Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Wat kost een animatie video?

Wat zijn de kosten van een animatievideo? Deze vraag krijgen wij regelmatig. Kijk, dat het een goed idee is om een animatie video in te zetten, hoeven we je niet meer te vertellen. Je weet allang dat de mogelijkheden met animatie eindeloos zijn en dat je de kijker hier meteen mee kunt triggeren. Animatie is fun, informatief en doeltreffend. Kortom: het werkt. Dat is allemaal geen geheim. Maar nu moet je nog zo’n ding laten maken. Hoe bedrieglijk simpel een animatiefilm er soms ook uit kan zien, er komt heel wat bij kijken. Hieronder geven we een overzicht van de onderdelen die bepalend zijn voor de kosten van een animatievideo.

 

Kosten animatievideo berekenen? Info & Prijzen

Overzicht kosten animatievideo

1. Lengte van een animatievideo

Hoe langer je video is, hoe meer hij kost. Logisch, maar er zijn vele dingen die de lengte (kunnen) bepalen:

Wat wil je vertellen?
Om te beginnen moet je bedenken wat je precies wilt vertellen in je video. Wil je de kijker diepgaand informeren of even kort zijn aandacht vragen? Dat maakt nogal uit voor de lengte.

Promovideo of een instructie?
Met een promotievideo overval je een kijker in feite, dus hiermee moet je hem snel prikkelen en meteen je product aanprijzen. Als het daarentegen een instructievideo of uitlegvideo is, dan hebben mensen hier bewust voor gekozen en mag de film langer zijn.

Waar plaats je de video?
Ook de plek van de video maakt uit. Komt de animatiefilm op je website te staan, waar de bezoeker heel doelgericht terecht is gekomen, of op social media, waar content in snackformaat nodig is? In het eerste geval mag de video een stuk langer zijn dan in het tweede.

Wie is de doelgroep?
Verder kan de beoogde doelgroep van invloed zijn op de videolengte. 65-plussers overval je liever niet met een bliksemflits-montage en Jochem Myjer-achtige soundbites, waarmee je in 20 seconden klaar bent. Om maar eens wat te noemen.

2. Tekenstijl van de animatievideo

Uiteraard moet je ook nadenken over de beste tekenstijl voor je video. De tekenstijl heeft invloed op de kosten van de animatievideo. Hierbij kun je denken aan de volgende keuzes:

2D /3D
Animatiefilms in de bioscoop zijn tegenwoordig bijna allemaal in 3D – en nee, dan heb ik het niet over die films met brilletjes – maar dat betekent niet dat dit altijd beter is. Soms is het charmanter of juist duidelijker om te kiezen voor een 2D-animatiestijl. In ieder geval hangt er aan de 3D-variant doorgaans een hoger prijskaartje.

3D-tekenstijl

2D-tekenstijl

Realistische weergave?
Een ander aandachtspuntje voor je portemonnee is de keuze tussen een realistische of een meer creatievere weergave. Als je bijvoorbeeld een stadsoverzicht in beeld wilt brengen, moet je dan de exacte wegen en herkenningspunten kunnen zien of is dit niet nodig?

Creatieve weergave

Realistische weergave

Bestaande afbeeldingen of geïllustreerd?
Voor de stijl kun je ook kiezen tussen enerzijds afbeeldingen die from scratch getekend worden, of bijvoorbeeld cut-outs van al bestaande afbeeldingen zoals echte foto’s. De laatste optie is vaak een stuk voordeliger, maar het moet natuurlijk wel net de gewenste stijl zijn.

Fotografische weergave

Getekende weergave

Hoeveel details?
Tenslotte is het zo dat de ene tekenstijl meer details gebruikt of nodig heeft dan de andere. Wil je een mannetje tekenen met elk van zijn honderden baardhaartjes of elke kreukel in zijn jas zichtbaar, dan moeten hier best wat euro’s voor over tafel. Maar je kunt ook als Picasso een mond tekenen met een paar streepjes en een oog achter een oor plakken en klaar ben je. Een stuk voordeliger.

