Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Zelf een animatievideo maken: een handleiding

Dus je bent tot de conclusie gekomen dat een animatie ideaal is om jouw bedrijf te promoten of je doelgroep te informeren? Een hele goede keuze, al zeggen we het zelf! En nu wil je natuurlijk zo snel en goed mogelijk een animatievideo laten maken. En zo voordelig mogelijk… snappen we ook. Misschien is het wel door je hoofd geschoten om zelf zo’n animatie in elkaar te draaien? Dat kan! Wees je er alleen wel van bewust dat je het niet even 1-2-3 doet; wat research en experimenteren vooraf is zeker noodzakelijk. Schrikt dat je niet af en wil je toch echt zelf aan de gang met het maken van een animatievideo? Volg dan dit stappenplan:

Zelf een animatievideo maken

Zelf een animatievideo maken

Stap 1: Voorbereiding
Voordat je begint met het bedenken van je verhaal en de beelden, moet je eerst goed je hoofddoelen vaststellen. Want wat wil je precies bereiken met je video? Wil je informeren of juist op een spetterende manier reclame maken voor je product? Wil je nieuwe klanten aantrekken of oude klanten behouden? En wie is precies je doelgroep? Man, vrouw, jong oud? Zakelijk, casual?

Bedenk ook via welk(e) platform(en) je de video wilt vertonen. YouTube? Je eigen website? Is de video bedoeld voor (interne) presentaties, op beurzen, op televisie misschien? Dit kan allemaal belangrijk zijn, bijvoorbeeld voor de inhoud, vorm en lengte van de video.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Uiteraard moet je ook helder voor ogen hebben wat voor boodschap je wilt overbrengen. Waarvan wil je de kijker overtuigen? Welk gevoel wil je uitstralen? Met al deze informatie kun je het script gaan samenstellen.

Stap 2: Script
Nu ben je klaar om een pakkend script te schrijven, waarin alle bovenstaande elementen zijn verwerkt. Dus met de juiste boodschap de beste sfeer en de perfecte tone-of-voice.

De beste manier om de aandacht van de kijker vast te houden is door het vertellen van een verhaal. En een verhaal vertellen kun je zo snel of lang doen als je wilt: in 10 seconden of 10 minuten. Zolang je duidelijk een begin, midden en eind maakt, met vaak een probleemstelling en een oplossing, heb je al de hoofdingrediënten voor een verhaal te pakken. Verder helpt het bij het vertellen van je verhaal om een personage te hebben die de kijker door het verhaal leidt.

Hou bij het bedenken van je verhaal de lengte goed in je achterhoofd. Het hangt van het type video af en de plek waar-ie te zien is, maar vaak is het verstandig om het zo kort mogelijk te houden; als je tenminste wilt dat mensen je video helemaal afkijken.

Last but not least: denk visueel. Je bent geen column of roman aan het schrijven, dus bedenk altijd wat voor beelden er passen bij jouw hersenspinsels. Dat scheelt je later weer een hoop kopzorgen.

Stap 3: Stijl
Deze stap kan in principe ook vóór de vorige stap komen, of ermee gecombineerd worden. Want de stijl en inhoud hangen natuurlijk wel sterk samen. En helemaal als je bij het bedenken van het verhaal, zoals we hebben aangeraden, al goed in beelden hebt gedacht, is de kans groot dat je ook al een stijl in je hoofd hebt.

Je kunt dan denken aan een bepaalde illustratiestijl – 3D, 2D, gedetailleerd, schetsmatig, hoekig, rond, cartoony of realistisch etc. – of aan het gebruik van een uniek personage om jouw verhaal te vertellen. Hoe en wanneer je het ook bedenkt, zorg dat je er even bij stilstaat.

Stap 4: Storyboard + visuals
Bij Devion maken we het storyboard – oftewel, de ruwe, uitgetekende shots van scènes – en de uitgewerkte visuals tegelijkertijd. Maar er zijn veel animatoren die het fijn vinden om aan de hand van het verhaal eerst een storyboard te schetsen en daarna, als dit is goedgekeurd, de visuals te tekenen.

Hoe de visuals getekend worden hangt af van de stijl die gekozen is. Wil je met veel structuur en foto’s werken dan kun je het beste gebruik maken van een fotobewerkingsprogramma als Photoshop omdat dit een pixel gerelateerd programma is. Wil je met strakke lijnen en vectoren werken dan gebruik je bijvoorbeeld Illustrator.

Bij het illustreren houd je niet alleen rekening met één beeld maar zorg je dat alle achterliggende lagen compleet zijn zodat je de objecten kunt laten bewegen.

Stap 5: Voice-over
Het lijkt een klein ding, maar bij een professioneel ogende animatievideo hoort een professioneel klinkende stem. Dus laat niet zomaar je tekst inspreken door je buurman, collega… of door jezelf in een gekke bui, maar huur een vakman in. Dan spreekt er meteen – letterlijk – kwaliteit uit je video.

