Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Video animator: freelance, studio of bureau?

Wil je een animatievideo laten maken en zoek je de beste partij om je daarmee te helpen? Dan moet je eerst de keuze maken tussen een freelance animator of een animatiestudio. Mogelijk is het voor jou al meteen duidelijk, maar toch is het goed om er even bij stil te staan. Verschillende zaken kunnen meespelen bij de keuze voor een zelfstandige animator of een animatiebedrijf. Welke dat zijn lees je hieronder.

3d-animatie-blokken-paars

Wat is het verschil tussen een freelance animator, een animatiestudio en een animatiebureau?

Het meest voor de hand liggende verschil is dat een freelance animator alleen werkt en een animatiestudio- en bureau een heel team beschikbaar hebben voor je project.

Maar er zijn nog veel meer verschillen en (mogelijke) gevolgen voor bijvoorbeeld de kwaliteit, snelheid, consistentie en prijs. Om de verschillen duidelijk te maken, hebben we de belangrijkste voordelen en kenmerken per type aanbieder op een rijtje gezet.

Kenmerken van een freelance animator

Een freelance animator is een eenpitter, die ingehuurd kan worden door een studio of bureau maar ook geheel zelfstandig jouw project kan aanpakken en voltooien.

Communicatie gaat alleen met deze persoon, wat handig kan zijn. Je weet met wie je spreekt. De freelancer is altijd op de hoogte zonder dat er intern navraag hoeft te worden gedaan. En waarschijnlijk kan er snel geschakeld worden.

freelance-animator-eenmansbedrijf

In creatief opzicht kan een freelancer voordelen bieden in de zin dat hij alleen verantwoordelijk is voor zijn creatieve visie. Waardoor er minder kans is dat er ‘ruis’ ontstaat en de video ook echt vorm krijgt zoals afgesproken.

Een freelancer werkt meestal op basis van losse projecten en gaat doorgaans geen langdurige of exclusieve samenwerkingen aan.

De prijs van een freelancer ligt doorgaans lager dan die van een animatiestudio of animatiebureau en als je haast hebt, kan de juiste freelancer vaak sneller in actie komen dan een studio die met verschillende mensen en agenda’s rekening moet houden.

Een potentieel nadeel van freelance animators is dat ze wellicht minder flexibel zijn dan animatiestudio’s en -bureaus, die de beschikking hebben over een pool van uiteenlopende experts, zoals 2D- en 3D-animators en animators die gespecialiseerd zijn in specifieke stijlen.

Ook kan het een risico zijn om afhankelijk te zijn van één persoon.

Verder heeft een freelancer niet altijd evenveel kennis van alle (bijkomende) onderdelen van een animatievideo (zoals de voice-over of het script), waardoor deze onderdelen mogelijk van lagere kwaliteit zijn of door jou zelf aangeleverd moeten worden.

Waarom kiezen voor een freelance animator?

 • Je wilt eenmalig een animatievideo laten maken.
 • Je hebt al een redelijk goed idee wat je wilt, bijvoorbeeld wat betreft het script, de stijl, inzet en marketingstrategie.
 • Je hebt je video gisteren nog nodig.
 • Je hebt geen enorm budget.
 • Je wilt snel kunnen schakelen en voor alles dezelfde aanspreekpersoon hebben.

 

Kenmerken van een animatiestudio

Een animatiestudio heeft alle experts verzameld die samenwerken om de beste animatievideo voor jou te produceren.

In tegenstelling tot een freelancer, heeft een animatiestudio een heel team tot zijn beschikking om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van jouw animatievideo van de hoogste kwaliteit is.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
 • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
 • Zo worden video's volledig uitgekeken
 • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Dit team is overigens niet (altijd) een vaste samenstelling van medewerkers, maar vaak is het een op maat gevormde groep animatie-experts die perfect bij jouw opdracht of project passen. Het is de verantwoordelijkheid van de studio om, op basis van jouw wensen, de beste mensen te selecteren.

kracht-alle-disciplines

Een animatiestudio kan vaak goed met je meedenken en zich aanpassen aan jouw wensen.

Een studio is vanwege de flexibiliteit, de grotere pool animators en andere filmmakers, en de grotere hoeveelheid beschikbare resources ook beter toegerust om grotere projecten aan te pakken, die bijvoorbeeld bestaan uit meerdere video’s.

