Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

De ideale lengte voor een animatievideo bepaal je zo!

Een animatievideo moet overtuigen, aantrekkelijk zijn, je boodschap overbrengen en de kijkers tot de juiste actie aanzetten. Klopt allemaal. Maar de lengte van de video is geen bijzaak. Een op zichzelf sterke video met de ‘verkeerde’ lengte kan ervoor zorgen dat je kostbare kijkers verliest. Maar wat is de verkeerde en, vooral, de juiste lengte voor je animatievideo? We vertellen het je graag!

De ideale lengte voor een animatievideo bepaal je zo!

Animatievideo met juiste lengte? Vraag nu een offerte aan!

Animatievideo vs live action

Om de beste lengte te bepalen voor je animatievideo hoef je in principe niet met de animatievorm zelf rekening te houden, maar vooral met het type video. Want hoewel veel mensen vooral aan instructiefilms denken als het over animatie gaat, kun je praktisch elk soort bedrijfsfilm met animatie vormgeven.

Tegelijkertijd is het niet zo dat de animatievorm helemaal geen invloed heeft op de lengte. Met animatie kun je vaak sneller iets verduidelijken dan met live action. Je kunt inzoomen, abstracte en concrete werelden tonen. Je kunt zowel de kleinste details als de grootste overzichten in één oogopslag verbeelden.

Dit is de beste lengte van je animatie video


Laten we er niet langer omheen draaien. Hoe lang moet een animatievideo zijn? Hoe korter hoe beter? Dat lijkt de boodschap te zijn tegenwoordig, maar dit is zeker geen regel die je altijd moet naleven. Tussen de 30 en 90 seconden is in veel gevallen een effectieve lengte. Na twee minuten begin je over het algemeen kijkers kwijt te raken.

Toch is het niet raadzaam om dit voor elke video als richtlijn te nemen. Het hangt namelijk van verschillende factoren af, wat de ideale lengte is van een animatiefilm.

Zo bepaal je hoe lang jouw animatievideo moet zijn

Je kunt wel heel wetenschappelijk constateren dat de meest bekeken online video’s een lengte van een minuut hebben, aan deze wijsheid heb je weinig als je een videoadvertentie maakt voor op social media. Of wanneer je een bedrijfsdocumentaire wilt samenstellen. Of een instructiefilm wilt maken voor je medewerkers.In die gevallen is een video van, grofweg, 15 seconden, 12 minuten, en drie minuten een veel betere lengte. Het type video – en de inhoud die hierin komt – is dus erg belangrijk voor de lengte.

Daarnaast is het type kijker belangrijk. Of liever, de fase waarin de kijker zich bevindt. Wil je kijkers trekken die jouw product en zelfs je merk nog helemaal niet kennen? Dan is het zaak om kort en krachtig de aandacht te trekken van kijkers en ze niet langer dan nodig ‘lastig te vallen’ met informatie over jouw product waar ze toch nog niet open voor staan.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Natuurlijk is ook het platform of device belangrijk waarop de video gepubliceerd of bekeken wordt. Dit aspect hangt ook samen met bovenstaande punten, maar verdient het om apart benoemd te worden. Wil je vooral mobiele gebruikers bereiken, op social media publiceren of bijvoorbeeld je video alleen op je website plaatsen? Dan kan dat (veel) invloed hebben op de videolengte.

“Met alle geweld je animatievideo inkorten is niet handig.”


De kunst van economisch vertellen

We begonnen dit artikel met de stelling dat de lengte van je animatievideo geen bijzaak is. Dat is absoluut waar. Maar het is wel zaak dat je niet doorschiet naar de andere kant. Je blindstaren op de lengte en met alle geweld je animatievideo inkorten of verlengen om maar op de ‘ideale lengte’ te komen, is niet handig. De inhoud en overtuigingskracht van de video dienen voorop te staan.

Dat betekent dat alles erin moet wat noodzakelijk is voor het effectief overbrengen van je boodschap of het neerzetten van een sfeer. Maar het betekent ook dat alles wat geen duidelijke functie heeft binnen het concept eruit moet. Soms moet je dan je darlings killen. Vaak kom je erachter dat wat je eerst belangrijk vond, eigenlijk helemaal niets toevoegt.

Snacks in de vissenkom: prikkel je kijkers

Onderzoeken schijnen uit te wijzen dat de consument van tegenwoordig de aandachtsspannen van een goudvis heeft. Sterker nog, een goudvis kan inmiddels langer zijn aandacht ergens bij houden dan een mens. Het moet niet gekker worden…

Hoe lang mensen dan precies het geduld ergens voor kunnen opbrengen? Acht seconden, maar liefst. Dat is niet heel bemoedigend. Maar zelfs als dit waar is, wil dit natuurlijk niet zeggen dat video’s niet langer dan 8 seconden mogen duren. Eigenlijk betekent het alleen maar dat er geen 8 seconden voorbij mogen gaan waarin niets interessants gebeurt of verteld wordt.

Als je er goed over nadenkt, is dat eigenlijk helemaal niet zo’n gek uitgangspunt. Het is tenslotte je doel als filmmaker om je kijkers voortdurend te boeien. Voor saaie stukken zou geen plek moeten zijn. Maar er is nog wel een verschil tussen ‘niet saai’ en ‘prikkelend’ natuurlijk. Het mooiste is het als je iedere acht seconden echt even de aandacht kan trekken van de kijker. Alsof je steeds een onweerstaanbare snack in de kom gooit waar de goudvis wel naartoe moét zwemmen.

Cijfers en modellen zijn één ding (of twee eigenlijk), de praktijk is een tweede. Het hoeft allemaal niet zo strikt en mathematisch. Een goede takeaway is in ieder geval dat je de aandacht van de kijker heel snel moet zien te grijpen, met creatieve visuals of een krachtige boodschap. Je moet hem een reden geven om überhaupt te beginnen met kijken. Daarna is het vooral zaak om overtuigend, interessant en to-the-point te blijven. Gebruik daarvoor de tijd die nodig is. Niet meer, en niet minder.

Hulp nodig met je animatievideo?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Laat ons je helpen!
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's 10 redenen om te investeren in een animatievideo Wil je je doelgroep optimaal bereiken? Overweeg animatie!
BLOG / Animatievideo's 25 creatieve en inspirerende animatie video’s (voor je bedrijf) Een artikel vol inspiratie! Bekijk hier 25 creatieve animatievideo's