Het gebruik van karakters in animatievideo
Kun jij je nog een recente animatievideo herinneren zónder een karakter of personage erin? Grote kans van niet. Herkenbare of sympathieke karakters blijven de kijker nu eenmaal goed bij en zijn een ideaal middel om een verhaal te vertellen.
Je wilt dus een personage inzetten in je animatiefilm? Heel verstandig, maar dan zijn er nog wel wat punten om bij stil te staan. Wil je dat het personage een stand-in is voor de kijker of moet een ‘onafhankelijk’ figuur hem informeren? Moet het karakter de verpersoonlijking zijn van je merk(naam) en overal terugkomen of mag het meer low profile zijn?
De voor -en nadelen van karakteranimatie
1. Moet de gebruiker zich identificeren met het karakter?
Als een verhaal goed verteld wordt of de personages interessant genoeg zijn, kun je je met vrijwel elk karakter identificeren. Hitchcock kon – onder meer door de montage – de kijker heel goed laten meeleven met een schurk en Pixar heeft aangetoond dat eenogige monsters, auto’s en zelfs huppelende schemerlampen volwaardige persoonlijkheden kunnen zijn.
Een identificeerbaar karakter in je animatievideo is vaak heel handig omdat de kijker zich dan meteen betrokken voelt bij het verhaal. Maar het hangt ook van het soort video af. Is het een instructievideo waarin je de kijker als gebruiker aan wilt spreken – bijvoorbeeld om hem wegwijs te maken op de site – dan ligt zo’n persoonlijk, herkenbaar figuur voor de hand. Maar je video kan ook een andere functie hebben.
2. Moet het karakter ‘onafhankelijk’ zijn?
Als je vooral kwaliteit, betrouwbaarheid en professionaliteit wilt uitstralen in je video en de kijker niet stap voor stap bij de hand hoeft te worden genomen, dan kan het beter zijn om een onafhankelijk karakter te gebruiken. Zo’n animatievideo kan meer high level zijn, met algemene informatie over de visie of het uitgangspunt van het bedrijf. Of over onderzoeken die hebben uitgewezen dat… Pas alleen wel op dat het niet zo’n tenenkrommend tandpasta-filmpje wordt met een ‘onafhankelijke’ tandarts die het product zelf ook gebruikt; terwijl het voor iedereen duidelijk een geval is van ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’. Kortom, hou het geloofwaardig.
3. Wil je het karakter koppelen aan je merk?
Het kan voordelen hebben om het karakter in je animatievideo te verbinden aan je merk. Een – als het goed is – aansprekend personage vertelt jou de informatie die je moet horen, waardoor je geboeid bent en het verhaal tot aan het eind wilt bekijken. Maar tegelijkertijd wekt het figuurtje vertrouwen en straalt het gezag uit door zijn link met het merk zelf: het is net of het bedrijf – of zijn directeur – persoonlijk tegen je praat. Dan luister je meestal extra goed en neem je sneller wat aan. Ook handig: bij een volgende video is het karakter al bekend. Je hebt niet eens een Rasta Rostelli of Victor Mids nodig die in zijn vingers knipt: breng gewoon meteen je vertrouwde karakter in beeld en de kijker is voor 100% bij de les.
4. Onderdeel van je beeldmerk?
Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan en het karakter in je video ook op andere plekken in je merk terug laten komen. Als het goed in je logo of beeldmerk past qua kleur, vorm en sfeer, dan kan dat je merk nog eens een extra boost geven. Niet alleen is je merk dan nog beter en sneller herkenbaar wanneer het karakter ergens in beeld komt, maar het wordt mogelijk ook sympathieker. In plaats van een rijtje letters en/of vormen, is je (beeld)merk door het karakter ineens een stuk menselijker en daardoor meer benaderbaar geworden.
Karakteranimatie: de weg naar meer conversie
Het is misschien nog de vraag hoé je het karakter gaat gebruiken in je animatiefilm, maar dát je het moet gaan proberen, is zeker. Een karakter is dé manier om een verhaal te vertellen, en van een verhaal moeten we nu eenmaal het einde zien, zelfs als het nauwelijks boeit. Of je nu kijkt naar een nagelbijtende aflevering van ‘House of Cards’, simpel vermaak als ‘New Kids’, of een hersendood prul van Michael Bay, je moét weten hoe het afloopt. Zorg je er dan ook nog voor dat het karakter een sterk verhaal weet over te brengen, dan is de buit binnen.
Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.