Het hoe en waarom van screencaptures is geen raketwetenschap. Stevie Wonder kan nog wel zien wat het grote voordeel is van het inzetten van dit soort video’s bij het marketen van software of communiceren van een online stappenplan. Als je iemand wegwijs wilt maken in jouw nieuwe app of onbekende stukje software, is niets zo verhelderend als ‘live’ het exacte uiterlijk en gebruik hiervan te tonen. De uitdaging is wel om een kijker meteen op het puntje van zijn stoel te krijgen en niet halverwege de video er vanaf te laten vallen (vanwege vermoeidheid, niet verbazing). Dit is de reden waarom jij je schermopnames kunt gaan versterken met animatie.
Het wordt nog veel te weinig toegepast: een praktische screen capture video combineren met andere geanimeerde elementen zoals tekst, figuren en kleuren. Best vreemd, want het ligt eigenlijk best voor de hand. Screen capture gebruik je namelijk vooral om software of een digitale omgeving te tonen en daarbij draait het tenslotte óók gewoon om grafische of geanimeerde elementen. Het is dus een match made in heaven om screen recordings aantrekkelijker te maken met animatie.
Screen recordings : niet altijd een pretje
Want dat screen capture aantrekkelijker wordt met animatie is zeker. De meesten kunnen een standaard screen capture wel dromen; en zo’n video is weliswaar informatief, maar verder toch niet bepaald een pretje. Je staart vaak minutenlang naar één dezelfde desktop-achtergrond waar – voor je gevoel – tergend langzaam een muisaanwijzer overheen glijdt en links en rechts wat menuutjes opent en op buttons klikt. En met een beetje pech wordt dit geheel ook nog eens begeleid door een langdradige, Van Rossem-achtige voice-over.
Screen capture + animatie: voor how en now
Vervolgens kun je er met animatie een echt aantrekkelijke video van maken, die je ook nog eens beter de informatie laat opnemen. Bijvoorbeeld door middel van split screen, waarbij je de helft van het scherm gebruikt voor toelichtingen met tekst of figuren. Je kunt het ook schematisch aanpakken, door in hetzelfde scherm met verschillende screenshots alternatieve paden te laten zien. Verder kun je het natuurlijk visueel veel aantrekkelijker maken, met dynamische overgangen, uitvergrotingen – die ook inhoudelijk helpen – en verschillende kleuren.
Het verschil tussen een standaard screen capture en een geanimeerde screen capture is dat je niet alleen voor het ‘how’ zorgt maar ook voor het ‘now’. Oftewel, na het zien van een geslaagde screen capture animatie zal de kijker niet alleen weten hóe iets werkt en eruitziet, hij zal er ook meteen mee aan de slag willen.