Conversie verhogen? Met een animatievideo lukt het!
‘Wat ík doe? Het is momenteel mijn taak om de conversie op de site te verhogen, vanwege tegenvallende CTR’s en bounce rates.’ Uh nee, het is niet het type conversatie waarmee je iemand het bed inpraat - om iets anders te doen dan slapen tenminste - maar het is wel waar het allemaal om draait voor je bedrijf.
Je bezoekers moeten zoveel mogelijk winkelmandjes vullen, contact opnemen en op de juiste links klikken. Gebeurt dit te weinig? Plaats dan eens een animatievideo op je site. Het kan net het zetje zijn dat je klanten nodig hebben.
Een site moet helder en efficiënt zijn. Als een bezoeker minutenlang moet zoeken naar de juiste informatie en uiteindelijk niet eens meer weet waarnaar hij op zoek was – als een verdwaasde Dory in ‘Finding Nemo’ of zo’n kameleon waarvan de ogen nerveus alle kanten opdraaien – dan is er duidelijk iets mis. Met een animatievideo trek je de aandacht én kun je een klant optimaal informeren. Zo werkt het:
Conversie verhogen met animatievideo
1. Meten: na én voor
De kans is groot dat je conversie met een animatievideo verbetert. Om hierachter te komen moet alles natuurlijk goed gemeten worden als de video live staat. Maar… je moet dan wel weten waar je vandaan komt. Waarom denk je dat er (ook) altijd ‘before’-foto’s van gebruikers van fitnessapparaten te zien zijn? Juist ja. Zorg er daarom voor dat je ook altijd de huidige cijfers goed in kaart hebt, zodat je de resultaten straks naast elkaar kunt leggen. Het meest gebruikelijke meetsysteem hiervoor is de gratis tool “Google Analytics”. Met deze tool meet je het webgedrag van je bezoekers. Door daarnaast gebruik te gaan maken van een video management systeem kun je exact meten hoe jouw video’s scoren en wat de verhouding is met de overige bezoekers. Meer hierover weten? Lees ons artikel Meten van videocontent“.
2. Animatievideo content neem je beter op
Met animatie heb je oneindig veel middelen om snel en effectief informatie over te dragen. Met kleuren, figuren, personages, elke mogelijke setting, tekst en, niet te vergeten, geluiden en muziek werkt een animatievideo veel directer in op de kijker. Een video kan (bijna) alles doen wat je maar wilt en blijft veel beter hangen dan alleen tekst.
3. Verwachtingen managen
Je kent vast wel die scènes in een bankroof-film waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe de missie eruit gaat zien: ‘Eerst schakelen we de bewakers uit, dan spring ik met een parachute van die wolkenkrabber en dan blazen jullie de kluis op!’ Dit zorgt ervoor dat de kijker later niet helemaal de weg kwijt is. Hetzelfde doe je met een animatievideo. De klant krijgt hiermee veel beter een idee wat de bedoeling is van de site of het product. En wel hierom:
Alles wordt duidelijk: ook software
Video is altijd goed om in te zetten voor je bedrijf, maar animatievideo heeft nog eens een groot voordeel ten opzichte van ‘live action’ video: je kunt er alles duidelijk mee in beeld brengen, ook grafische elementen. Dit is vooral handig als je een klant goed wilt voorbereiden op de user interface op je site of, als je software verkoopt, al meteen een voorproefje wilt kunnen geven van het product.
Je kent de vervolgstappen
Met een animatievideo kun je de bezoeker niet alleen visueel voorbereiden: hij kan namelijk ook precies zien welke stappen hij moet doorlopen om jouw product te kopen of dienst te gebruiken. Waar in het beeld moet je tekst invullen of iets aanklikken? Welke keuzes moet je maken? Hoeveel stappen of schermen kom je tegen en wanneer is het tijd om af te rekenen? Je weet het met een animatievideo.
4. Rust en vertrouwen
De bezoeker krijgt ook een gevoel van rust en vertrouwen. Het proces wordt in een animatievideo helder uitgelegd en mocht je het later toch niet meer weten, dan kun je hem altijd opnieuw bekijken. Daarnaast heb je het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen. Je wordt namelijk ‘live’ geholpen, vaak door een geruststellende voice-over stem. En mocht je toevallig bevriend zijn met Morgan Freeman – de stem aller stemmen – dan ben je meteen klaar: ‘Get busy shopping or get busy dying’. ‘Ja, meneer Freeman. Komt voor elkaar…’.
5. Hoge betrokkenheid
Een animatievideo kan je echt vanaf de eerste seconden bij de lurven grijpen en niet meer loslaten tot je klaar bent met kijken. Je ziet en hoort een verhaal waarvan je het einde moét weten. Net zoals je meteen doorklikt naar de volgende aflevering tijdens een Netflix binge-sessie, is halverwege stoppen gewoon geen optie. Vergeet daarom ook niet een duidelijke ‘Call to Action’ toe te voegen aan het einde van de animatiefilm. Zoals een formulier dat je meteen in kunt vullen of een bestelknop. Je wilt je bezoeker toch niet met een cliffhanger – en kater – achterlaten?