Het nadeel van een animatiestudio in vergelijking met een freelancer kan zijn dat de doorlooptijd iets langer is, de communicatie indirecter verloopt en dat niet alles 100% de stempel van één enkel persoon draagt.

Kiezen voor een animatiestudio betekent niet altijd dat alle zorgen – bijvoorbeeld rond de marketing en inzet van de video – uit handen worden genomen. Een animatiestudio richt zich dikwijls louter en alleen op de productie.

Waarom kiezen voor een animatiestudio?

 • De ‘scope’ voor je animatieproject is groter dan één video
 • Je wilt dat elk aspect van de video zo goed is als het kan zijn
 • Je wilt dat de animatievideo helemaal naar jouw wensen gemaakt kan worden
 • Je wilt graag de zekerheid en betrouwbaarheid van een studio

 

Kenmerken van een animatiebureau

De termen ‘studio’ en ‘bureau’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel een verschil.
Een animatiestudio stort zich vaak volledig op de productie en zorgt dat jouw animatievideo helemaal naar wens wordt gemaakt, met consistente kwaliteit voor ieder onderdeel.

Een animatiebureau doet dit ook, maar biedt daarnaast nog meer. Een ‘full service’ bureau kijkt voor je animatieproject naar het hele plaatje, van je oorspronkelijke doel tot aan de inzet, prestaties en het resultaat van je animatievideo (of -video’s). Het is het verschil tussen een videobedrijf en een videomarketingbedrijf.

Playbutton

Voor veel bedrijven is een volwaardig animatiebureau – dat vooraf al meedenkt over je (video)marketingstrategie en na de productie ook zorgdraagt voor een optimaal resultaat bij de inzet van de video – de ideale oplossing.

Niet alleen neemt een animatiebureau je alle taken rond het animatieproject uit handen, je weet ook zeker dat alles erop gericht is om het beste business-resultaat te behalen. Bij de basis van je project – de kick-off, het bedenken van het concept, het schrijven van het script – wordt al rekening gehouden met het gewenste einddoel. Wat het beste recept is voor een krachtige, succesvolle video.

teamwork-huis-bouwen

Bovendien, omdat zo’n full service animatiebureau zich intensief met je marketing en strategie bezighoudt, is het de ideale partner voor het opstellen en uitvoeren van een videomarketingplan.

Een nadeel kan zijn dat de aanvankelijke kosten hoger liggen als je met je project aanklopt bij een animatiebureau. Vanwege het brede takenpakket maar ook omdat het meestal high end producties en videomarketingplannen betreft.

Als je al precies weet wat je wilt, zelf over de juiste mensen beschikt en alle benodigde resources kunt missen, heb je niet per se een animatiebureau nodig, maar handig is het zeker.

Waarom kiezen voor een animatiebureau?

 • Je wilt alles uit je animatievideo’s halen
 • Je wilt dat je animatievideo optimaal jouw merkidentiteit uitstraalt
 • Je wilt structureel bouwen aan een krachtige merkidentiteit met een videostrategie voor de lange termijn
 • Je wilt een strakke focus hebben op de bedrijfsdoelstellingen
 • Je wilt zoveel mogelijk ontzorgd worden en je op je core business kunnen richten

 

Op zoek naar de beste animatie-oplossing? Begin bij jezelf!

Eigenlijk is de beste vuistregel voor het kiezen van de juiste partij voor je animatie: kijk goed wat je zelf wilt.

Hoe groot is je videoproject? Wil je één of meerdere video’s maken en staan deze dan op zichzelf of maak je ze liever onderdeel van een groter videomarketingplan?

Hoeveel van en rond je video kun je zelf al aanleveren? Hoeveel tijd wil je investeren in het project, hoe snel moet de video af zijn en wil je volledig zelf verantwoordelijk zijn voor de verspreiding en marketing of heb je graag dat de videomakers je hierin bijstaan?

Zodra je helder voor ogen hebt wat je eigen bedrijfsdoelen zijn, rolt daar bijna als vanzelf de beste oplossing uit: freelance animator, animatiestudio of animatiebedrijf.

Hulp nodig bij je videoproject?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's 10 redenen om te investeren in een animatievideo Wil je je doelgroep optimaal bereiken? Overweeg animatie!
BLOG / Animatievideo's Een animatiestudio kiezen: waar moet je op letten? Welk animatiebureau past bij jou?