Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Overal animatie en motion graphics voor sterkere merkidentiteit

Animatie is een populaire vorm om bedrijfsfilms in te gieten. Hier zijn vele redenen voor. Om er een paar te noemen: je kunt heel precies laten zien wat je wilt en je kunt eigenlijk alles wat je kunt bedenken met animatie verbeelden. Maar animatie kan – en zal – nog veel meer gebruikt gaan worden dan nu al gebeurt. Het is namelijk een enorm waardevolle tool voor tal van marketinguitingen, waaronder je website en ‘gewone’ live action video’s. Kort gezegd is het een onmisbaar middel om je merkidentiteit te versterken, op elke mogelijke plek.

Overal animatie en motion graphics voor sterkere merkidentiteit

Hoe kunnen animatie en motion graphics je brand image versterken?

Animatievideo’s doen geweldig werk voor je business. Ze leggen je boodschap haarfijn uit en doen dat met vele interessante stijlen. Maar animatie is ook heel erg geschikt om één op één je huisstijl en logo terug te laten komen en om herkenbare, terugkerende touches toe te voegen aan de verschillende uitingen van je merk. Bijvoorbeeld door te kiezen voor bepaalde overgangen, kleuren en typografie in live action video’s. Of door animatie in de vorm van motion graphics in te zetten op je website. Op alle plekken waar de kijker of klant met je merk in aanraking kan komen, kun je animatie inzetten. Dit heeft de volgende voordelen:

1) Je prikkelt de kijker

Door je site te verrijken met geanimeerde gifs, logo’s en andere dynamische elementen, prikkel je de kijker meer. In plaats van een statische site met teksten, plaatjes en hier en daar een video, is er gewoon meer te beleven als je op verschillende plekken de site animeert. De bezoeker wordt alerter en gaat meer op het puntje van zijn stoel zitten.

Dit prikkelen gebeurt ook wanneer je een live action video verrijkt met geanimeerde elementen. Door met motion graphics teksten toe te voegen die door het beeld lopen of stuiteren; door op de achtergrond figuren en teksten te tonen, door in overgangen leuke dingen te doen met animaties… zo houd je de video continu interessant, ook al is er alleen maar een pratend persoon – talking head – in beeld.


Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

2) Bezoeker neemt meer in zich op en kijkt langer

Als je site visueel interessanter is gemaakt met motion graphics, en de kijker overal wat ziet bewegen, zal hij doorgaans langer op je site blijven en elke uithoek van je home- of landingspagina in zich opnemen. Goed voor een betere bouncerate dus.

Als het inhoudelijk wat toe te voegen heeft – bijvoorbeeld doordat de animaties ook een betere indruk geven van het product – is het natuurlijk helemaal mooi, maar het is in eerste instantie gewoon een heel instinctief geval van ‘als het maar beweegt’. Je wordt automatisch naar beweging toegetrokken. Daarna is de kunst om iets waardevols met die aandacht te doen.

3) Je stimuleert interactie

Een webpagina met beweging erin, verhoogt het aandachtsniveau van de bezoeker niet alleen, hij is ook meer geneigd om een interactie aan te gaan met de pagina en daarmee je merk.

De bezoeker wordt dus actiever ten opzichte van jouw merk dan wanneer hij een statische pagina tegenkomt die niet op een dynamische manier met hem communiceert. Hij zal eerder op video’s en buttons klikken, wat alleen maar goed is voor de conversie.

4) Unieke ervaring maakt je memorabel

Nog relatief weinig bedrijven gebruiken motion graphics op hun webpagina’s, in hun apps of live action video’s. Als jij dat wél doet, geef je bezoekers een unieke ervaring, die ze bijblijft, ook als ze alweer lang en breed vertrokken zijn. Ze zullen niet alleen eerder terugkomen, de kans dat ze jouw site aanraden aan anderen is ook groter.

5) Huisstijl beter in beeld

Je hebt ongetwijfeld vaste merkkleuren en een herkenbare huisstijl. Met animatie kun je dit veel directer terug laten komen dan (alleen) met live action video. Je hoeft geen ‘vertaalslag’ te plegen maar kunt gewoon één op één de kleuren en het logo tonen van je bedrijf.

Daarnaast is het interessant om originele dingen met je logo te doen, waardoor er nog meer de aandacht op wordt gevestigd en de merkherkenning verbetert. Bijvoorbeeld door je logo te laten draaien bij een mouseover- of scrollactie, of door een belangrijke USP, boodschap of illustratie hierin te laten morphen.

Overal animatie en motion graphic voor sterkere merkidentiteit

6) Gewenst gevoel oproepen met de animatiestijl

Een dynamische pagina of motion graphic elementen in je live action video zijn op zichzelf al interessant. Maar de beleving van al die beweging is meestal niet neutraal. Er spreekt een bepaalde stijl uit en roept een emotie op. Door hier bewust mee bezig te zijn, kun je je merk precies de gewenste identiteit meegeven.

Dus bedenk goed op welke manier je motion graphics gaat toepassen en of dit bijvoorbeeld heel hyper en trendy moet zijn, of juist artistiek, klassiek of dromerig. Dit heeft invloed op je kleurgebruik maar ook de mate van beweging. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zogenaamde ‘cinemagraphs’, waarbij je slechts een klein element van een verder statische afbeelding animeert. Of je gaat helemaal los met flitsende kleuren en beweging waar je maar kijkt.  

7) Beleving van je product

Motion graphics zijn niet alleen middel om (de marketing van) je product te ondersteunen, ze kunnen ook een directe beleving van je product bieden. Stel bijvoorbeeld dat je een app of (ander) stuk software produceert en de bezoeker ziet op jouw homepage of landingspagina’s niet slechts screenshots, maar een (vrijwel) exacte kopie van de interface of beweging die ze in jouw product zullen aantreffen, dan kan dat erg nuttig zijn. Door dit directe inzicht in jouw product, weten bezoekers sneller wat te verwachten.

Overal animatie en motion graphic voor sterkere merkidentiteit gif                 Overal animatie en motion graphic voor sterkere merkidentiteit gif

Gif 1 & 2: Mollie

Laat zien wie je bent met animatie en motion graphics

Je kunt vele kanten uitgaan met het toepassen van animatie en motion graphics, en je hoeft echt niet overal voor te kiezen. Alleen al omdat niet elke vorm geschikt zal zijn voor jouw bedrijf. Maar dát het gebruik hiervan heel veel voor je merkbeleving en -herkenning kan doen, staat vast. Onderzoek dus wat voor jou de beste manieren zijn om je merk te laten bewegen en… beweeg je klanten.

Meer weten over animaties en motion graphics?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Hoe maak je jouw animatie uniek? Waarom ook jouw animatie uniek moet zijn!