvoorbeeld ook als werkgever aantrekkelijk bent; met een herkenbare identiteit.

Daarom heb je niet genoeg aan een enkele video, maar heb je een goed doordacht videomarketingplan nodig dat met verschillende video’s de juiste doelgroep en bedrijfsdoelen target.

Dit zijn de video’s die je merk nodig heeft:

Als merk kun je veel zakelijke video’s goed gebruiken en ons advies is dan ook om zeker niet te stoppen bij 3, maar met deze video’s heb je in ieder geval een sterke basis:

Branding video

Veel bedrijven noemen het – heel begrijpelijk – een bedrijfsfilm, maar een traditionele bedrijfsfilm is feitelijk een video waarin je de kijker een vrij letterlijke inkijk in – of rondleiding bij – je bedrijf geeft.

Terwijl je in een branding video – vrij vertaald een merkvideo – veel meer je merk- en merkwaarden centraal stelt.

Een branding video is de belangrijkste video voor je merk; de video waarin je perfect kunt laten zien wie je bent en wat je voor je klanten kunt betekenen. Het is niet zelden een filmische, meeslepende video met veel overtuigingskracht en een focus op jouw unieke karakter.

Een branding video is jouw visitekaartje, de video waarin je jouw identiteit voelbaar maakt en een blijvende indruk achterlaat bij je kijkers.

Productvideo

Je core product of dienst zit meestal al voor een deel in je branding video verwerkt. Dat kan bijna niet anders, omdat je hele merk hieromheen gebouwd is. Maar om je potentiële klanten echt goed duidelijk te maken hoe je product in elkaar zit en wat de grootste voordelen hiervan zijn, heb je een productvideo nodig. Dit is een noodzakelijk 1-2-tje met je branding video.

Als de kijker weet wie je bent, wat hij/zij aan je heeft én daarnaast ook precies wat je te bieden heeft, weet hij/zij genoeg om tot een aankoop over te gaan. Afhankelijk van de complexiteit van je product, kun je veel uitleggen – bijvoorbeeld in een explanimation – of juist vooral de voordelen van je product uitlichten in een productvideo.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Hierbij is het meestal niet verstandig veel kenmerken te benoemen maar is het veel interessanter om in te spelen op het gevoel en de behoeftes van de kijker. Wat heeft hij/zij nu echt aan jouw product en hoe wordt zijn of haar leven er beter door?

Employer branding video

Als je potentiële klant weet wie je bent en wat je te bieden hebt, dan heeft deze klant in principe genoeg informatie – en motivatie – om bij je te bestellen.

Maar er moeten wel kundige mensen zijn die deze bestellingen afhandelen, die je klanten te woord staan, ze helpen bij problemen en simpelweg jouw bedrijf draaiende houden. Want je personeel is je bedrijf.

Nu heb je ongetwijfeld al het meest essentiële personeel in dienst, maar wat als er meer functies vervuld moeten worden? En je wilt toch ook zichtbaar en aantrekkelijk genoeg zijn voor nieuw talent? En hoe zit het met de talentvolle medewerkers die je al in dienst hebt? Deze wil je tevreden houden en trots laten zijn op jou als werkgever.

Om deze (en andere) redenen heb je een employer branding video nodig, of een recruitmentvideo.

In een employer branding video komen – net als in een normale branding video – je merkwaarden naar voren maar leg je de nadruk op de kenmerken van jou als werkgever. Wat typeert jouw bedrijf of afdeling als werkplek? Welke sfeer heerst er, wat kan een sollicitant verwachten, wat wordt er van hem/haar verwacht, wat voor mensen werken er… Een stuk aansprekender dan een vacaturetekst, omdat je echt kunt laten zien hoe het er in een bedrijf aan toegaat.

Het is het beste alternatief voor een persoonlijk bezoek.

Bonus: testimonial video

Als je het niet erg vindt om meteen door te pakken zodat je volmaakt geloofwaardig bent voor je klanten, dan raden we aan om naast deze 3 video’s ook een testimonial video te laten maken.

Een testimonial video is ook een soort branding video, maar dan verteld vanuit het perspectief van een bestaande klant – of verschillende klanten. Je kunt het zien als een klantrecensie in videovorm.

Een testimonial video is de beste reclame die je je kunt wensen, omdat het om echte verhalen gaat van klanten en het geen opgepoetst marketingpraatje is waarin een bedrijf alleen maar de juiste dingen zegt.

Natuurlijk is een testimonial video ook gemaakt onder jouw supervisie maar hierbij is het wel de bedoeling dat het echt het eigen verhaal is van de klant. Daarbij is het geen probleem – en zelfs welkom – wanneer deze klant ook (aanvankelijke) twijfels aangeeft of vertelt dat het proces in het begin niet meteen soepel ging. Dat maakt het alleen maar geloofwaardiger en zorgt ervoor dat de kijker zich optimaal kan identificeren met de klant.

Zolang de conclusie maar positief is, werkt zo’n ‘menselijke’ videorecensie enorm goed. De scepsis verdwijnt door het persoonlijke verhaal en daarmee de drempel om tot een aankoop of offerteaanvraag over te gaan.

Drie video’s voor je bedrijf.. en dan verder!

Bovenstaande video’s zijn het beste begin van je algehele (video)marketingstrategie; een mooie drietrapsraket waarmee je jezelf op de belangrijkste gebieden en voor de belangrijkste doelgroepen op de kaart zet!

Tegelijkertijd het is ook precies dat: het begin. Want je hebt verschillende producten die je wilt belichten, acties die je onder de aandacht wilt brengen, vragen van klanten die je wilt beantwoorden, partners die je effectief via video wilt benaderen en ga zo maar door.

En wat dacht je van het optimaliseren van videocontent voor verschillende (social) kanalen en… zeer belangrijk: het messcherp focussen op segmenten van je doelgroep, op basis van de verschillende klant- en kijkersfasen. Want niet iedereen heeft dezelfde kennis (van jouw bedrijf of product) en verschillende subgroepen moeten daarom anders benaderd worden voor het beste effect.

Maar je moet ergens beginnen: en met een solide branding, product- en employer branding video heb je een mooie basis voor een krachtige merkidentiteit.

Hulp nodig bij je zakelijke video's?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Videostrategie 7 tips voor het creëren van awareness met een branding video De 7 beste videotips voor het bereiken van merkbekendheid
BLOG / Bedrijfsfilms De kracht van een wervingsvideo Maak jouw organisatie aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers