Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Een animatiestudio kiezen: waar moet je op letten?

Wil je meer klanten werven en mensen enthousiast maken voor jouw dienst of product? Of wil je ze haarfijn iets uitleggen? Dan is het raadzaam om een animatievideo te laten maken. Maar zover was je misschien al. De uitdaging is het uitkiezen van een geschikt animatiebedrijf. Het googlen van ‘animatiebureau’ is snel gedaan, net als het klikken op een willekeurig bedrijf. Maar wat zijn belangrijke punten om op te letten bij het maken van je keuze? Wij vertellen het je.

waar op letten kiezen voor animatiestudio

Voor een weloverwogen keuze dien je voldoende te weten te komen over wat het animatiebedrijf biedt en wat er van jouw verwacht wordt. Veel informatie zul je kunnen halen uit informatie op de site. Maar waarschijnlijk is het nodig om daarnaast nog persoonlijk contact op te nemen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van het bureau. Het volgende wil je dan graag in zo’n gesprek opgehelderd hebben:

Het product

Natuurlijk wil je allereerst weten wat je precies krijgt van het specifieke animatiebedrijf. Wat kunnen ze vertellen over de animatievideo’s die ze zoal aanleveren, hoe ze die aanleveren, waar ze geplaatst worden en wat je na de plaatsing kunt verwachten. Zorg dat je de volgende onderwerpen kunt afvinken op je lijst:

Stijlen
De ene animatievideo is de andere niet. Er zijn enorm veel animatievideostijlen, voor veel verschillende doelgroepen en benaderingen. Zoals 2D- en 3D-animatie, cut-out-, stop motion-, of whiteboard-animatie, lijnanimatie, karakteranimatie… en nog veel meer stijlen.

Dit geldt ook voor de toon en de mate van detail in je animatievideo. Wil je iets vrolijks en lichtvoetigs? Moet het zakelijk en heel precies? Abstract, concreet, inspirerend… alles is mogelijk. In principe.

Maar… wát is er allemaal mogelijk bij de animatiestudio die je op het oog hebt? Zijn ze maar bedreven in een paar stijlen of kunnen ze alles produceren wat je maar wilt? Misschien hebben ze wel goede ervaringen met bepaalde stijlen, die ze je daarom graag aan zouden raden?

stijlen-kiezen-animatiestudio-waarop-letten

In ieder geval goed om navraag naar te doen. Voor het geval je nog weinig kennis hebt van animatiestijlen maar óók als je al goed weet welke stijl je voor ogen hebt. Want je wilt wel zeker weten dat ze daar wat mee kunnen.Wat krijg je?
Het lijkt bijzaak maar kan handig zijn om te weten: hoe krijg je de uiteindelijke video aangeleverd? Krijg je alleen de online link nadat de video al ergens geüpload of gepubliceerd is?

Of heb je zelf de volledige rechten en krijg je gewoon het volledige videobestand aangeleverd om zelf te bewaren en eventueel te bewerken?

Dit laatste kan zeer waardevol zijn. Als je van plan bent meerdere video’s in dezelfde stijl te produceren – en dit is absoluut aan te raden – is het heel fijn om van de animatiestudio losse video-elementen aangeleverd te krijgen die ze vervolgens zelf naar wens kunnen inzetten.

Denk dan bijvoorbeeld aan intro’s, titelbladen, lower thirds, die voorzien zijn van jouw merkkleuren en logo-animatie en perfect zijn om steeds opnieuw te gebruiken. Niet alleen in volledige animatievideo’s maar ook gewoon in je live action video’s.

Inzet van video?
Niet onbelangrijk: wat gaat er met de video gebeuren nadat hij gemaakt is en welke rol speelt het animatiebureau hierbij? Beperken ze zich tot de productie of houden ze zich ook bezig met de daadwerkelijke marketing van de video, waar de video tenslotte voor bedoeld is? marketing-inzet-waarop-letten-animatiestudio

Het marketing-aspect is hoe dan ook iets dat vanaf dag één besproken moet worden en dat grotendeels bepaalt wat er gecommuniceerd wordt in de video en op wat voor manier.

 Het is handig als je dit zelf al weet maar minstens zo fijn als de animatiestudio je hierin kan adviseren.Daarnaast kan het prettig zijn als het bedrijf zich ook bezighoudt met de inzet. Hebben ze een strategie voor de publicatie op social of je website en hoe actief is het bedrijf hier precies bij? En: worden de videostatistieken daarna nog geanalyseerd door het animatiebedrijf of ben je hier zelf verantwoordelijk voor?

Tenslotte: mocht je na de oplevering en inzet van de video nog vragen hebben, in hoeverre kun je dan nog bij het bedrijf terecht voor tips of feedback?

Het bedrijf

Uiteraard wil je weten wat je krijgt, maar minstens zo belangrijk is met wie je uiteindelijk zaken doet. Dit is misschien wel het eerste aspect om op te letten. Want als dit niet goed voelt, kun je beter meteen stoppen:

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Wie zijn ze en passen ze bij jou?
Eigenlijk wil je gewoon het bedrijf goed leren kennen. Voor een deel zou je dit al op de ‘Over ons’-pagina moeten kunnen vinden, maar vaak is de informatie hier redelijk summier.

