Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

7 tips voor een professionele corporate video

Ieder bedrijf, ieder merk moet gezien worden… in een video. Want video’s worden overal online fanatiek bekeken en gedeeld. Nog belangrijker: video het is het perfecte middel om jouw boodschap over te brengen, met precies het juiste gevoel. Dit is niet echt meer nieuws te noemen. Maar wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je altijd een kwalitatief hoogstaande video krijgt, is nog lang niet voor iedereen gesneden koek.

Met smartphones, voordelige compactcamera’s en actiecamera’s (zoals een GoPro) kun je al heel behoorlijke video’s schieten tegenwoordig. Dat wil zeggen, de technische mogelijkheden zijn er… Het betekent niet dat iedereen op een druilerige zondagmiddag mooie beelden tevoorschijn kan toveren en een overtuigende corporate video kan maken.

Hoe maak je een krachtige corporate video?


1) Hou de camera stil
Het is over het algemeen verstandig om je camera zo recht en stil mogelijk te houden; tenzij je voor een bepaald artistiek effect wilt gaan. Het is prima om te ‘pannen’, ‘tilten’, of een snelle draai te maken (‘whip pan’), maar maak deze bewegingen bewust en vloeiend. Als je personen of objecten duidelijk en scherp in beeld te brengen, is het belangrijk om een stabiel beeld te produceren. Niemand zit te wachten op onnodig geschud of getril.

Een heel fijn hulpmiddel hierbij is een statief. Dit simpele attribuut is voor elk type video een aanwinst. Je zult verbaasd zijn hoeveel rustiger en professioneler een video oogt als het beeld perfect stil en uitgelijnd is.

Ga je toch liever voor een uit-de-losse-pols-benadering, bijvoorbeeld met je smartphone, film dan vooral niet met een losse pols. Hou je camera / smartphone vast (bij voorkeur in landscape) met twee handen, en houd je bovenarmen tegen je lichaam gedrukt, voor extra stabiliteit.

2) Beweeg en inspireer
Wat je ook filmt, wat voor waardevolle informatie je de kijker ook wilt geven in je video, zorg ervoor dat het aankomt. Een corporate video moet ‘iets’ doen met de kijker. Alleen dan blijft je merk hangen: heel belangrijk voor het verstevigen van je brand image en het produceren van loyale klanten.

Het overbrengen van een gevoel is ook een van de grote krachten van video en het zou zonde zijn als je dit potentieel zou laten liggen. Dit is je kans: laat de kijker voelen wie je bent, hoe jij de wereld ziet, en waarom de klant jou nodig heeft.

Dus kom met een inspirerend merkverhaal, bijvoorbeeld over de geschiedenis van je bedrijf of de geweldige ontdekking van een product(soort), en vertel dit op een meeslepende verhaal met alle middelen die video te bieden heeft: live action, animatie, kleuren, geluiden, muziek, krachtige montage. Alles om de kijker te bewegen.

3) Geluid is king
Ho, stop. Video is beeld, jazeker, en er zijn ook films die werken zonder geluid – dit is tegenwoordig vaak ook een vereiste op social media, vanwege de standaard mute-instelling. Maar áls je geluid gebruikt en het is maar een beetje van belang voor het begrip of de beleving van je video, dan kun je er maar beter voor zorgen dat dit helemaal in orde is!

Niets is zo irritant als een video met slecht, krakend geluid of mensen die bijna niet te verstaan zijn vanwege omgevingsgeluid. Je beelden kunnen nog zo indrukwekkend zijn, als je geluid ondermaats is, help je de hele video om zeep. De beleving, en daarmee de kijker, is meteen weg met slechte audio.

Investeer daarom in een (externe) microfoon en film bij voorkeur in stille ruimtes, waarin de personen die aan het woord komen, duidelijk te verstaan zijn.

4) Zorg voor ontspannen sprekers
Komen er in je video mensen in beeld die wat vertellen? Zorg dan dat ze dit zo overtuigend mogelijk doen. Dat betekent om te beginnen dat ze niet strak moeten staan van de zenuwen en stamelend naar woorden aan het zoeken zijn.

