Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Schermopnames versterken met Animatie

Het hoe en waarom van screencaptures is geen raketwetenschap. Stevie Wonder kan nog wel zien wat het grote voordeel is van het inzetten van dit soort video’s bij het marketen van software of communiceren van een online stappenplan. Als je iemand wegwijs wilt maken in jouw nieuwe app of onbekende stukje software, is niets zo verhelderend als ‘live’ het exacte uiterlijk en gebruik hiervan te tonen. De uitdaging is wel om een kijker meteen op het puntje van zijn stoel te krijgen en niet halverwege de video er vanaf te laten vallen (vanwege vermoeidheid, niet verbazing). Dit is de reden waarom jij je schermopnames kunt gaan versterken met animatie.

Het wordt nog veel te weinig toegepast: een praktische screen capture video combineren met andere geanimeerde elementen zoals tekst, figuren en kleuren. Best vreemd, want het ligt eigenlijk best voor de hand. Screen capture gebruik je namelijk vooral om software of een digitale omgeving te tonen en daarbij draait het tenslotte óók gewoon om grafische of geanimeerde elementen. Het is dus een match made in heaven om screen recordings aantrekkelijker te maken met animatie.

Schermopnames versterken met animatie

Animatie versterkt een schermopname

Screen recordings : niet altijd een pretje
Want dat screen capture aantrekkelijker wordt met animatie is zeker. De meesten kunnen een standaard screen capture wel dromen; en zo’n video is weliswaar informatief, maar verder toch niet bepaald een pretje. Je staart vaak minutenlang naar één dezelfde desktop-achtergrond waar – voor je gevoel – tergend langzaam een muisaanwijzer overheen glijdt en links en rechts wat menuutjes opent en op buttons klikt. En met een beetje pech wordt dit geheel ook nog eens begeleid door een langdradige, Van Rossem-achtige voice-over.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Cut your darlings
Als de kijker echt in nood zit en geen andere bron kan vinden, zal hij de video echt wel afkijken, maar ook dan doe je er goed aan om je screen captures of recordings niet alleen inhoudelijk maar ook uiterlijk interessant te maken. Om te beginnen is het goed om royaal de montageschaar ter hand te nemen: verwijder alles wat niet strikt noodzakelijk is. Ook kan muziek veel toevoegen, uiteraard onder de voorwaarde dat het niet afleidt van de inhoud.

 

Screen capture + animatie: voor how en now
Vervolgens kun je er met animatie een echt aantrekkelijke video van maken, die je ook nog eens beter de informatie laat opnemen. Bijvoorbeeld door middel van split screen, waarbij je de helft van het scherm gebruikt voor toelichtingen met tekst of figuren. Je kunt het ook schematisch aanpakken, door in hetzelfde scherm met verschillende screenshots alternatieve paden te laten zien. Verder kun je het natuurlijk visueel veel aantrekkelijker maken, met dynamische overgangen, uitvergrotingen – die ook inhoudelijk helpen – en verschillende kleuren.

Het verschil tussen een standaard screen capture en een geanimeerde screen capture is dat je niet alleen voor het ‘how’ zorgt maar ook voor het ‘now’. Oftewel, na het zien van een geslaagde screen capture animatie zal de kijker niet alleen weten hóe iets werkt en eruitziet, hij zal er ook meteen mee aan de slag willen.

Heb je vragen over schermopnames versterken met animatie?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's De voordelen van animatie video Alle voordelen op een rij
BLOG / Animatievideo's Geheimen van succesvolle uitleg animatie Drie valkuilen bij een uitleg animatie