360 graden vr-video voor je bedrijfsfilm: de ultieme beleving
360 graden foto’s bestaan al vrij lang; vooral veel gebruikt in online huizenadvertenties. Maar de laatste tijd wordt 360 graden video ook steeds vaker ingezet.
Voor nog meer beleving en een gevoel van vrijheid en controle bij de kijker. Helemaal als je er een virtual reality-bril bij opzet is het alsof je in een andere wereld zit en je het evenement, het product of de dienst van dichtbij kan ervaren. Want de techniek is niet alleen leuk voor vr-games, het kan ook heel goed werken voor je videomarketing!
Misschien klinkt 360 graden video als een gimmick of iets wat alleen leuk is voor achtbanen en avontuurlijke reizen, maar het is voor verrassend veel producten interessant om in te zetten. Overal waar je meer betrokkenheid of beleving kunt gebruiken – en waar wil je dit niet? – is een 360 graden video op zijn minst het overwegen waard.
Waarom een 360 graden bedrijfsvideo?
Een 360 graden video is niet alleen bedoeld om een ‘wow’-factor toe te kunnen voegen aan je boodschap. Het gebruik van een 360 graden bedrijfsvideo heeft verschillende voordelen:
Kijker krijgt vrijheid
Het meest in het oog springende voordeel is dat je de kijker de controle geeft over de kijkbeleving. Je zet hem – soms letterlijk – zelf in de driver’s seat. Op ieder willekeurig moment kan hij namelijk de ervaring naar zijn hand zetten door naar boven, beneden of zijwaarts te (klikken en te) kijken.
Dat klinkt simpel en vanzelfsprekend, maar het effect is niet te onderschatten. De kijker verandert door de vorm ineens van een passieve in een actieve ‘gebruiker’ van de video.
Betrokkenheid bij het product
Door de autosleutels feitelijk in de handen van de kijker te geven, betrek je hem ook automatisch meer bij het product of onderwerp van je video. De kijker weet dat hij – tot op zekere hoogte – verantwoordelijk is voor wat hij te zien krijgt, en dat stimuleert om beter op te letten en bewuste keuzes te maken tijdens het kijken van de video.
Transparantie
Een nadeel dat aan vrijwel alle marketinguitingen kleeft is de wetenschap dat de makers zich – uiteraard – van hun beste kant laten zien, dingen overdrijven en slechte punten verzwijgen.
Met een 360-graden-video neem je een deel van deze scepsis weg omdat je overal kunt kijken waar je wilt, op ieder willekeurig moment. Voor, achter, boven en onder de camera, of dit nu de voorkeur heeft van de maker of niet. Met 360 graden krijgt de kijker het gevoel dat niets wordt achtergehouden.
Meer uitgekeken video’s
Doordat de kijker weet dat hij de vrijheid heeft om zijn eigen weg te kiezen, wil hij dit ook blijven doen; van begin tot het eind. Het blijkt dan ook dat 360 graden video’s vaker helemaal worden afgekeken dan ‘normale’ video’s.
Opnieuw kijken: wat heb ik gemist?
Het is mooi dat de kijker zelf kan bepalen waar hij kijkt, maar met iedere keuze sluit de kijker ook automatisch andere mogelijkheden uit. Zo kan hij na het kijken dus het gevoel hebben dat hij op sommige momenten misschien toch beter andere keuzes had kunnen maken.
Met het gevolg dat hij de video sneller nog een keer zal bekijken om erachter komen wat hij allemaal gemist heeft.
Waarom virtual reality?
Een 360 graden video krijgt nog eens een extra dimensie als je hem bekijkt met een VR-bril op. Het gevoel van onderdompeling is dan compleet. Je staat middenin de ervaring. Je hoeft dan niet op pijltjes te klikken of je smartphone te draaien voor een ander beeld, je kunt zelf alles bepalen met je eigen lichaam en hoofd. Het is dan echt of je je echt in de wereld van de video begeeft.
Uiteraard heeft niet iedereen een vr-bril paraat als hij je video online bekijkt, maar voor vertoning van video’s op beurzen, bij bedrijven, en op evenemententerreinen kan het heel goed. Daar heb je de brillen dan al gewoon klaarliggen voor de bezoekers.
VR-animatie
Het is niet alleen mogelijk om een ‘gewone’ 360 graden live action video te laten bekijken met een vr-bril op. Je kunt ook zelf een hele virtuele wereld creëren met behulp van animatie.
Net als met normale animatie zijn dan de mogelijkheden eindeloos. Je kunt een unieke, wereld vormgeven en je kijker meenemen in jouw verhaal. Bijvoorbeeld als je een toekomstvisie wilt laten zien, of een verhaal over het ontstaan van je product. Of gewoon als het om een abstract, ongrijpbaar onderwerp gaat dat je alleen met behulp van animatie goed in beeld kunt brengen.
Een combinatie van live action en animatie in 360 graden video kan ook heel interessant zijn; bijvoorbeeld om naadloos over te kunnen gaan van een geanimeerde blik in de toekomst naar live action beelden in het heden.
