Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Explanimation: uitleg- en animatievideo in één

Leuk hoor. Een of andere creatieveling met teveel vrije tijd heeft weer wat woorden in de blender gegooid en het resulterende mengsel van de daken geschreeuwd in de hoop dat het opgepikt zou worden. Maar niet alleen is ‘explanimation’ met drie keer woordwaarde mooi voor je Scrabble-score, het is ook nog eens een verrassend logisch geheel. Want als je iets wilt uitleggen – wat dan ook – dan is animatie je grootste vriend. ‘Explanation’ (uitleg) en ‘animation’ (animatie) combineren even goed als patat en mayo en Batman en Robin. Een explanimation, ook wel ‘uitleganimatie’ genoemd, is een uitkomst voor bedrijven die heel efficiënt een productwerking of concept uit moeten leggen.

Explanimation maakt het mogelijk

In instructievideo’s kun je genoeg hebben aan de realiteit en aan de werkelijke beelden van je product in de hoedanigheid dat de consumenten het zullen gebruiken. Als het een kwestie is van druk op deze knop, draai aan dit wieltje en schuif deze poten op deze manier uit, dan kun je prima af met een live action video. Ook met een animatie natuurlijk, maar het is niet noodzakelijk.

Anders is het wanneer de content algemener, abstracter of juist heel gedetailleerd wordt. Dan is het een goed idee om een explanimation te overwegen. Met animatie kun je namelijk zaken verbeelden als bedrijfsstructuren, fasen in een project, gedachten, elektriciteit, dataverbindingen, details en dwarsdoorsnedes van machines… wat je maar wilt. Walt Disney himself zei het al: ‘Alles wat je kan bedenken, kun je uitleggen met animatie.’

Explanimation maakt het toegankelijk… en veilig

Zelfs als het niet strikt noodzakelijk is, zijn er verschillende situaties te bedenken waarbij animatie de voorkeur verdient. Denk bijvoorbeeld aan de medische branche. Je toont en ‘gebruikt’ niet graag echte mensen als je medische apparaten of prikmethodes moet uitleggen. Dit is niet alleen (potentieel) onprettig voor de acteurs, het kan ook te ‘echt’ overkomen voor kijkers.

Denk ook aan het inzetten van kinderen of baby’s. Dit is niet altijd wenselijk. Maar geanimeerde kinderen kunnen zonder problemen figureren in uitlegvideo’s, zonder dat iemand zich eraan stoort, of er tegen wetgeving of mogelijke gevaren aan wordt gelopen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Over gevaren gesproken… bij veiligheidsinstructies, bijvoorbeeld om regels op een bedrijventerrein uit te leggen, is een explanimation ook vaak de ideale videovorm. Met animatie kun je namelijk zonder problemen – en zonder dat het al te confronterend of shockerend is – laten zien wat er kan gebeuren als iemand zich niet aan de regels houdt. (Bijvoorbeeld: hij valt in het water, van een steiger, in een gat.) Met geanimeerde situaties en personages kun je duidelijk het gevaar laten zien, maar het tegelijkertijd ook voldoende luchtig houden, zodat het personeel niet meteen in de stress schiet.

Explanimation maakt het leuk

Los van de praktische inzetbaarheid van explanimation – je bereikt er dingen mee die met live action niet of nauwelijks haalbaar zijn – is een bijkomend voordeel van de animatievorm simpelweg dat het van nature aantrekkelijk is.

Animatie prikkelt, maakt wat los, en voelt nostalgisch aan voor veel kijkers. Je hebt het gevoel dat je alles kunt verwachten. Animatie is laagdrempelig en toegankelijk. De kans is zelfs aanwezig dat je kijkers trekt die normaal gesproken niet tot je doelgroep horen. Gewoon vanwege de aantrekkingskracht van animatie.

Maak het… met explanimation

Het is duidelijk: explanimation is niet zomaar een leuk bedacht woord, het is het ultieme dream team van bedrijfsvideo’s, een perfect samenkomen, waiting to happen.
Dus heb jij wat uit te leggen? Dan weet je wat je te doen staat…

Ook een explanimation laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Explanimation laten maken Hier moet je op letten!
BLOG / Bedrijfsfilms 7 Tips voor Converterende Uitleg Video Zo wordt jouw uitleg video een succes!