Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Verschillende animatie video stijlen

Animatie video’s worden veel gebruikt om producten of diensten eenvoudig uit te leggen. Er zijn hierin verschillende animatievideo stijlen, maar welke stijl past nu het beste bij jouw organisatie? Hieronder zetten we de meestgebruikte stijlen op een rijtje.

Verschillende animatie video stijlen

De populairste animatie video stijlen

 • 2D Animatievideo
 • De commercieel meestgebruikte animatievideo stijl is de 2D video animatie. Wanneer men begint over een animatie video dan denkt men vaak als eerste aan een 2D animatie. Deze stijl is ongelofelijk populair en heeft als voordeel dat het boeiende verhalen kan creëren met iconische en/of herkenbare personages. Daarnaast is er een breed assortiment en is het op elk device goed waar te nemen.

 • Whiteboard Animatievideo
 • Deze stijl wordt veel gebruikt voor trainingsvideo’s. Door de getekende stijl geeft het de kijker het gevoel van transparantie en een gevoel of dat men daadwerkelijk bij het creatieve proces betrokken is.

 • Stop-motion Animatievideo
 • Stop-Motion animaties geven de kijker een nostalgisch gevoel. Deze video’s zijn tijdrovend, omdat de maker frame per frame moet monteren. De video’s zijn uniek en krijgen uiteindelijk een mooie vloeiende beweging. Voor stop-motion animaties wordt bijvoorbeeld klei, objecten of silhouetten gebruikt. Belangrijk is om voorafgaand een compleet concept uit te werken, omdat bij een stop-motion video lastig achteraf elementen aangepast kunnen worden.

 • Karakter animatie
 • Bij een karakter animatie speelt een geanimeerd karakter de hoofdrol in de video. Bij animatievideo’s is het vaak lastig om de kijker een bepaalde emotie mee te geven. Met een geanimeerd karakter kan de kijker zich toch inleven en voelt deze zich direct aangesproken. Zo luister je naar het karakter of zie je wat voor spannends het karakter allemaal meemaakt.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
 • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
 • Zo worden video's volledig uitgekeken
 • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Soorten animatie video

 • 3D Animatievideo
 • Net zoals bij 2D animatie video’s hebben ook 3D animaties een levendige uitstraling. Deze stijl wordt veelal gebruikt om complexe dingen uit te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld uitstekend een complexe machine geheel ontleden en laten zien waaruit deze bestaat. Bij een 3D animatievideo moet wel rekening worden gehouden met een langere productieduur dan bij de overige varianten.

 • Typografie Animatievideo
 • Een typografie animatie video is een video moet enkel tekstuele beelden. Deze stijl wordt gebruikt voor het vertellen van verhalen. Het bereik van deze stijl is beperkt, maar mits het script goed is geschreven zijn dit wel krachtige animatie video’s.

 • Cut-out animatie
 • Een cut-out animatie is een animatiestijl waarbij papier of digitaal geknipte elementen beeld voor beeld voortbewegen. Door het gebruik van de papieren afbeeldingen wordt deze stijl ook wel collage-animatie genoemd. Net als bij een collage hoeft de video niet verfijnd of controleerbaar te zijn. De soms ietwat houterige overgangen geven een creatief resultaat.

 • Lijnanimatie
 • Het woord zegt het eigenlijk al: ‘lijn-animatie’. Deze vorm van animatie bestaat compleet uit het gebruik van lijnen. Deze lijnen kunnen in verschillende kleuren en diktes voorkomen. De lijnen hebben een vast begin- en eindpunt. Doordat de overgangen van scène naar scène ook door middel van lijnen gebeurt, krijg je een vloeiende geanimeerde stijl die oneindig door kan gaan.

 • Motion Graphics
 • Motion graphic is eigenlijk geen aparte animatiestijl. Het zijn bewegende grafische elementen in een videoproductie. Dit geeft een videoproductie net wat meer glans en klasse. Denk hierbij aan een logo dat mooi beweegt of de titelbalkjes en iconen die subtiel en verfijnd in beeld worden gebracht. Je kiest voor het toevoegen van motion graphics wanneer je een video aantrekkelijker en begrijpelijker wilt maken.

 • Frame voor frame animatie
 • Frame voor frame animatie is 2D-animatie waarbij elk frame apart wordt gecreëerd. Dit geeft animatie doorgaans een charmant, nostalgisch effect doordat je de animatie bijna voor je ogen ziet ontstaan. Het handwerk van het animatieproces wordt daarmee beter zichtbaar. Traditionele frame voor frame animatie – waarbij iedere illustratie op een apart stuk papier werd getekend – is heel tijdrovend maar met de huidige software gaat het gelukkig een stuk sneller.

 • Hybrid animatie
 • Hybrid of hybride animatie is niets meer of minder dan een combinatie van verschillende animatiestijlen. Hoewel, vaak is het wel degelijk ‘méér’; als je interessante combinaties kiest kan het de animatie als geheel namelijk extra bijzonder maken. Cutouts in een whiteboard animatie? 3D-karakters in een 2D-omgeving? Het kan jouw animatievideo net dat prikkelende sausje geven dat nodig is.