Gedetailleerde tekenstijl

Abstracte tekenstijl

3. Animatiestijl

Niet alleen de tekenstijl is bepalend voor de kosten van aan animatie, ook de animatiestijl. Dit hangt vooral samen met de beweging van en in de film. Hoe ziet de ‘montage’ er bijvoorbeeld uit? Wil je scèneovergangen met veel harde cuts of slechts een paar knipjes? Of wil je liever geen enkele cut en alles tonen in één ononderbroken ‘opname’? Dit kan mooi zijn maar het moet wel goed voorbereid worden, wat weer extra kosten met zich mee kan brengen. Ook de hoeveelheid beweging in de animatievideo is belangrijk voor de kosten. Beweegt er van alles op de voor- en achtergrond of toon je vooral statische voorwerpen? En wie of wat beweegt er? Een bewegend personage is een stuk lastiger te animeren dan een rijdende auto of vallende sneeuw.

4. Voice-over

Wil je een voice-over voor je animatie video? Dan kun je ervoor kiezen of zelf of een vriend of collega wat in te laten spreken, maar om verschillende redenen kan het verstandig zijn om een professional in te huren.

Professioneel
Die zag je niet aankomen hè? Een professionele voice-over acteur heeft veel ervaring met het inspreken van video’s en weet als geen ander hoe hij zo clean mogelijk moet articuleren, uh’s, ah’s en gestotter kan voorkomen, en toch een natuurlijk overkomend verhaal kan vertellen. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee. De kosten voor een professionele voice-over liggen vaak tussen de € 200,- en € 500,- voor een Nederlandse voice-over.

Andere taal?
Heb je een voice-over nodig in een andere taal dan je moedertaal? Ook dan is een expert (en native speaker) de aangewezen persoon. Misschien spreek je een aardig woordje over de grens en begrijpt de gemiddelde toehoorder je prima, maar om zeker te zijn dat je video niet al teveel Cruyffiaanse of Van Gaaliaanse charme bevat, kies je voor een professional.

Stembewerking
Tenslotte weet een professionele voice-over acteur precies hoe hij in de post-productie het allerbeste resultaat uit het ingesproken verhaaltje kan halen. Ruis kan worden verwijderd, volume, tempo en toonhoogte kunnen worden aangepast, galm of andere interessante effecten kunnen worden toegevoegd etc.

5. Audio

Over (geluids)effecten gesproken… deze komen natuurlijk niet alleen in de voice-over voor, maar mogelijk bij nog veel meer elementen in je video. Houd je het hierbij zo basic mogelijk of moet er van alles in je animatiefilm ontploffen, rinkelen, kraken, schuren, druppelen, tikken… rennen, vliegen, opstaan en weer doorgaan?
En beperk je je tot herkenbare en makkelijk te verkrijgen stockaudio of heb je unieke, op maat gemaakte geluiden nodig? Dan scheelt dat natuurlijk in de knaken. Of flappen, bitcoins, je snapt het wel. Maar een geslaagd sounddesign – waar ook muziek, dialoog, en ‘normale’ geluiden bijhoren – is wel heel belangrijk voor het succes van je animatievideo.

Animatievideo moet (goed)

Je ziet: animatie is heel veelzijdig en aantrekkelijk voor je bedrijf maar het is niet iets wat je even in een middagje in elkaar draait. Er gaat flink wat denkwerk in een goede animatievideo zitten en het mag daarom best wat kosten. Dat is gewoon even goed om te weten. Verder is het een no brainer, want zo’n video betaalt zich dubbel en dwars terug in harde bezoekersaantallen. Daar komen geen special effects bij kijken.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Kosten animatievideo berekenen?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & Prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Animatie video laten maken voor je bedrijf: als je echt op wilt vallen Dit zijn de redenen om te kiezen voor animatie video
BLOG / Animatievideo's Verschillende animatie video stijlen Welke stijl past het beste bij jouw organisatie?