Alle begin is moeilijk? De laatste loodjes wegen het zwaarst? En halverwege moet je even een break nemen voor nieuwe energie? Zo kom je nergens natuurlijk! De waarheid is: het is allemaal niet zo ingewikkeld, je moet alleen een duidelijk plan hebben. Dat geldt ook voor het laten maken van een animatievideo. Eigenlijk is de eerste stap: besluiten dat je een animatievideo kunt gebruiken. De rest volgt min of meer vanzelf. Geen zorgen, wij helpen je!
Ga je zelf een animatievideo maken of huur je een professioneel bedrijf in? Voor het proces maakt het niet heel veel uit. Hoewel, in je eentje – of met weinig budget en resources – zul je waarschijnlijk wel wat stappen overslaan of samenvoegen. Maar de grote lijnen zijn hetzelfde.
Stap 1: Beschrijf jezelf
Nee, dit is geen valse start. Of een gevalletje ‘terug naar de tekentafel’. Elk project, elke animatievideo begint met een sessie soul searching. Ok, dat klinkt wel erg zweverig. En nee, het hoeft ook echt geen halve dag te duren. Het gaat erom dat je even duidelijk op je netvlies hebt wie je bent als bedrijf en hoe je in je video naar voren wilt komen. Jouw merkidentiteit moet immers centraal staan. Welke authentieke eigenschappen en kernwaardes zijn hierbij belangrijk? Heb je dat? Check, dan kunnen we verder!
Stap 2: Concept
Nu is het tijd om echt een idee te gaan bedenken voor je animatievideo. Wat wordt het killer concept waarmee jouw animatievideo de aandacht vasthoudt? Dit basidee is de fundering waar je de hele video op gaat bouwen. Hier moet dus goed over nagedacht zijn. Het idee moet de aandacht trekken, aansluiten bij je merkidentiteit en effectief de boodschap kunnen overbrengen. Het helpt als je weet wat er allemaal mogelijk is met animatie en wat het effect is van bepaalde keuzes. Gelukkig zijn er professionele videomarketeers die je hier wat graag mee helpen.
Stap 3: Script
Als concept de fundering is, dan is het script alle dragende muren, de verschillende verdiepingen en het charmante binnenwerk van de video. In het script krijgt de opbouw van je verhaal definitief vorm terwijl de begeleidende tekst de kijker moet overtuigen, emotioneren en voor de juiste tone of voice zorgt. Ook hier heb je een perfecte match nodig met jouw identiteit.
Stap 4: Storyboard
Voordat we de definitieve animatiebeelden gaan maken, is het handig om alvast een algemene indruk te hebben van de uitstraling van de video. Dit doe je door voor iedere belangrijke scène een afbeelding te maken. Dit kan heel schetsmatig, maar kan goed helpen bij het overzicht. Ook ontdek je zo sneller wat werkt en wat niet, of tekst en beeld wel goed op elkaar aansluiten, en of je niets vergeet. Wat prettig is: als je ontdekt dat er iets moet veranderen kost het relatief weinig tijd en moeite (en geld).
Stap 5: Animeren
Heb je op elk onderdeel van het script en het bijbehorende storyboard een klap gegeven? Dan kan het animeren beginnen! Met de juiste software, kennis van animatietechniek en -stijlen kan jouw goed bedachte idee eindelijk zijn echte vorm krijgen! Dan nog het geluid, de muziek en de voice-over er optimaal in verwerken, en je animatievideo is een feit!
Stap 6: Inzet
Een briljante animatievideo is op zichzelf niets waard zolang hij niet door genoeg – en de juiste – ogen bekeken wordt. De verspreiding van je animatievideo is, kortom, een noodzakelijk onderdeel bij de productie van een video. Sterker nog, het is een van de eerste dingen waar je bij stil zou moeten staan. Waar wil je de video vertonen? Dit kan bijvoorbeeld veel impact hebben op de verhouding, de vorm en de lengte van de video. Maar ook op het script en de tone of voice. Laat je daarom goed adviseren over de inzet van je animatievideo. Dan heb je de grootste kans op succes!
Simpel zat toch, met zo’n stappenplan? Nu kan iedereen een animatievideo maken? In principe wel, maar vrijwel iedere stap vereist ervaring en kennis om echt iets goeds neer te zetten. En daar zijn veel tijd en resources voor nodig. Daarom huren veel bedrijven een professioneel videomarketingbedrijf of vakkundige animatiestudio in om ze te helpen met succesvolle animatievideo’s. Zoals Devion inderdaad.
In dat geval is bovenstaande zeker interessant, maar hoef je eigenlijk maar één stap te onthouden: neem contact op met Devion! De rest volgt dan vanzelf…