Animatietechnieken worden steeds geavanceerder en bereikbaarder. Dan lijkt het logisch om voor een steeds ‘mooiere’ en geliktere stijl te gaan. Nog indrukwekkender 3D-animatie, realistischere bewegingen, duizelingwekkende actiescènes die overdonderen en verbazen. Maar inmiddels is dit niet meer zo vanzelfsprekend. Kijkers vinden het nu vaak veel interessanter om nieuwe – of juist oude – stijlvormen te zien vanwege het gevoel en de persoonlijkheid die hieruit spreken. Of gewoon omdat het weer eens wat anders is.
Moderne technieken zijn prima om te gebruiken – je kunt of wilt er soms echt niet omheen – maar het hoeft niet alleen maar één kant op te gaan. Het is niet zo omdat we ooit in 2D, zwart-wit en met pen/potloodanimatie zijn begonnen en er inmiddels van alles mogelijk is met 3D (computer)animatie en kleuren, dat dit ook altijd beter is en we nooit meer achterom moeten kijken.
De laatste tijd zijn kijkers steeds meer geïnteresseerd in originele, authentieke vormen. Als het bedrijf maar zijn eigen stempel op de video weet te drukken, met een unieke stijl. Mensen willen graag een persoonlijke klik met een bedrijf voelen, een beetje menselijkheid. En dat kun je vaak goed bereiken door het handwerk of de ambacht van de animatiestijl beter zichtbaar te maken.
Ga maar na: wat voelt ‘warmer’ en oprechter aan, en meer als mensenwerk: de houterig bewegende Yodapop uit de allereerste Star Wars-films, of de gelikte CGI-versie met zijn gedetailleerde gezichtsuitdrukkingen en acrobatische hoogstandjes? En wat te denken van de stop-motion kleianimaties over Wallace en Gromit of Disneyfilms waarin de ruwe schetsen nog deels zichtbaar zijn of achtergronden simpel zijn of juist heel artistiek en schilderachtig.
In een wereld waarin consumenten steeds meer op zoek zijn naar gepersonaliseerde content en direct contact, heb je een animatiestijl nodig waar ook de persoonlijkheid en menselijkheid van het bedrijf uit spreekt.
Er is niets mis met teruggrijpen op oude vormen of meer in je animatievideo. Sterker nog, meestal kunnen de makers van zo’n video rekenen op veel enthousiaste reacties als ‘zo maken ze ze niet meer’. Het zien van 2D- of stop motion animatie, waarbij geen hyperrealisme wordt nagestreefd maar de letterlijke touch van de maker zichtbaar is en emoties (of humor) centraal staan, zorgt vaak voor nostalgische, warme gevoelens. Het gebruik van zwart-wit kan daar nog verder bij helpen.
Het is niet nodig dat we ons massaal op traditionele (2D-)animatie of stop motion storten, of alleen nog maar zwart-wit gebruiken. Het is ook heel creatief, prikkelend – en interessant voor de kijker – om combinaties te zoeken met moderne technieken en live action. Zo zie je bijvoorbeeld mooie voorbeelden van 2D-animatie of motion graphics geïntegreerd in live action commercials. Of (3D) stop motion-animatie met poppen gecombineerd met CGI. Of gebruik 2D-karakters – met simpele gezichtsuitdrukkingen – in een (foto)realistische 3D-omgeving, voor een combinatie van emotie en de ‘wow’-factor.
Het is ook gewoon simpelweg een goede business-beslissing om voor een nieuwe stijl te gaan. Je wilt je tenslotte onderscheiden van je concurrenten en dit is een perfecte manier om dat te doen. Zo blijf je opvallen en prikkelen. En zolang er maar een uniek, eigen karakter uit je video’s spreekt, zolang de kijker (bijna) letterlijk de hand van de maker erin terugziet, geef je de klant ook die persoonlijkheid en dat menselijke gezicht waar hij naar op zoek is.