Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

Animatievideo’s maken gelukkig en dit is waarom

Inderdaad: geld niet, succes niet, een lekk… eh… sympathieke vrouw/man niet. Maar animatie dus wél. Ok, je zult niet de hele dag fluitend rondlopen en aan iedereen je liefde betuigen als een of andere hippie. Maar praktisch vanaf de eerste seconde dat je een animatievideo kijkt, ga je rechtop zitten en ben je benieuwd naar wat er gaat komen. En er is ook een grote kans dat je – zonder het te weten – een glimlach op je gezicht krijgt. Want animatie maakt iets bij je los: blijdschap, een gevoel van hoop en onbegrensde mogelijkheden, van nostalgie en, ja… van geluk.

Animatievideo’s maken gelukkig en dit is waarom

Alles wordt leuker
Hoewel niet alles lachen, gieren brullen wordt – dat kan gewoon niet met ieder onderwerp of product – maakt animatie een onderwerp op zijn minst minder beladen, overzichtelijker en daardoor makkelijker te verhapstukken. Maar het klopt ook dat animatie gewoon ideaal is voor een humoristische toon. En niemand heeft instinctief iets tegen animatie dus er is geen drempel waar je de sceptische kijker overheen moet krijgen.

Daarnaast is animatie – los van de inhoud – door zijn vorm simpelweg leuker en aantrekkelijker. Door het gebruik van sprekende kleuren, geinige personages, interessant geanimeerde objecten en veel creativiteit is animatie bijna per definitie een fijnere kijkervaring. Het is, in het kort, meestal meer entertaining en mensen worden nu eenmaal graag vermaakt.

Altijd happy zijn
Die gelukkige, blije sfeer is ook vaak inherent aan animatiepersonages en de uitstraling van de video. Je moet als animator wel erg je best doen om van een geanimeerd personage een figuur te maken dat de kijker in een dip laat schieten. Zo’n personage houdt altijd wel iets aaibaars. Door de typische lichaamsbewegingen of veranderende gezichtsuitdrukkingen van een geanimeerd personage, komen ze vaak grappig over. Het komt ook door de vaak basic vormgeving – met slechts enkele lijnen en vormen – die doet denken aan knuffelberen, lachende baby’s met grote ogen… en gewoon aan animatiefiguren van vroeger.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Terug naar je kindertijd
Een belangrijke reden dat animatie zo’n positieve reactie opwekt bij de kijker is vanwege de nostalgische gevoelens die hij ervaart. Een animatiefilm doet je vaak terugdenken aan vroeger en nostalgie is een heel krachtige emotie. Volwassenen hebben een grote connectie met hun kindertijd omdat hun hersenen toen nog aan het ontwikkelen waren en emoties dus sterker waren.

Waarom denk je dat series als ‘Stranger Things’ en ‘Mad Men’ zo’n succes zijn? Of een ouderwetse musical als ‘LaLa Land’? Mensen willen gewoon graag de sfeer van vroeger weer kunnen ervaren. Ze krijgen meteen een warm gevoel van binnen als er weer eens een verwijzing naar een oude song of filmster voorbijkomt of bijvoorbeeld de aankleding of inrichting herinneringen oproept.
De kindertijd staat ook voor een tijd zonder verantwoordelijkheden, waarin alles mogelijk was. In realiteit maar ook in de fantasiewereld.

Brengt je fantasie op hol
Wat ons brengt bij het land van de onbegrensde mogelijkheden: animatieland. Dat een kijker denkt dat met animatie alles mogelijk is, komt niet alleen door een associatie met de kindertijd, maar gewoon omdat… nou ja, met animatie alles mogelijk is.

‘Bijna’ moeten we er misschien voor de veiligheid bijzeggen, maar eigenlijk wordt de animator alleen beperkt door zijn eigen verbeeldingskracht. In animatiefilms gebeuren er fantasievolle dingen, die de kijker laten dromen en mee laten reizen in een unieke wereld. En dat maakt gelukkig.

DIY-driften
Met het aanwakkeren van de verbeeldingskracht spreekt een animatievideo overigens ook de eigen creativiteit van de kijker aan, waarvan je ook heel blij kunt worden. Dit laatste zie je aan de trend waarbij kopers de kleurcombinatie(s) van hun auto volledig naar eigen smaak kunnen samenstellen. Maar het verklaart ook het grote succes van een videogame als Little Big Planet, waarin je het hoofdpersonage op vergaande wijze kon personaliseren – met extravagante pakken, helmen, snorren, zonnebrillen etc. – én, nog veel interessanter, levels helemaal zelf kon ontwerpen en sharen.
Of wat dacht je van de ontelbare ‘DIY’s’ en ‘life hacks’ die je op YouTube vindt? Hoewel niet allemaal even inspirerend voor de kijker, lijken de makers zelf van deze creatieve uitspattingen in ieder geval ontzettend gelukkig te worden…

Heb jij vragen over geluk in het leven of over animatie?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Wij zijn benieuwd!
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Wat kost een animatie video? Wij belichten de factoren
BLOG / Animatievideo's De kracht van animatie video Zo bereik je de doelgroep