Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

De voordelen van animatie video

Wil je een bedrijfsfilm maken en denk je eraan om animatie te gebruiken? Een heel goed idee! Animatie is niet alleen van nature aantrekkelijk – vaak al vanaf de eerste seconde -, er zitten ook heel veel inhoudelijke en zakelijke voordelen aan het inzetten van een animatievideo. We zetten ze graag even op een rijtje.

Waarom een animatievideo gebruiken?

Er zijn vele voordelen te bedenken, maar in deze lijst beperken we ons even tot de 10 grootste voordelen van een animatievideo.

1) Alles zelf sturen

Een groot voordeel van een animatievideo is dat je hem precies op maat kunt maken. Alles wat in beeld komt, hoort daar dus ook te zijn: er is niets op de achtergrond dat je er niet wilt hebben. Geen partycrashers of ongewenste ‘props’ dus met animatie, maar gewoon een haarscherpe focus op wat je wilt laten zien en vertellen.

2) Alles in beeld: feit, fictie en toekomst

Met animatie kun je alles creëren wat je wilt: of het nu om een concreet product gaat, een idee, een visie of de stappen van een project, met animatie is gewoon alles mogelijk. Dat is ook handig als je een product wilt laten zien dat nog niet bestaat, zoals een app of een nieuwe machine.

3) Ingaan op details

Het fijne van animatie is dat je elk kenmerk of onderdeel kunt laten zien, hoe klein of onbereikbaar dit deel in werkelijkheid ook is. Je kunt doorsnedes tonen, door de kleinste openingen vliegen en inzoomen op elk mogelijk detail. Zelfs aspecten die met het blote oog nooit zichtbaar zijn, zoals elektriciteit of (magnetische) straling, worden dan ineens zichtbaar. Het is de beste – en soms enige – manier om de werking van een product te laten zien.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

4) Geanimeerde collega’s

‘Echte’ mensen in je video laten figureren kan zo zijn voordelen hebben. Kijkers identificeren zich vaak makkelijker met een echt mens dan een geanimeerd personage, bijvoorbeeld. Maar echte mensen kunnen ook associaties oproepen waar je niet op zit te wachten.
Geanimeerde personages hoeven niet gebonden te zijn aan leeftijd, geslacht, of cultuur. En soms is het ook gewoon ethisch ongemakkelijk of ronduit gevaarlijk om mensen te gebruiken: bijvoorbeeld bij een medische of veiligheidsinstructie.

5) Geen onnodig gepraat

Omdat animatie zo goed stuurbaar is en je echt exact kunt laten zien wat je wilt zeggen, hoef je niets toe te lichten met een pratend persoon in beeld. Je kunt heel visueel je boodschap overbrengen, wat meestal interessanter is voor de kijker en bovendien minder tijd kost.

6) Tijdloos

Een mogelijk nadeel van live action video’s is dat ze soms overduidelijk verbonden zijn aan de tijd waarin ze gemaakt zijn. Door de (aan)kleding, gebruikte voorwerpen, inrichting kan een video (te) snel verouderd overkomen. Een animatievideo heeft hier veel minder last van en kan daardoor langer ingezet worden.

7) Jouw huisstijl

In je bedrijfsfilm wil je graag je huisstijl zo goed mogelijk overbrengen. Een animatievideo is hier ideaal voor. Omdat animatie, net als jouw logo en kleuren, grafisch is, kun je je huisstijl heel makkelijk één op één vertalen naar een animatievideo. Heel goed voor je merkherkenning!

8) Complexe onderwerpen verduidelijken

We zeiden het al even: met animatie kun je écht alles laten zien. Ook ingewikkelde instructies of processen, die met live action niet of nauwelijks te verbeelden zijn, kun je in een animatievideo eenvoudig verduidelijken. Bijvoorbeeld hoe bepaalde software werkt of hoe de fases van een project zullen verlopen.

9) Makkelijk aanpassen

Een scène of shot in een animatievideo is niet in één keer geschoten met een camera, maar zorgvuldig samengesteld. Eén beeld bestaat meestal uit verschillende elementen, wat betekent dat er ook veel sneller en makkelijker dingen zijn aan te passen. Ziet een product er iets anders uit, of zijn gegevens in de video veranderd? Dan hoeft niet de hele video opnieuw opgenomen te worden, maar is het voldoende om alleen de relevante onderdelen aan te passen.

10) Hergebruik tekeningen

Nog een voordeel van het grafische karakter van animatie is dat je elementen uit de video ook heel makkelijk voor andere marketinguitingen kunt gebruiken. Zo kun je een tekening uit je animatievideo eenvoudig gebruiken voor een infographic, of een post op social. En dat is ook weer handig voor de herkenbaarheid van je visuele identiteit.

Een animatievideo laten maken: gewoon doen!

Goed, niet in elke situatie kies je voor een animatievideo; live action heeft ook zo zijn voordelen. Maar het is ronduit zonde om niet op zijn minst te onderzoeken wat animatievideo allemaal voor je bedrijf kan doen. De kans is groot dat dit heel veel is.

Bovendien zitten er niet alleen inhoudelijke maar ook concrete zakelijke voordelen aan het laten maken van een animatievideo. Het effect op de kijker is bijvoorbeeld heel goed meetbaar en een animatievideo is voor vrijwel ieder budget te maken.

Wanneer laat jij een animatievideo maken?

Vragen over animatievideo?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie over animatievideo
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Wat kost een animatie video? Wij belichten de factoren
BLOG / Animatievideo's Het hoe en waarom van animatievideo op social media [tips!] Dit is waarom animatie wordt ingezet op socialmedia en hoe jij daar gebruik van kan maken!