Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Brandingvideo: een must voor je merk

Je hebt een mooi bedrijf, met fantastische producten, prima commercials, en ook al een bedrijfsfilm. Maar toch kunnen je klanten je niet altijd vinden en snapt niet iedereen wat je doet? Dan is het hoog tijd voor een brandingvideo. Je kunt het nog zo goed voor elkaar hebben in je bedrijf, je hebt pas een merk als je klanten het zeggen. En dat gebeurt pas als je een merk hebt dat onderscheidend en authentiek is en, het belangrijkste, die dat beeld optimaal naar je klant communiceert. Een branding video is dan de way to go.

Brandingvideo: een must voor je merk

Branding is niet zomaar een oplapmiddel, een pleister op de wond van een falende marketingcampagne. Het is niet bedoeld om op korte termijn je resultaten op te krikken. Nee, branding is een strategie, een visie voor de lange termijn. En het beginpunt van al je marketinguitingen. Met een goede branding trek je klanten naar je toe, in plaats van je producten op ze af te vuren. Een aangezien branding vooral visueel is, is een branding video de ideale manier om je imago goed op de klant over te brengen.

Laat zien wie je bent met een branding video

Branding is bedoeld om jouw unieke kwaliteiten voor het voetlicht te brengen en je te onderscheiden van je concurrenten. Dat doe je door hieraan te denken:

1. Wat is je markt en wat is jouw plaats daarin?
Behoorlijk basic, maar erg belangrijk om helder te hebben. Als je hiervan al een verkeerd beeld hebt, gaat alles mis. Zitten jouw producten meer in de computer- of elektronicahoek? Zijn ze vooral op lifestyle gericht of meer functioneel en professioneel? Als je dat soort vragen weet te beantwoorden, heb je een (eerste) basis voor je branding en marketing.

2. Waarin ben je anders dan je concurrenten?
Een logisch gevolg van het identificeren van je markt is het bepalen op wat voor manier je uniek bent. Wat is jouw visie? Wat doe je anders dan de concurrentie? Ben je duurzamer? Heb je meer oog voor design? Ben je altijd de goedkoopste? Heb je unieke service? Dit is waar je je op moet targeten in je branding.

Let er wel op dat je niet te vaag of algemeen bent. Als je denkt dat je het speciaal is om klantvriendelijk te zijn, heb je het mis. Ongeveer elk bedrijf zegt dit te zijn. Zorg ervoor dat je echt onderscheidend bent. Vertel kort wat er zo klantvriendelijk is aan jouw bedrijf, of focus je op andere eigenschappen. Wees vooral authentiek en straal persoonlijkheid uit.

3. Waarnaar zijn je klanten op zoek?
Erg belangrijk: ken je klanten. Je kunt goede ideeën en in theorie mooie producten hebben, als dit niet aansluit bij de wensen van je klanten, zul je niets verkopen. Dus probeer erachter te komen wie je klanten zijn, wat hun interesses zijn en wat ze precies zoeken in jouw productcategorie.

Uiteraard moet je altijd jezelf blijven maar als er ruis is op de lijn tussen jouw marketing en je klanten, heb je een probleem. Vaak zijn er maar een paar tweaks voor nodig om jou dezelfde golflengte te komen met je klanten en het is zonde als je dat laat liggen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

4. Wat voor emoties wil je losmaken bij je klanten?
Een merkbeleving, de naam zegt het al, draait voor een groot deel om emotie. Krijgt een klant een goed gevoel bij jouw merk? Dit is wat je wilt bereiken. En dat doe je onder meer door je bedrijfswaarden duidelijk te communiceren. Veel klanten geven namelijk aan dat gedeelde waarden de belangrijkste reden zijn om een merk te volgen. Hierdoor kunnen ze zich goed identificeren met een merk.

Daarnaast kun je inspelen op verschillende emoties. Misschien wil je gaan voor een stijlgevoel, exclusiviteit, het ergens bij willen horen van je (potentiële) klanten. Jij bent toch ook zo’n coole gast als de Nespresso drinkende Clooney in zijn pak die naar jazz luistert en de vrouwen van zich af moet slaan?

Of ga je voor betrouwbaarheid, degelijkheid, kwaliteit? Het gevoel dat mensen zich altijd gerust of veilig voelen met jouw producten? Wat je ook wilt, in een branding video kun je hier helemaal op inspelen en elke gewenste emotie oproepen.

5. Wat is je visuele identiteit?
Een merk is voor een groot deel visueel. Het moet onmiddellijk herkenbaar zijn. Het logo, lettertype, de kleuren, je slogan… het moet duidelijk zijn, kort en bondig, en meteen uitstralen waar je voor staat.

Met een goede visuele identiteit ben je overal meteen aanwezig en top-of-mind en roep je meteen de juiste emotie op. Nu, en ver in de toekomst.

Waarom branding?
Goede merken worden herkend en hebben de goodwill van de klant. Branding is de stevige basis van je merk. Met branding ben je altijd zichtbaar in het leven van je klanten en communiceer je duidelijk wie je bent en waarom je belangrijk bent voor je publiek.

Je kunt goede producten hebben maar toch geen klant weten te bereiken door slechte branding. Andersom kan ook: met een goed verhaal en sterk merk klanten aan je binden en veel omzet genereren zonder dat je producten heel bijzonder zijn.

Kortom, goede branding is absolute noodzaak.

Waarom branding video?

Een merk is visueel, een merk is emotie; onderdelen waar video in uitblinkt. Met een branding video kun je persoonlijk kennismaken met je publiek en exact laten zien wie je bent en waar je voor je staat. Met een branding video kun je – beter dan met alle andere media – klanten raken, een band met ze vormen en loyaliteit creëren.

Dus: hoe stevig staat jouw merk eigenlijk? Weten je klanten (nog) wie je bent? Nee? Dan weet je wat te doen…

Vragen over brandingvideo?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms 12 argumenten waarom je moet investeren in bedrijfsfilms (in 2024) Ontdek hoe video je organisatie structureel laat groeien
BLOG / Bedrijfsfilms Een bedrijfsfilm als start voor je merkverhaal Hoe video een bijdrage kan leveren aan het ontdekken en uitdragen van jouw merkverhaal