Wat is eigenlijk de focus in jouw bedrijfsfilms of corporate video’s? Je producten, de activiteiten van je bedrijf? Allemaal prima, maar hoe komt je merk hierin naar voren? Je merk is wat je bijzonder maakt, waardoor klanten je opmerken en: waardoor je succes kunt hebben. Je merk is, kortom, de ziel van je bedrijf. De merkbeleving moet dus optimaal terugkomen in je bedrijfsvideo’s of brand video’s. Oud nieuws voor jou? Alleen maar goed. Maar wat je misschien niet wist is dat je vele types brand video hebt, allemaal met hun eigen voordelen. Welke brand video’s ga jij laten maken?
1) Korte social video
Als je je hart en ziel – eigenlijk je tijd en geld, maar dat klinkt zo banaal – in een brand video stopt, wil je graag dat-ie helemaal afgekeken wordt. Dat de boodschap helemaal aankomt bij de kijker. Dat spreekt voor zich. En wil je iedereen bij de les houden, dan is het uiteraard belangrijk dat je gewoon een sterke en prikkelende video maakt.
Maar de lengte speelt ook een rol. Ja, in theorie kan een video van 10 minuten het geweldig doen, maar over het algemeen is kort en krachtig aan te raden. Met de korte attention span van veel kijkers is een korte video vaak een slimme keuze. Inhoudelijk is het ook niet verkeerd: een korte video dwingt je er als bedrijf toe om echt de essentie van je boodschap op te zoeken en alle ruis en bijzaken weg te laten.
Toch: hoe kort is kort? Het hangt van het platform en inhoud af, maar als je bedenkt dat zelfs video’s van 30 seconden een afhaakpercentage van 20 procent hebben, is eigenlijk de boodschap: hoe korter hoe beter. Als je op een social tijdlijn even snel de aandacht wilt trekken en vasthouden is kort de way to go. Experimenteer dus eens met een video van maximaal 10 seconden. Echt, het kan!
2) Event-video
Het wordt vrij weinig gedaan, maar een video van een evenement is eigenlijk een ideaal uithangbord voor je bedrijf en merk. Het geeft een persoonlijk inkijkje in de activiteiten van een bedrijf. ‘Don’t tell, show!’ is een goed credo, en hier geef je met een event video perfect gehoor aan. Geen lege marketingpraatjes, maar gewoon laten zien wie je bent en wat je belooft.
Mooi van een event video is ook dat je zonder script werkt. Dus je kunt niets regisseren, niets verbloemen, alles is puur natuur. Of eigenlijk puur cultuur. Je bedrijfscultuur dus. Uiteraard ga je alleen een video van een event maken als het positief afstraalt op je merk en bedrijf, maar de spontaniteit en authenticiteit van zo’n video nemen al meteen een belangrijke drempel weg bij de kijker.
Het ontbreken van een script is ook meteen weer een uitdaging voor de filmmakers, die toch een bepaalde boodschap willen overbrengen. Maar met de juiste montage, voice-over en muziek in de postproductie is een hoop mogelijk.
3) Cultuur-video
Wat ons brengt bij de cultuur video, een veelgebruikte soort van brand video. Hierin laat je de hardwerkende, sympathieke en loyale mensen zien achter al die gave producten van jouw bedrijf. Dan kun je nog steeds voor verschillende vormen kiezen, maar het punt is dat je jouw merk een gezicht geeft. Dat je laat zien dat het niet alleen mooie producten in een webshop of winkel zijn, die daar op een of andere manier terecht zijn gekomen. Maar dat er mensen achter zitten, mensen met een visie die samen proberen de beste producten te maken en klanten zo persoonlijk mogelijk willen benaderen.
4) Interviews
Zolang je interviews niet tot in detail voorbereidt, zijn ze erg effectief om in een brand video te gebruiken. Ze zijn vaak spontaan en vooral ook geloofwaardig, wat erg belangrijk is als je kijkers aan je merk wilt binden.
Je kunt werknemers interviewen, de CEO, experts in jouw branche, maar bijvoorbeeld ook klanten. Het is daarbij aan te raden om er een beetje humor in te stoppen. Dit maakt de video vaak net even toegankelijker. Al moet het wel bij je bedrijf passen natuurlijk.
5) Animatie
Animatie kun je inzetten voor verschillende typen brand video’s. Het handige van animatie is dat je er alle kanten mee uit kunt. Bij een brand video denk je vaak in ideeën, principes, visies, en dat is niet altijd concreet te verbeelden met een live action video. Animatie is dan ideaal: vrijwel elk idee, hoe abstract ook, kun je met een animatievideo overbrengen.
En ook als het niet strikt noodzakelijk is om animatie te gebruiken, kan de vorm alleen al helpen om kijkers alert en attent te maken. Animatie ademt meteen een sfeer van creativiteit en onvoorspelbaarheid uit. En dat maakt nieuwsgierig.
6) Reizen/verre landen
Het kan absoluut geen kwaad om, als het een beetje bij je verhaal past, beelden te tonen van pittoreske bestemmingen. Mensen zijn automatisch aangetrokken tot mooie landschappen en als je dat warme reisgevoel met beelden van mooie locaties kunt opwekken met de beelden van jouw brand video, zal jouw merk dat gevoel later ook weer naar boven brengen. Wat erg mooi meegenomen is.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bezoeken aan koffieplantages voor een koffiebedrijf of aan beelden van het land van oorsprong van bepaalde voedingsproducten. Of welk product dan ook eigenlijk. Zolang het maar bij je past en niet een soort ansichtkaart-video waarin jouw bedrijf alleen maar mooi wil zijn.
7) Dieren
Een cheap shot? Dat kan het zijn ja. Je moet in ieder geval uitkijken dat het niet flauw of kinderachtig wordt. Bovendien zijn dieren moeilijk te regisseren.
Maar toch… we weten allemaal hoe populair katten- en andere dierenfilmpjes zijn op YouTube, dus mocht je de schattigheid en/of humor van een dier in jouw video kunnen verwerken, dan is dit zeker het overwegen waard. Desnoods laat je dieren een klein aandeel spelen in een cultuurvideo. Hebben jullie niet toevallig een Bring your pet to work day? Ik bedoel maar.
Welk type brand video jij uiteindelijk ook laat maken, het belangrijkste is dat de klant je gelooft, herkent, en zich, als het even kan, persoonlijk aangesproken voelt. Speel in op een behoefte of een specifieke lifestyle. Geef de klant een goede reden om voor jou te kiezen. Nu én in de toekomst. Zorg dat je merk uniek voelt en oprecht overkomt.
Heb je dit niet op een rijtje? Dan kan je video zo als een kaartenhuis in elkaar vallen.
Is dit wél allemaal in orde? Mooi! Dan is de fundering gelegd en kun je verder gaan bouwen aan je ultieme brand video.