Verschillende animatievideo-stijlen
Animatievideo's worden veel gebruikt om producten of diensten eenvoudig uit te leggen. Er zijn hierin verschillende animatievideo stijlen, maar welke stijl past nu het beste bij jouw organisatie? Hieronder zetten we de meestgebruikte stijlen op een rijtje.
De populairste animatievideo stijlen
- 2D Animatievideo
De commercieel meestgebruikte animatievideo stijl is de 2D video animatie. Wanneer men begint over een animatie video dan denkt men vaak als eerste aan een 2D animatie. Deze stijl is ongelofelijk populair en heeft als voordeel dat het boeiende verhalen kan creëren met iconische en/of herkenbare personages. Daarnaast is er een breed assortiment en is het op elk device goed waar te nemen.
- Whiteboard Animatievideo
Deze stijl wordt veel gebruikt voor trainingsvideo’s. Door de getekende stijl geeft het de kijker het gevoel van transparantie en een gevoel of dat men daadwerkelijk bij het creatieve proces betrokken is.
- Stop-motion Animatievideo
Stop-Motion animaties geven de kijker een nostalgisch gevoel. Deze video’s zijn tijdrovend, omdat de maker frame per frame moet monteren. De video’s zijn uniek en krijgen uiteindelijk een mooie vloeiende beweging. Voor stop-motion animaties wordt bijvoorbeeld klei, objecten of silhouetten gebruikt. Belangrijk is om voorafgaand een compleet concept uit te werken, omdat bij een stop-motion video lastig achteraf elementen aangepast kunnen worden.
- Karakteranimatie
Bij een karakter animatie speelt een geanimeerd karakter de hoofdrol in de video. Bij animatievideo’s is het vaak lastig om de kijker een bepaalde emotie mee te geven. Met een geanimeerd karakter kan de kijker zich toch inleven en voelt deze zich direct aangesproken. Zo luister je naar het karakter of zie je wat voor spannends het karakter allemaal meemaakt.
Soorten animatie video
- 3D Animatievideo
Net zoals bij 2D animatie video’s hebben ook 3D animaties een levendige uitstraling. Deze stijl wordt veelal gebruikt om complexe dingen uit te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld uitstekend een complexe machine geheel ontleden en laten zien waaruit deze bestaat. Bij een 3D animatievideo moet wel rekening worden gehouden met een langere productieduur dan bij de overige varianten.
- Typografie Animatievideo
Een typografie animatie video is een video moet enkel tekstuele beelden. Deze stijl wordt gebruikt voor het vertellen van verhalen. Het bereik van deze stijl is beperkt, maar mits het script goed is geschreven zijn dit wel krachtige animatie video’s.
- Cut-out animatie
Een cut-out animatie is een animatiestijl waarbij papier of digitaal geknipte elementen beeld voor beeld voortbewegen. Door het gebruik van de papieren afbeeldingen wordt deze stijl ook wel collage-animatie genoemd. Net als bij een collage hoeft de video niet verfijnd of controleerbaar te zijn. De soms ietwat houterige overgangen geven een creatief resultaat.
- Lijnanimatie
Het woord zegt het eigenlijk al: ‘lijn-animatie’. Deze vorm van animatie bestaat compleet uit het gebruik van lijnen. Deze lijnen kunnen in verschillende kleuren en diktes voorkomen. De lijnen hebben een vast begin- en eindpunt. Doordat de overgangen van scène naar scène ook door middel van lijnen gebeurt, krijg je een vloeiende geanimeerde stijl die oneindig door kan gaan.
- Motion Graphics
Motion graphic is eigenlijk geen aparte animatiestijl. Het zijn bewegende grafische elementen in een videoproductie. Dit geeft een videoproductie net wat meer glans en klasse. Denk hierbij aan een logo dat mooi beweegt of de titelbalkjes en iconen die subtiel en verfijnd in beeld worden gebracht. Je kiest voor het toevoegen van motion graphics wanneer je een video aantrekkelijker en begrijpelijker wilt maken.
- Frame-voor-frame animatie
Frame voor frame animatie is 2D-animatie waarbij elk frame apart wordt gecreëerd. Dit geeft animatie doorgaans een charmant, nostalgisch effect doordat je de animatie bijna voor je ogen ziet ontstaan. Het handwerk van het animatieproces wordt daarmee beter zichtbaar. Traditionele frame voor frame animatie – waarbij iedere illustratie op een apart stuk papier werd getekend – is heel tijdrovend maar met de huidige software gaat het gelukkig een stuk sneller.
- Hybrid animatie
Hybrid of hybride animatie is niets meer of minder dan een combinatie van verschillende animatiestijlen. Hoewel, vaak is het wel degelijk ‘méér’; als je interessante combinaties kiest kan het de animatie als geheel namelijk extra bijzonder maken. Cutouts in een whiteboard animatie? 3D-karakters in een 2D-omgeving? Het kan jouw animatievideo net dat prikkelende sausje geven dat nodig is.
- Flat design
Flat design of motion flat design is een vector geïllustreerde 2D animatiestijl. Het is een minimalistische stijl met contrastrijke kleuren en wordt veel gebruikt in logo’s. Flat design is het antwoord op skeuomorfisme waarin materialen worden nagebootst en veel met schaduwen wordt gewerkt. Flat design zorgt voor meer rust en duidelijkheid en stelt de boodschap centraal. Het is ook een stijl die goed kan worden toegepast in animatiefilms en is heel praktisch om de branding van een bedrijf duidelijk terug te laten komen.
Voor welke animatiestijl je ook kiest, het inzetten van een animatievideo heeft standaard een aantal voordelen ten opzichten van andere videotypes. Zo kun je de boodschap precies zo overbrengen zoals jij wilt en bent daarbij niet afhankelijk van externe factoren zoals bij een real-life video wel het geval is. Meer voordelen van een animatievideo weten? Lees het artikel voordelen van een animatievideo.