 • Flat design
 • Flat design of motion flat design is een vector geïllustreerde 2D animatiestijl. Het is een minimalistische stijl met contrastrijke kleuren en wordt veel gebruikt in logo’s. Flat design is het antwoord op skeuomorfisme waarin materialen worden nagebootst en veel met schaduwen wordt gewerkt. Flat design zorgt voor meer rust en duidelijkheid en stelt de boodschap centraal. Het is ook een stijl die goed kan worden toegepast in animatiefilms en is heel praktisch om de branding van een bedrijf duidelijk terug te laten komen.

Welke stijl van animatie ook gekozen wordt, het inzetten van een animatievideo heeft standaard een aantal voordelen ten opzichten van andere video types. Zo kun je de boodschap precies zo overbrengen zoals jij wilt en bent daarbij niet afhankelijk van externe factoren zoals bij een real-life video wel het geval is. Meer voordelen van een animatievideo weten? Lees het artikel voordelen van een animatievideo.

Animatiestijlen Veelgestelde vragen
Welke animatievideostijlen kan Devion voor me maken?

‘Welke niet’ zouden we bijna zeggen. Wij zijn videomakers in hart en nieren en beschikken over een enorme dosis vakkennis. We weten precies wat er mogelijk is en wat de effecten van iedere gebruikte stijl zijn. Daarom kunnen we vrijwel elke animatiestijl voor je produceren, zoals 2D- en 3D-animatie, stop motion, karakteranimatie, lijnanimatie, motion graphics, whiteboard animatie, frame-voor-frame-animatie, en hybride animatie (een combinatie van stijlen). Met zoveel unieke bedrijven, merken en producten om te promoten, is er altijd wel één perfect passende stijl. Laat het maar aan ons over om deze stijl te vinden… én maken!

Kan ik ook animatiestijlen combineren in mijn video?

Je kunt zeker animatiestijlen combineren. Hiermee kun je voor meer variatie zorgen en daarmee de kijker steeds opnieuw prikkelen. Ook is het inhoudelijk gezien soms handig om te wisselen tussen stijlen. Bijvoorbeeld omdat je zowel details en overzichten wilt laten zien en er voor ieder onderdeel een ideale stijl is. Of omdat je een speels, veelzijdig product hebt en dit wilt onderstrepen met de vorm van je video. Tegelijkertijd is het meestal aan te raden om je bij één stijl te houden. Zo creëer je rust en leid je de aandacht niet teveel af van de inhoud.

Hoe weet ik welke animatiestijl bij mij past?

Het is aan te raden een animatiestijl te selecteren die echt past bij jouw merk. Wil je een creatieve sfeer uitademen, dan kies je bijvoorbeeld een stijl waarbij het lijkt alsof er met echte materialen is gewerkt – of waarbij dit echt het geval is, zoals in stop motion animatie. Karakteranimatie ligt weer voor de hand als je product echt op mensen gericht is. Je vindt jouw stijl door eerst jouw merkidentiteit, de essentie van je product en je doelgroep vast te stellen. Vervolgens kies je een animatiestijl die hier goed bij aansluit. Jouw animatievideobedrijf helpt je er graag mee.

Is het mogelijk om animatie in een live action video te  gebruiken?

Jazeker! Dit levert vaak heel boeiende resultaten op. Eigenlijk heb je dan het beste van twee werelden: de onmiddellijke herkenbaarheid en toegankelijkheid van live action en de onbegrensde mogelijkheden van animatie. Met animatie kun je immers alles laten zien wat met live action onmogelijk is, zoals gedachten, emoties, elektriciteit en denkbeeldige werelden. Je kunt hierbij kiezen voor geanimeerde elementen in een live action video of andersom. Voor de rust en het overzicht is het wel aan te raden om één stijl leidend te houden, maar met een uitgebalanceerde combinatie van vormen kun je heel spannende video’s creëren.

Wat is de beste animatiestijl voor een bedrijfsvideo?

Er is niet één animatiestijl die voor ieder bedrijf het beste werkt. Eigenlijk is dit vooral goed nieuws, want het betekent dat je jouw video onderscheidend kan maken door een stijl te vinden – of te ontwikkelen – die helemaal bij jou past. Laat zien wie je bent door middel van jouw speciaal geselecteerde animatiestijl. Natuurlijk moet de stijl vooral je product optimaal ondersteunen, maar het mag best een beetje creatief ogen. Wij helpen je graag met het uitzoeken van de best passende animatiestijl. Neem hier contact op.

Wat zijn de nieuwste trends in animatievideostijlen?

Bij Devion houden we alle animatietrends in de gaten… of we zetten ze gewoon zelf. De gradiënt- of kleurverlooptrend is oud vertrouwd maar is terug van nooit weggeweest met heldere kleuren en interessante kleurcombinaties. Bij monochroom kleurgebruik wordt er juist één kleur(groep) toegepast, voor een rustgevend effect. Met ‘neumorfisme’ of Soft UI wordt met ‘zacht’ geanimeerde buttons van apparaten de illusie gewekt dat ze van echte materialen gemaakt zijn. En de ‘echte’ materialen-trend in 3D-animatie toont dingen die van andere materialen gemaakt zijn, zoals een computer van hout. Lees dit artikel voor meer informatie over deze animatietrends.

Ook een animatie video laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie over animatievideo
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Wat kost een animatie video? Wij belichten de factoren
BLOG / Animatievideo's Hoe maak je jouw animatie uniek? Waarom ook jouw animatie uniek moet zijn!