Marketing is best universeel, maar is natuurlijk wel, zoals de naam al zegt, afhankelijk van een markt. En deze markt wordt weer beïnvloed door land en cultuur. Daarom is het niet altijd makkelijk – of slim – om hetzelfde marketinginstrument op dezelfde manier in verschillende landen in te zetten. Dat geldt ook voor animatievideo’s. Toch kun je met bepaalde punten in je achterhoofd redelijk eenvoudig een animatievideo in meerdere landen inzetten. We vertellen je graag wat deze punten zijn.
De meeste aandachtspunten bij de internationale verspreiding van je animatie kun je in principe zelf ook bedenken, maar het is goed om ze onder elkaar te hebben, want het is zonde – van je tijd en geld – als je toch iets belangrijks vergeet.
Denk in ieder geval aan de volgende aspecten bij de inzet van je animatie:
Het eerste waar je aan denkt bij het aanbieden van je animatie in een ander land, is de behoefte aan een andere taal.
Het voordeel van een animatievideo is dat je – voor de gesproken tekst – niet meteen een hele nieuwe video hoeft te maken met andere acteurs, maar alleen een nieuwe voice-over hoeft in te spreken.
Wel belangrijk is dat je hiervoor een authentiek klinkende stemacteur kiest, dat betekent bij voorkeur een native speaker. Anders is de kans groot dat de video amateuristisch overkomt en dat de kijkers zich niet kunnen identificeren met de stem – en daarmee het verhaal.
Overigens dien je ook rekening te houden met aanpassing van eventuele tekst in beeld. Motion graphics, tussentitels, slogans, tekst op geanimeerde borden of bijvoorbeeld een interface van een computer… elke plek met tekst moet aangepast worden. En natuurlijk in volledig kloppende taal, rekening houdend met de spreektaal van het betreffende land.
Je hebt inderdaad een anderstalige voice-over nodig, maar het is ook handig om na te denken over het geslacht van de stemacteur. In een ander land of andere cultuur zou het zomaar kunnen dat een mannelijke stem overtuigender is of een vrouwelijke stem juist voor betere identificatie zorgt.
Dit hoeft niet het geval te zijn, maar het is zeker raadzaam om je hier even in te verdiepen. En kijk dan vooral naar de meest recente bevindingen. Want iets dat 20 jaar geleden gold hoeft niet nog steeds te gelden.
Een nieuwe, aantrekkelijke voice-over voor het nieuwe land en klaar ben je? Niet helemaal. Want simpelweg het script één op één vertalen is niet altijd de beste manier.
Zo kan het voorkomen dat er in het andere land een ander soort taalgebruik nodig is. Dat kijkers daar liever wat minder direct worden aangesproken. Misschien worden mensen er niet zo graag getutoyeerd of voelen ze zich juist totaal niet aangesproken als je ‘u’ tegen ze zegt.
Tegelijkertijd kan men in het ene land in een bepaalde branche de voorkeur geven aan vakjargon – bijvoorbeeld omdat dit voor sommige kijkers professioneler overkomt – terwijl kijkers in andere landen of gebieden liever zo ‘normaal’ mogelijk waren aangesproken.
Bij het schrijven van je script en het maken van je animatievideo is het ook verstandig om rekening te houden met de algehele cultuur en daaruit voortvloeiende gevoeligheden en gewoontes.
Het hangt natuurlijk af van je specifieke product, maar het is goed te weten hoe een bepaald land tegenover jouw thema staat. Misschien zijn er wel maatschappelijke of politieke trends waar je vanaf moet weten.
Als een bepaald thema gevoelig ligt is het verstandig om hier gevoelig mee om te gaan, dus begripvol en niet te direct, maar natuurlijk wel nog steeds met het uiteindelijke doel om de kijkers te overtuigen van de meerwaarde van je product.
Misschien moet je ook nog even goed naar bepaalde scènes van je videoconcept kijken. Bijvoorbeeld omdat ze zich afspelen in de huiselijke sfeer, waarbij het cruciaal is om de gewoontes en verhoudingen goed te treffen
Om ieder land optimaal aan te spreken – en geen allegaartje te maken waar je eigenlijk niemand mee aanspreekt – is het soms raadzaam om van één specifieke product- of branding video per land een andere variant te maken.
Het goede nieuws is dat dit geen bakken met geld – of tijd – hoeft te kosten. Vaak kan het centrale concept overal gebruikt worden en zijn het details zoals een voice-over en een paar losse scènes die aangepast moeten worden.
En zelfs áls de video’s bijna volledig uniek zijn, is het voordeel dat de animatiestijl (waarschijnlijk) in iedere video hetzelfde is en dat ook de merkwaardes al bekend zijn. Dan kunnen er redelijk efficiënt ‘in een beweging’ verschillende video’s geproduceerd worden.
Een van de voordelen van animatie is dat je er enorm flexibel mee bent. Bovenstaande aanpassingen kun je redelijk snel maken, waardoor het ideaal is voor een inzet van jouw video(concept) in verschillende landen.
Maar het is niet altijd zo dat je je video moet aanpassen om hem voor meerdere landen geschikt te maken en dus verschillende video’s moet (laten produceren). Een aantal ‘issues’ kun je ook al voor zijn door er vooraf goed rekening mee te houden.
Denk dan aan zaken als:
Thema’s & plek van handelen
Als het niet nodig is, kun je beter wegblijven van zaken als religie, politiek en maatschappelijke kwesties, maar ook specifieke hobby’s, situaties binnen het gezin of herkenbare locaties zijn verstandig om te vermijden, aangezien die vaak te erg gekoppeld zijn aan een specifiek land of bepaalde cultuur.
Je wilt natuurlijk niet het onderscheidende karakter van je boodschap verliezen maar als het even kan, hou het dan een beetje neutraal in je videoconcept en locatiekeuze.
Gender, huidskleur en etniciteit
Niet alleen een aandachtspunt als je verschillende landen wilt bereiken, maar ook als je binnen Nederland de hele samenleving wilt aanspreken en niemand wilt uitsluiten. Zorg dan waar mogelijk voor een goede afspiegeling van de samenleving als het gaat om zaken als huidskleur, geslacht en gender.
Natuurlijk is het afhankelijk van jouw branche, dienst en product, maar als je meerdere karakters laat figureren in je animatie, is het goed om te denken aan diversiteit.
In sommige gevallen kun je ook mogelijke gevoeligheden voorkomen door in plaats van menselijke karakters te kiezen voor andere opties, zoals dieren, robots of gezichtloze poppetjes samengesteld uit slechts enkele lijnen.
Op wat voor manier je jouw animatie ook geschikt gaat maken voor meerdere landen en culturen, je bereikt het beste resultaat – en bent er zo min mogelijk tijd en geld aan kwijt – als je hier van tevoren goed bij stil staat.
Als je van te voren al weet dat je verschillende videoscripts nodig hebt, meerdere voice-overs, of dat je later minder hoeft aan te passen als je gewoon het centrale videoconcept iets verandert, dan kom je tot veel betere en efficiëntere resultaten… in elk land waar je de video inzet.