Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Tien redenen waarom animatievideo’s goede commercials zijn

bij het denken aan animatievideo’s of- films is de kans groot dat je meteen een glimlach op je gezicht krijgt. Animatie doét wat met je; het is dan ook niet verrassend dat animatievideo’s 30% meer kijkers weten te trekken dan live action video’s. Ze zijn dus ook ideaal om in te zetten als marketingmiddel. Waarom animatievideo’s nu precies zulke goede commercials zijn lees je hieronder.

Tien redenen waarom animatievideo's goede commercials zijn

1. Nieuwe werelden
Als je denkt aan animatie word je meteen blij. Voor een deel omdat hierin vaak humor gebruikt wordt, maar ook vanwege de gedachte aan de fantasievolle gebeurtenissen en omgevingen in zo’n film. Want met animatie is alles mogelijk en kun je moeiteloos nieuwe werelden creëren en (laten) ontdekken. Je prikkelt hiermee de verbeelding van de kijker en, belangrijker, maakt je commercial memorabel.

2. Opvallen met karakter animaties
Met animatie zijn de mogelijkheden eindeloos, zo ook bij het verzinnen van personages om je verhaal te vertellen; en daarmee je product aan te prijzen. Alles is mogelijk van simpel en schematisch tot gedetailleerd en overdonderend. Je kunt een hoge coolfactor creëren met aansprekende personages.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Een goed geanimeerd personage kan ook een vaste mascotte worden van je bedrijf. Handig daarvan is dat je hem altijd kunt gebruiken en niet afhankelijk bent van de beschikbaarheid van een acteur. Die enige echte Albert Heijn-acteur is geweldig, maar zelfs hij is gestopt. Die geinige hamsters kun je daarentegen zoveel overuren laten maken als je wilt. Ook de M&M-mannetjes zijn niet te stoppen en – uiteraard – meteen herkenbaar. Het kan ook misgaan natuurlijk, maar hoe minder we over Schimpie zeggen, hoe beter.

3. Flexibel
Met animatie ben je niet afhankelijk van echte acteurs, maar ook niet van een bepaald medium. Of je nu een video voor mobiel, tv, of vertoning op een grote projectiescherm wilt maken, geanimeerde elementen kun je redelijk eenvoudig geschikt maken voor vele weergevers. Of ze integreren in een nieuw gemaakte video voor dat specifieke medium, bijvoorbeeld in combinatie met live action fragmenten.

Daarnaast kun je met animatie altijd heel snel iets aanpassen, bijvoorbeeld als je in je commercial wilt inspelen op de actualiteit of een nieuw geïntroduceerd product. Je hoeft oud materiaal niet weg te gooien maar alleen een beetje te tweaken.

4. Breed publiek
Terwijl je met live action vaak een bepaalde doelgroep aanspreekt, afhankelijk van de acteurs, setting en tone-of-voice, is het met animatie veel makkelijker om een heel brede groep te bereiken. Iedereen – jong, oud, man, vrouw – voelt zich tenslotte aangetrokken tot animatie. De afwachtende, sceptische houding die er bij live action vaak wel is, is bij animatie grotendeels afwezig. Het is natuurlijk aan de makers om iedereen erbij te houden, maar alleen al door de aantrekkelijke, prikkelende, speelse vorm van animatie heb je de kijker vanaf de eerste seconde voor je gewonnen.

5. Entertaining
Als je wilt uitleggen waarom jouw product zo cool is, kun je dit doen met een talking head video of door een acteur in grappige situaties jouw item te laten promoten, maar als het echt entertaining moet worden, gebruik je het indrukwekkende arsenaal aan kleuren, klanken en grafische elementen dat animatie tot zijn beschikking heeft.

6. Complexe ideeën eenvoudig gemaakt
Animatie kan heel vermakelijk zijn, maar ook heel verhelderend. Als het gaat om computerprogramma’s, machines, straling, elektriciteit, medische handelingen, dan kun je dit in je video door een expert laten uitleggen, maar óf er kijkt geen kip naar óf geen hond begrijpt het. Met animatie kun je precies verbeelden hoe het in elkaar zit en kun je het er ook nog eens aantrekkelijk uit laten zien. Zonder intimiderende of onpersoonlijke witte jassen, of saaie ‘pratende hoofden’.

7. Vele stijlen
Het is al een paar keer voorbijgekomen, maar met animatie heb je de vrijheid om te maken wat je wilt. Vrijwel alles wat je kunt dromen, kun je maken. En hier kun je verschillende stijlen voor inzetten. Je kunt gebruikmaken van stop motion, motion capture, cutouts, time lapse animatie, en elke setting en situatie die je maar kunt bedenken. Je hoeft het zelfs niet alleen bij animatie te houden, maar kunt ook een combinatie met live action elementen maken, voor een extra laag dynamiek. Waarom zou je je beperken? Gebruik gewoon het beste van twee werelden.

8. Multifunctionele elementen
Heb jij een geweldig concept of een geweldig karakter bedacht voor je animatievideo? Top! Slaat je commercial ook nog eens erg goed aan? Nog veel beter! Maar daar hoeft het natuurlijk niet bij te blijven. Nu is het tijd om door te pakken. Vrijwel alles in een animatievideo is namelijk ook in andere reclame- of communicatie-uitingen te gebruiken. Zoals een geweldig karakter of een frisse, nieuwe kleurkeuze. Denk aan banners, websitekleuren, folders, nieuwsbrieven, en vele andere grafische elementen, zowel online als offline.

9. Creëer een vast format
Heb je eenmaal een succesvolle animatievideo gelanceerd, waarin alles klopt, dan is het ideaal om deze als een soort blauwdruk voor volgende commercials te gebruiken. Met animatie kun je namelijk heel goed een gekozen stijl bewaken en doorvoeren. En zo blijven al jouw video’s optimaal herkenbaar, in bijvoorbeeld de gekozen kleuren, animatiestijl en andere onderdelen. En daarmee krijgt jouw merk ook een steeds duidelijker gezicht. Door consistente animatievideo’s ziet iedereen: dit is wie jij bent en wat je wilt uitstralen.

10. Een nieuw perspectief
Voor bedrijven die al een tijdje meedraaien en al een imago hebben opgebouwd – dat nodig afgestoft moet worden – kan een animatievideo voor een welkome impuls zorgen. Je hoeft je niet per se helemaal te gaan toeleggen op animatie, maar één geïnspireerde, creatieve animatievideo kan al erg nuttig zijn om de boel eens even flink op te schudden. Om mensen op een andere, frisse manier naar je merk te laten kijken, en wellicht een heel nieuwe markt aan te boren. Het moet wel uit jezelf komen en bij je passen, maar denk daarnaast vooral groot en wees niet bang om buiten de lijntjes te kleuren.

Meer weten over animatie als commercial?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer animatievideo
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Animatie video laten maken voor je bedrijf: als je echt op wilt vallen Dit zijn de redenen om te kiezen voor animatie video
BLOG / Animatievideo's Wat kost een animatie video? Wij belichten de factoren