De kijker sturen
Een potentieel nadeel van een 360 graden van de video is dat een kijker allerlei kanten opkijkt die niet voor een optimale beleving van jouw product of boodschap zorgen. Vrije keus is leuk, maar is er een reden dat sommige regisseurs en editors beter zijn dan andere: ze weten de aandacht van de kijker de beste kant op te sturen…
Gelukkig heb je middelen om de kijker toch de beste kant te wijzen in een 360 graden video. Je kunt een personage in de video bijvoorbeeld een bepaalde kant op laten wijzen of een voice-over laten zeggen waar er wat interessants te zien is. Maar je kunt ook de aandacht sturen door onderdelen te laten knipperen of een opvallende kleur te geven.
Dit werkt het beste als je echt een verhaal te vertellen is waarbij het duidelijk nodig is om bepaalde onderdelen van de video te zien.
Actie stimuleren
In een 360 graden video wil je graag actie stimuleren bij de kijker. Want zo krijg je die betrokkenheid en spanning die je zoekt. Maar vrijheid betekent dat de kijker er ook voor kan kiezen om gewoon helemaal niets te doen. Gelukkig zijn er interessante manier om (inter)actie aan te moedigen.
Zo heeft BMW heel slim een 360 graden video voor de introductie van de nieuwe M2 gebruikt om de aandacht van de kijker te testen. Het merk liet model Gigi Hadid plaatsnemen in een van 5 verschillende M2’s, waarna de auto’s een stuk gingen racen; met de vraag aan de kijker of hij aan het einde van de rit nog wist in welke auto ze zat.
De auto’s wisselden continu van plaats, gingen achter elkaar rijden (waarbij alleen de voorste auto zichtbaar was) of haalden elkaar in en als de kijker niets doet, verdwijnen de auto’s zeker uit beeld, dus hij moet continu door het beeld te draaien de juiste auto blijven volgen.
10 toepassingen van een 360 graden video
Er zijn al verschillende voorbeelden langsgekomen, maar wat voor soort producten of bedrijven hebben nu allemaal baat bij een 360 graden video? Hieronder 10 voorbeelden:
1) Attractieparken
YouTube staat er vol mee: 360 graden video’s van achtbanen en andere attracties. Als er een industrie is die helemaal om beleving draait en dus veel aan deze videovorm heeft, is het deze wel.
2) Evenementen
Nog zo’n no-brainer: als er plekken zijn waar je kijkers graag persoonlijk zou willen neerzetten om ze de sfeer te laten proeven, dan zijn het wel evenementen als concerten, festivals of avontuurlijke bedrijfsuitjes.
3) Beurzen
Beurzen zijn ideale plekken om enthousiaste bezoekers kennis te laten maken met nieuwe producten of diensten. Je kunt hier iedereen in een VR-omgeving jouw product laten beleven.
4) Bouwplannen
Wil je kijkers meenemen in jouw visie van je toekomstige bedrijventerrein? Laat ze dan met een inspirerende vr-animatie zien wat ze kunnen verwachten,
5) Makelaars
Het wordt al gedaan door makelaars, maar nog lang niet genoeg: het gebruiken van 360 graden video’s bij het tonen van een huis. Want je kent vast het gevoel wel dat je meer zou willen zien dan de foto’s die in een gemiddelde online advertentie staan.
Om te weten of het echt wat is, zou je persoonlijk langs moeten komen, maar je moet toch een selectie maken. En een 360 graden video is de next best thing. Het is alsof je zelf rond kunt lopen in het huis; een groot pluspunt voor potentiële kopers.
6) Medische producten
Ook in de medische of gezondheidsindustrie zijn 360 graden video’s bruikbaar. Je zou kunnen denken aan een video die toont wat er gebeurt als je door een scan gaat in het ziekenhuis. Of misschien wel aan een microscopische reis door het menselijk lichaam die laat zien hoe infecties werken.
7) Previews of productintroducties
Als je een nieuw product introduceert, doe je dit vaak met veel toeters en bellen. Een mooi verhaal eromheen, opgebouwde spanning, een bijzondere sfeer… je kent het wel. Om hier een echte belevenis van te maken, kun je heel goed 360 graden video inzetten.
8) Musea
Musea zijn ook plekken waar je echt moet zijn om de ‘producten’ te ervaren. Een 360 graden video is dus ook hier helemaal op zijn plaats. Het Rijksmuseum beschikt al over een virtuele tour van 360 graden foto’s om het museum en de aanwezige werken in al hun glorie te laten zien. Maar een video, met een verhaal – en een begin en een eind – is ook een prima idee. Daar creëer je wat meer urgentie mee.
9) Toerisme
Een inkoppertje. De toeristische sector is één van de meest voor de hand liggende branches voor een 360 graden video. Het is een ideale manier om de kijker zich alvast in het vakantiegebied te wanen. Met een 360 graden video is het alsof hij zelf door de jungle loopt, op een banaan achter een speedboot zit, of op een terrasje in een Italiaans stadje.
10) Recruitment
Een laatste ideale toepassing is het inzetten van en 360 graden video voor een recruitment video. Wil je een potentiële kandidaat graag de sfeer laten proeven op kantoor, en hem het idee geven echt op de werkvloer rond te lopen? Het kan met niets beter dan met een 360 graden video!