Vraag dus vooral wie ze zijn, hoe ze begonnen zijn, wat hun ‘drive’ is en wat ze als hun grootste kracht zien. Waaruit bestaat hun ‘DNA’? Maar natuurlijk ook: wat kunnen ze jou bieden?

Hierbij hoort ook de vraag (die je vooral jezelf moet stellen): past de cultuur van de animatiestudio bij die van mij? Zitten ze op dezelfde golflengte, vinden ze dezelfde zaken belangrijk en ademt het bedrijf een vergelijkbare sfeer uit? Dit helpt niet alleen bij de communicatie maar waarschijnlijk ook bij de insteek van het eindproduct.

Benadering van product
De productbenadering heeft niet alleen met het product te maken maar ook met de filosofie van het bedrijf.

Want hoe gaan ze in grote lijnen te werk zodra ze een aanvraag krijgen? Hoe verwerken ze jouw onderwerp in animatievorm en wat denken ze ermee te voor jou te bereiken? Kort gezegd: hoe kijkt de animatiestudio zelf tegen zijn eigen product aan?

“Een belangrijke vraag bij de keuze voor een animatiestudio: wat kunnen ze jou bieden?”


Het hoeft niet meteen een dealbreaker te zijn, maar als net bedrijf niet goed kan omschrijven wat de kenmerken en grote kracht van het eigen product zijn, is dat alvast geen goed teken.

Het team

Het is ook goed om te weten wie zich allemaal bezig gaat houden met jouw animatievideo. Heeft het bedrijf een volwaardig team voor jouw video of zijn er maar een paar mensen bij betrokken? Bestaat het team uit vaste medewerkers of zijn het allemaal ‘ad hoc’ freelancers? En op wat voor manier werkt dit team samen en wordt er gezorgd voor een consistent product dat één visie uitdraagt?

waar op letten kiezen voor animatiestudio

Niet elke vraag hoeft zo letterlijk of scherp gesteld te worden, maar dit is wel een beetje wat je boven tafel wilt krijgen. Zodat je er vertrouwen in hebt dat de video die je besproken hebt ook volgens de oorspronkelijke visie gerealiseerd zal worden.

Expertise en referenties

Je gaat natuurlijk het liefst met een professioneel bedrijf in zee. Daarom is het raadzaam om wat onderzoek te doen naar deze professionaliteit.

Vraag bijvoorbeeld naar reeds behaalde resultaten bij andere klanten. Ook is het interessant om te weten voor welke klanten – maar ook wat voor soort bedrijven – het animatiebureau video’s gemaakt heeft.

Misschien kunnen ze wel wat vertellen over de reacties van deze klanten. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat dit soort referenties al ergens op de website van het animatiebedrijf te vinden zijn.

Dit soort informatie vertelt je het een en ander over de betrouwbaarheid en consistentie van het bureau.

Jouw rol

Het product en bedrijf moeten in orde zijn. Dat is de basis. Maar je wilt als bedrijf ook weten wat je precies kunt verwachten van het proces.

Want hoe groot is jouw eigen bijdrage bijvoorbeeld?
 
In hoeverre moet jij meewerken aan de totstandkoming van de video en hoe vaak moet jij input leveren? Is het gewoon een kwestie van één kick-off gesprek en doorgeven van je wensen en is het daarmee klaar?

feedback-revisie-waarop-letten-animatiestudio

Moet – en mag – je nog betrokken blijven bij het proces? Is het bijvoorbeeld mogelijk (of de bedoeling) dat je zelf een videoscript aanlevert of draagt de animatiestudio hier zelf zorg voor?

Zijn er gedurende de productie nog feedbackmomenten, bijvoorbeeld tijdens de script- en of storyboard-fase, zodat er revisies kunnen plaatsvinden als je nog niet helemaal tevreden bent?

Welke mensen van jouw bedrijf zijn er bij het productieproces nodig om alles in goede banen te leiden?

Hoeveel tijd zul je als bedrijf ongeveer moeten investeren in de begeleiding van het animatieproces? Hoeveel meetings zullen er plaatsvinden? Moet het animatiebedrijf misschien een keer bij je langs komen op kantoor voor een complete indruk van je merk of product?

Kortom, hoeveel resources, tijd en geld zal het proces je als bedrijf gaan kosten? Het klinkt zakelijk, maar met deze informatie kun je wel een goed totaalbeeld krijgen van het complete kosten/baten-plaatje. Het moet tenslotte commercieel interessant blijven.

De beste animatiestudio voor jouw merk

Garanties heb je uiteraard nooit maar als je bovenstaande vragen afvinkt kun je met behoorlijk wat vertrouwen het productieproces tegemoet zien en is de kans groot dat je een succesvolle animatievideo krijgt en je een productieve relatie opbouwt met een perfect passende animatiestudio.

Benieuwd wat Devion voor je kan doen?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's 10 redenen om te investeren in een animatievideo Wil je je doelgroep optimaal bereiken? Overweeg animatie!
BLOG / Animatievideo's 25 creatieve en inspirerende animatie video’s (voor je bedrijf) Een artikel vol inspiratie! Bekijk hier 25 creatieve animatievideo's