Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Waarom een professionele voice-over in je animatievideo?

Laat je een animatievideo maken voor je bedrijf? Grote kans dat hier dan een voice-over bij moet komen. ‘Oh, mijn buurman wil dat wel doen voor een flesje wijn!’ zeg je? Of: ‘Mijn collega is daar perfect voor! Hoe authentiek wil je het hebben?’ Nee, nee, doe het niet! Tenzij je buurman David Attenborough heet of je collega een begaafd (stem)acteur is, zijn dit rampzalige oplossingen. Een voice-over is niet iets om op te beknibbelen. Een goede vertelstem kan een (animatie)video maken of breken en het is dus zaak om een professionele en perfect uitgekozen stem voor jouw video te vinden.

Waarom een professionele voice-over in je animatievideo?

Een professional, want…
Waarom je een voor een professionele voice-over moet kiezen? In het kort: omdat deze stemacteurs professioneel te werk gaan. ‘Ja, duh! Die had mijn nichtje van twee nog wel kunnen bedenken.’ Maar vergis je niet, hier komt veel meer bij kijken dan je denkt, behalve dat ze wat meer factureren dan een kratje pils of een doos bonbons. Deze professionaliteit uit zich bijvoorbeeld in:

1. Veelzijdigheid
Een professionele voice-over acteur kan zich moeiteloos aanpassen aan al jouw wensen. Wil je een iets andere stijl of een andere tekst gebruiken… een ‘beroeps’ zal hier niet door van zijn stuk gebracht worden, maar zich snel kunnen effectief kunnen inleven in een nieuwe situatie om jouw boodschap optimaal te kunnen communiceren.

2. Professionele omgeving en apparatuur
Als je te maken hebt met een beroepsmatige stemacteur, dan heeft hij dikwijls de beschikking over zijn eigen studio en hoogwaardige opname-apparatuur. Dit is ideaal om snel te kunnen schakelen, kosten te besparen, en consistente opnames van hoge kwaliteit te kunnen ontvangen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

3. Authenticiteit (door ervaring)
Nee, echt authentiek zijn voice-over acteurs natuurlijk niet. Het zijn tenslotte acteurs. Maar het gaat erom dat het echt overkomt, en daarin zijn ze door hun jarenlange ervaring goed bedreven. Beter dan jouw collega in ieder geval. Hoe ontspannen en natuurlijk spreek jij bijvoorbeeld een voice-mail berichtje in? Als Morgan Freeman aan de keukentafel of toch eerder als Miss Montreal bij een sollicitatiegesprek? Precies, en dáárom kies je een professional. Voor de juiste toon, het juiste ritme, en een stukje geloofwaardigheid.

Kom je authentiek over, dan wordt elke belevenis mooier. Een belangrijke reden dat de Uncharted-videogames op de PlayStation zo meeslepend zijn, is het geweldige stemmenwerk. Zo klinkt elk kreuntje, elke dramatische kreet en elke grappige oneliner van hoofdpersonage Nathan Drake (Nolan North) volkomen geloofwaardig, waardoor je je als speler echt onderdeel voelt van het avontuur. Dit wil je ook in je animatievideo.

4. Klantgerichtheid
Een professionele voice-over weet door zijn ervaring precies hoe hij een publiek moet aanspreken, hoe hij een bepaald product of een bepaalde boodschap hij het meest effectief kan verkopen. Hij denkt met je mee, leeft zich in zijn doelgroep in, en is er helemaal op gericht een specifiek resultaat te boeken. In plaats van iemand die gewoon zijn tekst foutloos op probeert te lezen.

5. Herkenbaarheid
Als je een goede voice-over hebt gevonden die perfect bij jouw merk(gevoel) past, en als je hem – door zijn beschikbaarheid als stemacteur – ook voor toekomstige animatievideo’s kunt inhuren, dan zullen je klanten de stem op den duur gaan herkennen en met jouw merk gaan associëren. En alles wat de herkenbaarheid verhoogt, is meegenomen.

Let verder op…
Kiezen voor een professionele voice-over-acteur is dus hoe dan ook verstandig, maar je moet zelf nog wel enig voorwerk doen en kunt niet zomaar willekeurig iemand uitkiezen. Zo moet je ook nog denken aan…

Het juiste stemgeluid
Kies altijd voor een stemgeluid dat past bij jouw boodschap en publiek. Moet het een stoere, rauwe stem zijn? Warm en innemend? Hoog en komisch? Een man of een vrouw?Een accent? Alles kan werken, maar wel bij de juiste video. Zo zet je de stem van Bassie de clown niet onder een film over uitvaartverzekeringen en is Maarten van Rossem weer minder geschikt voor een video over hippe kinderfeestjes, maar kan het andersom prima.

De beste vertelstijl
Dit kan in overleg met een (professionele) voice-over maar het is goed om al zelf stil te staan bij de stijl van de voice-over en wie daar het beste bijpast. Wil je dat het verhaal snel (maar wel duidelijk) wordt verkondigd, of juist langzaam en met veel pauzes? Moet het misschien gezongen of gerapt worden? Er kan van alles en probeer ook zeker out-of-the-box te denken, maar je keuze kan gevolgen hebben voor de stemacteur.

De beste woordkeuze
Voor een groot deel denk je al na over de woordkeuze als je het script schrijft, maar het kan ook later nog, in gesprek met de acteur, aangepast worden. En het bepaalt ook voor welke voice-over je kiest. Niet iedereen is tenslotte geschikt voor elk soort taalgebruik. Tegelijkertijd is een contrast ook heel interessant. Een plat pratende Jort Kelder of een keurig, koninklijk articulerende Boef in je animatievideo zal in ieder geval genoeg aandacht trekken.

Heb je vragen over het gebruik van een voice-over?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Wat kost een animatie video? Wij belichten de factoren
BLOG / Animatievideo's 2D of 3D animatie, wat past beter bij jouw bedrijf? Wat is het verschil en hoe maak je een juiste keuze