Zelf een animatie video maken

Stap 6: Animeren
Nu je de visuals hebt en je script is ingesproken door een professional, ga je de timing van je animatie bepalen en alles in elkaar zetten.

Voor deze stap kun je het programma After Effects gebruiken. Hierbij is een tijdlijn de basis met de verschillende lagen die je opgebouwd hebt in Photoshop en/of Illustrator. Je start met het aanmaken van een compositie. Het meest gebruikelijke formaat hierbij is full-hd (1920×1080 pixels) en de standaard framerate – het aantal beeldjes per seconde – is 25 frames per seconde (fps).

De volgende stap is het toevoegen van je footage (het beeldmateriaal dat je eerder hebt gemaakt) aan je project en het aangeven van de juiste hiërarchie hierbij. Bijvoorbeeld: eerst de achtergrond, dan een huisje en vervolgens het personage/karakter voor het huisje.

Bij een karakteranimatie is het handig om een zogenaamde rigg te bouwen; dit is een soort skelet waarmee je de karakters kan laten bewegen. Zodat niet slechts één onderdeel kan bewegen, maar alles in verhouding is. Je kunt zelf een rigg bouwen of je kunt hiervoor plugins gebruiken. Het voordeel van een plugin is, dat je niet zelf de hele rigg hoeft bouwen.

Stel dat door de scene die je hebt opgebouwd een vliegtuig van links naar rechts vliegt. Dit animeer je door middel van keyframes op je tijdlijn. Elke laag krijgt van After Effects een waarde mee: een x- en een y-as. Alles wat je toevoegt als laag in je compositie heeft de volgende transformeer-opties; Position – Scale – Rotation – Opacity. Bij het vliegtuig zou je dan werken met postion om het vliegtuig van links naar rechts te laten bewegen.

Hiernaast kun je ook gebruikmaken van gigantisch veel effecten. Zo kies je het effect ‘typewriter’ voor tekst, ‘noise and grain’ om een ouderwetse look toe te voegen, en ‘keying’ om bijvoorbeeld een greenscreen transparant te maken, zodat er een andere achtergrond ingezet kan worden.

Stap 7: Sound effects en muziek
Als laatste pas je passende sound effects en muziek toe. Want hoewel het zeker belangrijk is om je te concentreren op de visuele kracht van je animatie – zeker omdat op bijvoorbeeld Facebook je video in autoplay geluidloos wordt afgespeeld – is vrijwel geen enkele video compleet zonder perfect passende geluidseffecten en muziekcues. Deze geluidselementen zijn heel belangrijk voor de sfeer en het opwekken van emoties.

Het creëren van goede sound effects en muziek kun je bijvoorbeeld in het programma Premiere doen, vanwege de verschillende audio weergaven en handige opties die dat programma heeft.

Stap 8: Renderen
Als je animatie klaar is ben je er nog niet helemaal. Dan moet je er nog een makkelijk te verwerken pakketje van maken, oftewel je moet je project ‘renderen’. Daarbij kies je een geschikt videoformaat voor je project in de vorm van ‘codecs’. Een codec is de manier waarop je bestand ingepakt wordt, en uiteindelijk weer uitgepakt wordt (‘coderen’ en ‘decoderen’). Alle vectoren worden in een pakketje gestopt en de codec is de manier waarop dat wordt gedaan. Snelheid en kwaliteit zijn daarbij belangrijke factoren. De verwerkingssnelheid bepaalt hoe groot het bestand is, net als de gekozen kwaliteit (lees: scherpte).

Elke codec heeft weer zijn eigen voor- en nadelen en is meer of minder geschikt voor het platform of device waarop je video getoond zal worden. Voorbeelden van codecs zijn: het veelgebruikte H.264 of MPEG-4.

Iedereen kan animeren

Met genoeg oefening, onderzoek en de juiste software kan uiteindelijk iedereen wel een animatievideo maken. Dus als je hier de tijd en ambitie voor hebt: ga gerust je gang! Volgens onze animators bij Devion is er niets mooiers, en wie weet ontdek je nog wel een verborgen talent. Want een zeker creatief inzicht kan natuurlijk geen kwaad als je een echt mooie en geslaagde animatie wilt maken.

Als je op korte termijn een professionele animatievideo tevoorschijn wilt toveren, dan is het absoluut aan te raden om een professioneel team in te huren. Maar als je zelf ook een poging wilt wagen, is dit hopelijk een mooie eerste handleiding. Succes!!

Meer weten over animatievideo?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Vraag het ons
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Animatie video? Hoe werkt het? Toelichting op onze werkwijze
BLOG / Animatievideo's De kracht van een storyboard bij het maken van een animatievideo Dit is waarom een storyboard wordt gemaakt bij een animatievideo