Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

De vele kleuren van whiteboard animatie

Je bent ongetwijfeld bekend met het fenomeen whiteboard animatie. Het is alsof iemand in een live presentatie iets voor je aan het uittekenen of -schrijven is op een whiteboard. Een hand (of alleen een stift) vliegt over een vel papier terwijl een voice-over uitlegt hoe iets in elkaar zit. Hiermee kun je je publiek stap voor stap – en tekening voor tekening – meenemen in je verhaal. Ideaal voor het beeldend communiceren van een bedrijfsplan of project, of om ergens de werking van uit te leggen. Dat niet alleen, er zit ook verrassend veel emotie in een whiteboard animatie.

Opletten!


Scholen, colleges, presentatieruimtes… het zijn de plekken waar whiteboards vaak te vinden zijn. Met een whiteboard-animatie maak je gebruik van deze context. Bij het kijken heb je al snel het gevoel bij dat iemand belangrijke informatie aan het uitleggen is. Je moet dus meteen scherp zijn. En blijven, want voor je het weet is de informatie weer verdwenen.

Vanwege deze associatie met educatie is het bij whiteboard animatie geen probleem als je tekst in beeld brengt. Soms moeten er immers belangrijke stappen, regels of kernpunten gecommuniceerd worden. Die blijven extra goed hangen als dit niet alleen middels een voice-over gebeurt, maar via tekst die in beeld verschijnt.

Plannen en werking


Als je stakeholders ergens voor ‘aan boord’ wilt krijgen of de plannen van een project uiteen wilt zetten, is een whiteboard animatie een perfect middel. Omdat het nog niet allemaal in beton gegoten is, zijn de schetsmatige tekeningen in een whiteboard animatie ideaal. Je kunt de verschillende fases mooi in beeld brengen en laten zien waar het naartoe gaat.

Dit laatste is ook heel handig als je de werking van een product of dienst moet uitleggen. Je kunt heel gericht de verschillende stappen laten zien die onderdeel zijn van de instructie, en verbanden en resultaten tonen.

Visie overbrengen


Whiteboard animatie is dus erg geschikt voor een educatieve video, maar vanwege de zichtbaarheid van het creatieve proces, is het ook een goede match voor de verbeelding van ideeën.

Doordat de Illustraties voor de neus van de kijker ontstaan is het alsof je deelgenoot wordt gemaakt van de letterlijke gedachten van de illustrator, precies op het moment dat ze in zijn hoofd opkomen. Dat maakt whiteboard animatie goed geschikt voor het communiceren van de visie van je bedrijf.

Spanning

Het interessante van een whiteboard animatie is dat je erg goed kunt spelen met spanningsopbouw in een verhaal. Als een onthulling of antwoord op een vraag belangrijk is in je boodschap, heb je veel aan dit type animatie. Vanwege de geleidelijke opbouw van een scène of compositie, waarbij je steeds meer van de context en omgeving ziet van bijvoorbeeld een personage of product, blijft de kijker in spanning.

Want: waar bevindt dat personage zich eigenlijk waar de tekenaar mee begint? In een landschap, zijn woonkamer, op de snelweg naast zijn auto? En wat doet hij? Kijkt hij op zijn smartphone, eet hij een broodje, aait hij een hond? En kijkt hij dan blij, boos, angstig… Al deze elementen kun je tot het laatste moment bewaren in je animatie.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Dat kan vele emoties opleveren: angst, bezorgdheid of opluchting in een veiligheidsinstructiefilm. Een eureka-moment wanneer het product onthuld wordt dat je absoluut móet hebben. Of vreugde wanneer een zorginstelling in de laatste seconden van een tekening een gelukkig gezinnetje laat zien.

De mogelijkheden van whiteboard animatie


Hopelijk begint het totaalplaatje langzaam duidelijk te worden: met whiteboard animatie kun je niet alleen maar educatieve informatie op een zakelijke manier overbrengen. Je kunt whiteboard animatie bijvoorbeeld gebruiken voor:

1) Toegankelijk maken
Met whiteboard animatie kun je op een charmante manier saaie of abstracte onderwerpen toegankelijk maken. Denk aan een verzekeringsmaatschappij, een tandarts (of tandpasta), of een ander product dat in reclames door iemand in een witte jas wetenschappelijk onderbouwd moet worden.

In een live action video roept zo’n reclame vaak weerstand op terwijl de schetsmatige stijl van een whiteboard animatie op veel meer sympathie kan rekenen. Geen blinkende nepglimlachen of tenenkrommende experts, maar prettige personages die model staan voor tevreden klanten en professionals. Zonder opdringerig over te komen.

