Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Hoe maak je jouw animatie uniek?

Je hebt besloten dat een animatiestijl de beste keuze is voor jouw bedrijfsfilm. Geweldig, dan ben je al een heel eind! Maar ook nog lang niet ver genoeg, sorry. Je hebt nog zoveel soorten animatie om uit te kiezen dat je er een dag- of zelfs weektaak aan hebt om alles goed tot je te nemen. Geen zorgen: dat is een goed ding. Want op deze manier kun je echt met iets origineels komen voor jouw animatievideo’s. En dat is wat je uiteindelijk wilt: een verrassende eigen stijl gebruiken die iedereen alleen met jouw bedrijf verbindt. Dus kies die animatiestijl en claim hem!

Hoe maak je jouw animatie uniek?

Verras en verwonder

Als je echt een unieke stijl gebruikt voor je animatievideo, bereik je vele dingen. Om te beginnen trek je meteen vanaf de eerste seconde al de aandacht van de kijker. Daarnaast zorgt alleen al de originaliteit voor een hoge deelbaarheid van je video. Als je vervolgens deze stijl ook voor je andere video’s en wellicht zelfs in al je andere marketinguitingen gebruikt, is je merk altijd en overal onmiddellijk herkenbaar. Juist omdat de stijl zo weinig voorkomt. Tenslotte is het goed voor je brand image als je innovatief bezig bent. Je hebt toch vaak een streepje voor op de concurrentie als je laat zien dat je je ontwikkelt als bedrijf en op nieuwe manieren de klant probeert te bereiken.

Dus: verdiep je in zoveel mogelijk animatiestijlen, of huur hier een professioneel bedrijf voor in, en kies een originele stijl die je aanspreekt. En gebruik deze stijl dan in al je video’s, zodat je klanten deze met – alleen! – jouw bedrijf associëren.

Creëer je eigen ‘nieuwe golf’


Er zijn verschillende manieren waarop je een unieke stijl kunt kiezen. Je kunt alle stijlen uit de gehele film- en videowereld op een hoop gooien en op zoek gaan naar een weinig gebruikte stijl. Niets mis mee, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. En als er in ieder geval in jouw branche niemand is die een dergelijke stijl gebruikt, val je al op
Maar het is natuurlijk nog mooier als de stijl nog helemaal niet in bedrijfsfilms of andere marketinguitingen voorkomt. Daarbij kun je er bewust voor kiezen om alles overboord te gooien en je eigen creatieve impulsen te laten stromen. Zoals Jean-Luc Godard, toen hij in 1960 zijn eerste ‘nouvelle vague’ film (letterlijk ‘nieuwe golf’) maakte: ‘A Bout de Souffle’.
Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Unieke animatievideo’s

Godard ging bewust tegen de gebruikelijke stijlvormen in, bijvoorbeeld met ongewone jump cuts, waardoor de kijker op het verkeerde been werd gezet. Maar denk ook aan Quentin Tarantino die in ‘Reservoir Dogs’ vanuit de kofferbak van een auto filmt op het moment dat deze wordt geopend. Of David Fincher die in ‘Fight Club zijn virtuele camera dwars door muren heen laat gaan en de leiding van een oven in laat schieten om nieuwe, spannende beelden te creëren.

Daar kun je je prima door laten inspireren. Maar natuurlijk ook door videomarketing zelf. Kijk dan eens naar YoungCapital, die in zijn bedrijfsfilms oude foto’s driedimensionaal bewerkt en een taboe doorbreekt door verschillende beeldformaten door elkaar heen te gebruiken. Of Belsimpel die guitige cutouts van hoofden op geanimeerde lijfjes zet in zijn productvideo’s. Sympathiek en meteen herkenbaar.

Het pakt overigens niet altijd goed uit. Ken je onze grote vriend Schimpie nog, het oh zo coole, knuffelbare kalknagelmonster? Sorry voor de pijnlijke herinnering. Maar het punt is duidelijk: deze creatie had beter diep begraven kunnen blijven in de fantasiewereld van de bedenkers.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Claim een interessante stijl

Kortom, doe je best om wat creatiefs te bedenken, maar schiet ook weer niet te erg door in je vernieuwingsdrang. Leg je voorstel in ieder geval even voor aan een testgroep of professioneel bedrijf voordat je het op social media publiceert of op televisie gaat uitzenden.

Hoe je allemaal kunt vernieuwen? Tja, hoe niet eigenlijk? Doe eens iets origineels met geluid, afbeeldingen in je video, kleuren (veel of weinig, zwart of wit), maak de animatie heel spaarzaam (met één enkel bewegend lijntje bijvoorbeeld), doe iets met formaat (maak een onderdeel heel groot), aparte vormen van personages (smal en langwerpig?), bewerk de filmstock, of gebruik bijzondere animatievormen: zoals stop motion klei-animatie, zandanimatie of schetsboekanimatie.

Make it yours!

Maar wat je ook doet: zorg dat je de stijl wel helemaal eigen maakt. Je kunt nog zo edgy en cool zijn, als het niet past bij de sfeer van jouw bedrijf zal geen kijker erin meegaan en zullen weinigen je video met jouw merk associëren. En dan is het alleen maar zonde van de tijd.

Dus wees vooral nieuw en spannend, maar zorg wel een nieuwe, spannende versie van jezelf!

Ook een animatie video laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Animatie video? Hoe werkt het? Toelichting op onze werkwijze
BLOG / Animatievideo's Verschillende animatie video stijlen Welke stijl past het beste bij jouw organisatie?