Vrijwel elke marketeer gebruikt ze; uitleg video’s. Uitleg video’s zijn handig om de doelgroep op een visuele en laagdrempelige manier te informeren, maar hoe zorg je dat deze video leads genereren en dus omzet voor je organisatie? Hieronder 7 tips voor een converterende uitleg video.
Het concept van de uitleg video is verreweg het belangrijkste onderdeel. Een video kan met de beste apparatuur opgenomen zijn, maar als het concept niet sterk is zal de video niet converteren. De kijker moet vanaf het begin geboeid zijn en de what’s in it for me moet helder zijn om de kijker de gewenste vervolgstap te laten nemen. Uitleg video’s duren gemiddeld 60 – 90 seconden.
Uitlegvideo’s hebben ten minste één karakter waarmee de kijker zich kan identificeren. Dit karakter moet aansluiten bij het publiek en details zijn hierin belangrijk (kledingstijl, gezichtsuitdrukkingen etc). Het karakter kan ook een fictief / geanimeerd karakter zijn.
Bespaar niet op een goede voice-over. De stem kan de video maken of breken. De voice-over moet het script versterken en de luisteraar betoveren. Voice-overs zijn al voor een paar euro uit te verkrijgen via sites als Fiverr, maar kwaliteit geeft de doorslag. Beluister hier onze eigen Voice-Over stemmen
Het verschil tussen video en fotografie is dat video beweegt. Toch zien we te vaak statische shots in video’s. Uitleg video’s zijn kort en krachtig zorg dat de kijker continue “vermaakt” wordt. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij uitleg animaties de animaties compleet in elkaar overlopen en de overgangen op een creatieve manier plaatsvinden.
Dit zijn de kleine details, maar muziek en audio mag niet ontbreken in de uitleg video. Het lijkt wellicht overbodig, maar wanneer we een video gaan beluisteren waar je enkel de voice-over hoort of een video waarbij ook muziek en audio is toegevoegd is een groot verschil. De video met muziek en audio is completer en zal zeer waarschijnlijk beter converteren.
De uitleg video moet er voor zorgen dat de kijker enthousiast is om de vervolgstap te nemen. Kies daarom voor de juiste call-to-action dat past bij de dienst of het product. Voorbeelden van succesvolle call-to-action buttons zijn “lets’s start”, “inschrijven”, “demo aanvragen” etc.
De eerste versie van de video is klaar, maar dit betekent niet dat de video al succesvol is. Zorg dat de resultaten van de video meetbaar zijn en zet bij voorkeur de video in met een A/B test. De verschillende video’s hoeven niet extreem van elkaar te verschillen, maar een aanpassing in kleur van CTA-button kan al voldoende zijn. Zo meet je welke uitleg video het beste overeenkomst met de wensen van de doelgroep.