Dus je wilt een animatievideo laten maken? Een goed idee. Een animatievideo is niet alleen voor veel mensen heel aantrekkelijk – toegankelijk, humoristisch, creatief -, het is ook nog eens de ideale vorm om (complexe) zaken duidelijk uit te leggen. Maar hoe maak je nu zo’n ding? Je zou misschien denken van niet, maar de poppetjes, kleurtjes en grappige stemmetjes zijn echt niet de belangrijkste onderdelen van een animatievideo. Wat wel? Het script, stupid! Het idee, het verhaal, de boodschap, de dialoog… dát maakt of breekt je video.
In de basis is je script de boodschap die je wilt overbrengen. En er is feitelijk niets belangrijkers dan dat. Is je boodschap wazig, schizofreen, ‘te salesy’, niet relevant voor de doelgroep etc. etc…. dan kun je wel inpakken. Je moet je kijkers aanspreken, boeien, en haarfijn uitleggen hoe jouw product een belangrijk probleem kan oplossen. Dit doe je zo:
1. Richt je op – en verplaats je in – je doelgroep
Het eerste ding om achter te komen is wie je doelgroep precies is. Wie wil je aanspreken met je product of dienst – en dus je video? Oude mannen op de golfbaan, carrièrevrouwen in mantelpakjes, Netflix-bingers, gadget freaks, skaters, levensgenieters, alternatievelingen, pubers? Goed om te beseffen wie je wilt aanspreken, zodat je de vorm en inhoud hierop aan kunt passen.
Vervolgens is het belangrijk dat je je écht in je doelgroep verdiept. Dus niet elke eigenschap van het product afratelen, maar je afvragen waar de kijker echt naar op zoek is… wat hij echt wil horen. Wees selectief en effectief in je boodschap!
2. Hanteer een heldere verhaalstructuur: Wat – Hoe – Waarom
Geef de kijker een overzichtelijke structuur, bij voorkeur het klassieke ‘wat – hoe – waarom’.
Wat
Allereerst presenteer je duidelijk het vervelende probleem waar veel kijkers mee rondlopen. Doe dit zo herkenbaar mogelijk. Als je dit goed aanpakt, dan eis je meteen de aandacht op en maakt je nieuwsgierig naar de oplossing.
Hoe
Vervolgens maak je duidelijk dat jouw product de oplossing biedt voor het zojuist geïdentificeerde probleem en laat je zien hoe het dit doet.
Waarom
Maar je kunt wel zeggen dát jouw product de oplossing heeft, maar je moet ook uitleggen waarom. Hier kom je met de argumentatie, de bewijzen, de testimonials. Zodat niemand meer aan de ‘waarheid’ kan twijfelen.
4. Hou het kort, simpel en to-the-point
Hoewel een animatievideo doorgaans goed de aandacht van de kijker weet te trekken, moet je het niet langer dan nodig uitrekken. Focus je op de boodschap hierboven – bied oplossingen voor het belangrijkste probleem – zonder allerlei achtergronden, extra voordelen of informatie te noemen en je verliest de kijker ook niet. Er is ongetwijfeld veel waardevols en interessants te noemen over je product of bedrijf, maar voor alles is een tijd en plek.
5. ‘Verras, overtuig, beweeg, vertel en amuseer…’
Nee, dit is geen titel van een Ramses-song. Dit zijn zomaar wat losse elementen waar een animatiescript beter van kan worden….
Verras
Ja, het moest simpel en to-the-point, maar dat betekent niet dat het script voorspelbaar moet zijn. Een verrassende twist houdt mensen scherp, laat ze lachen, nadenken, en… het belangrijkste: het laat ze je video onthouden. Dus verzin een verrassende analogie of metafoor voor jouw product (of het probleem), speel met de echte en de droomwereld, spreek ineens de kijker direct aan, verander de sfeer heel abrupt… je kunt allerlei verrassingselementen bedenken.
Overtuig
Zeer belangrijk: zorg dat de kijker je gelooft. Schrijf een verhaal dat logisch in elkaar zit en gebruik argumenten die hout snijden. Hang niet zomaar een praatje op maar laat ook echt zien dat – en waarom – jijzelf en je klanten in je product geloven. Kom authentiek over. Denk hier niet te licht over. Klanten prikken razendsnel door een glad verkooppraatje heen.
Vertel
Hier onderscheiden goede scriptschrijvers zich van slechte. Vertel een goed, boeiend verhaal. Dat is namelijk onweerstaanbaar voor de gemiddelde mens. Het is de oudste , meest doeltreffende manier van het overdragen van informatie en heeft dat knusse, ongedwongen samen-rond-het-kampvuurgevoel. Als je ervoor zorgt dat je een verhaal vertelt waarvan kijkers graag het eind willen zien – en dat zo goed is dat ze het later tot in detail na kunnen vertellen – heb je heel veel punten gescoord.
Amuseer
Geen verplicht nummer, maar kijkers worden graag vermaakt. Zorg dus voor lucht, schwung en de nodige humor. Als dit enigszins bij je product of dienst past natuurlijk. Maar wees niet bang: verrassend veel onderwerpen lenen zich voor een humoristische aanpak. Het is zelfs vaak extra effectief als je het niet verwacht.
6. Kies voor een passende stijl en tone of voice
Op zich best logisch, maar zorg er wel voor dat de tone of voice en stijl goed bij je (beoogde) doelgroep en vooral ook bij je eigen merk of bedrijf passen. Je kunt wel helemaal enthousiast zijn geworden door bovenstaande en alle registers open willen trekken, maar als het niet authentiek is, zal niemand het ‘kopen’.
7. Schrijf beeldend
Tot slot: je schrijft geen roman of column maar pent een verhaal neer voor een uitgesproken visueel medium. Dus als je het script aan het schrijven bent – met die effectieve boodschap, het probleem, de oplossing en alle nuttige elementen erbij… – denk dan alvast hoe het er in beelden uit zou moeten of kunnen zien.
Tuurlijk, het is uiteindelijk aan de beeldkunstenaars om jouw prachtige woorden om te zetten naar fantastische beelden, maar het ene idee of stuk tekst leent zich nu eenmaal beter tot verfilming dan het andere. Dus laat je verbeelding de vrije loop en maak die animatie vast in je hoofd…
Er is nog veel meer te zeggen over animatiescripts. Wil je weten waaraan je specifiek moet denken bij een script voor animatie versus een script voor live action? En heb je nu echt altijd een script nodig? In dit artikel lees je deze en nog veel meer handige tips over animatiescripts. Zo weet je zeker dat jouw video altijd de beste, meest doeltreffende basis heeft.