2) Opbouw van emoties
Handig van een whiteboard animatie is, dat je de emoties bij de kijker in intensiteit toe kunt laten nemen terwijl het complete plaatje getekend wordt. Een situatie kan zo van kwaad tot erger worden – of van prima tot geweldig – als een opeenstapeling van argumenten… tot de kijker zich alleen nog maar kan overgeven…

Er bestaat een whiteboard animatie van een dakbedekker, waarbij eerst de probleemsituatie wordt geschetst. Je ziet dan achtereenvolgens:

Een huiskamer met gat in plafond en sip kijkende vader
Een beteuterde vrouw met emmer in hand waar water in lekt
Een huilend zoontje op de bank
Overal vochtplekken en afgebladderd behang terwijl de tekening wordt ingekleurd…Help!

Nadat de dakbedekker langs geweest is, krijg je het volgende:

De vakman loopt weg bij het huis en zwaait naar het tevreden gezin voor de deur
Er verschijnt een stralend zonnetje aan de hemel
Alles wordt strak ingekleurd, waardoor nog mooier te zien is hoe spic en span het huis is geworden…

3) Krachtige Call to Action
Net zoals je een clou of antwoord in het verhaal kunt uitstellen en de spanning op kunt bouwen, kun je dit ook doen met de Call to Action. Zo kun je het verlangen naar het verschijnen van de contactgegevens laten toenemen, door eerst een hand in beeld te laten komen, dan de telefoon, dan de Call to Action-tekst (‘Neem contact op…’) en als laatste pas het telefoonnummer. Het resultaat is – hopelijk – dat de kijkers heel geconcentreerd naar het beeld kijken en sneller actie ondernemen als de contactgegevens er staan.

4) Verschillende vormen
Ook wat betreft de techniek van de animatie kun je verschillende kanten uit. Denk dan bijvoorbeeld aan:

* Beweging toevoegen
Het is misschien een beetje valsspelen, maar het kan effectief zijn om subtiele bewegingen toe te voegen aan je whiteboard animatie. Bijvoorbeeld aan het eind van een tekening, om het effect te versterken. Zo kun je als je klaar bent met het tekenen van een hond zijn staart laten kwispelen. Of je laat een glimlach groter worden, een auto glimmen… je kunt bijna voor alles wel een touch bedenken waarmee je het geheel net af maakt.

* Complete tekeningen
Het hele punt van whiteboard animatie is dat je het tekenproces ziet, en daar moet je ook zeker niet vanaf stappen (dat kan uiteraard wel, maar dan is het geen whiteboard animatie meer). Maar je kunt om inhoudelijke redenen – of om de snelheid te verhogen – ook scènes afmaken door complete figuren gewoon in beeld te schuiven (met een hand die in beeld verschijnt). Dat ziet er nog steeds creatief uit, maar het geeft het geheel wat meer vaart en dynamiek.

* Kleurgebruik
Hoewel het whiteboard heet, kun je natuurlijk ook kleuren gebruiken. Bijvoorbeeld door in plaats van een whiteboard een blackboard als achtergrond te gebruiken. Maar ook door gewoon de tekeningen (gedeeltelijk) in te kleuren.

* Langere video’s
Net als bij de meeste andere (online) video’s is het raadzaam om de video zo kort mogelijk te maken, maar het wel wat langer zijn dan gebruikelijk. Dit omdat je met whiteboard animatie vaak echt een verhaal aan het vertellen bent waar de kijker wel geduld voor op kan brengen. Ze willen op ieder moment weten wat er gaat gebeuren. En zeker als het om een instructie gaat, wil een gemiddelde kijker wel echt het einde van de video zien.

Een maximum van twee minuten is een goede richtlijn voor whiteboard animaties.

De emotie van whiteboard animatie


Whiteboard animatie is een charmante, relatief betaalbare animatievorm die ideaal is voor het communiceren van instructies en ideeën. Maar dat wisten we al.

Minder bekend was dat je met whiteboard animatie door de spanningsopbouw van het animatieproces vele emoties kan opwekken en daarmee de kijker tot actie kunt aanzetten. Je zou er bijna een nieuw woord voor lanceren: ‘whiteboard animotie’.

Whiteboard animatie is daarmee eigenlijk overal toepasbaar waar onthullingen en een verrassingseffect een belangrijke rol spelen. Wat betekent dat je ook ‘gewoon’ reclame kunt maken voor producten en diensten.

Het zal uiteraard niet bij elk product even goed werken (bijvoorbeeld vanwege de uitstraling of snelheid), maar mocht het ‘passen’, dan is een whiteboard animatie zeker het overwegen waard voor je volgende video.

Ook een whiteboard animatie laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Call to Action versterken met animatievideo (tips!) Vijf tips hoe je een CTA in animatie gebruikt
BLOG / Animatievideo's Verschillende animatie video stijlen Welke stijl past het beste bij jouw organisatie?