Hou dus van tevoren een gesprek met de mensen die je gaat interviewen; over de vragen die je gaat stellen, maar ook gewoon ter kennismaking. Maar ook tijdens de opnames is het belangrijk om sprekers op hun gemak te stellen.

Je zal van eeuwige zenuwpezen en stotteraars echt geen geboren sprekers maken, maar als iemand ontspannen is, kan dit heel veel schelen. Het kan net het verschil maken tussen een saaie, zakelijke corporate video en een overtuigende corporate video waarin iedereen gelooft wat hij zegt en duidelijk met veel plezier bij het bedrijf werkt (of er producten koopt).

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

5) Stel de juiste vragen en krijg de juiste antwoorden
Iedereen is op zoek naar mooie soundbites, maar dit soort pareltjes krijg je niet altijd even makkelijk. Hier spelen de kwaliteiten van de interviewer een grote rol. Door de juiste vragen te stellen, op de juiste manier door te vragen, of misschien zelf wat voorzetjes te doen, kun je de kans vergroten op het krijgen van mooie statements.

Vraag bijvoorbeeld naar de kern of essentie van iets, de belangrijkste 3 dingen, waarmee je x kunt vergelijken, hoe de toekomst eruitziet van het bedrijf, de industrie of een productgroep.

6) Wees niet bang voor een tweede take
Als je een paar mooie scènes hebt gefilmd, maar er tijdens de draaidag achterkomt dat sommige momenten toch wat beter vastgelegd kunnen worden of dat een antwoord niet helemaal lekker uit de mond is komen rollen, wees dan niet bang om het gewoon nog een keer te (laten) doen. Want het is eeuwig zonde als dat potentiële money shot toch net niet je van het is of dat geweldige citaat door een rare klemtoon, gemompel of een zachte uitspraak net niet helemaal tot zijn recht komt. Dan blijf je jezelf later altijd voor je kop slaan, dat je niet alles eruit hebt gehaald.

7) Film met het verhaal in je hoofd
Als het goed is, heb je van tevoren een pakkend verhaal bedacht voor je corporate video. De verhaalvorm, met vakkundig opgebouwd argument, een spanningsboog en een mooie conclusie, is tenslotte de beste vorm om de kijker iets goed te laten onthouden.

Bij het bedenken van dat verhaal heb je zeer waarschijnlijk ook een goed idee gehad wat voor beelden hierbij zouden moeten komen. Misschien heb je wel een storyboard gemaakt; heel verstandig. Maar ook als je het nog niet tot in detail heb uitgedacht, is het goed om je bewust te zijn van hoe het verhaal in zijn geheel eruit zal zien.

Wat ga je vertellen, wat is je centrale boodschap en wat is de rode draad? Als je je hier tijdens het filmen goed van bewust bent, kun je ter plekke beslissen wat voor shots en scènes zouden kunnen bijdragen aan het grotere verhaal van je corporate video. Tussenshots, sfeerbeelden, het type focus, het soort lens, een camerastandpunt, gebruik van licht en schaduwen, alles kan meehelpen bij het vertellen van het verhaal. Nog even los van de (geïmproviseerde) vragen die je kunt stellen en momenten die je kunt opzoeken.

Corporate video maken: focus, overtuig en inspireer


Hoe makkelijk het tegenwoordig ook is om een video te maken en online te gooien, het vak van filmmaken heeft nog steeds veel aandacht nodig als je echt iets overtuigends wilt produceren. Er zijn simpelweg geen eenvoudige short cuts voor het maken van een goede corporate video. Talent of vakmanschap is daarbij heel fijn, maar als je rekening houd met bovenstaande zaken, kun je al een heel eind komen.

Ook een corporate video laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Bedrijfsfilms Corporate video, om klanten verliefd op je te laten worden! Dat wil jij toch ook?
BLOG / Bedrijfsfilms 5 types brand video die je merk de ultieme boost geven Zo is je merk overal zichtbaar