Animatievideo: voor juiste merkidentiteit en merkperceptie
Als organisatie doe je er veel aan om niet alleen je zorgvuldig bepaalde merkidentiteit overtuigend uit te dragen maar ook om consumenten, partners, medewerkers of klanten hier een specifiek gevoel bij te bezorgen. Je wilt namelijk niet alleen dat je merk herkend wordt, maar ook dat klanten de juiste emoties ervaren en, uiteindelijk, de gewenste merkperceptie ontwikkelen. Animatievideo is hier een ideaal middel voor.
Herkenbaarheid door consistent animeren van huisstijl en identiteit
Een logo, huisstijl, eigen merkkleuren… het zijn allemaal elementen die organisaties heel bewust gecreëerd hebben. Elementen die consistent moeten zijn met elkaar in het karakter dat ze uitdrukken en die gezamenlijk de merkidentiteit verbeelden.
Het bedenken hiervan is één ding; het overtuigend overbrengen is een tweede. Het is wel zo prettig als de doelgroep de stijlelementen zo interpreteert als ze bedoeld zijn. En dat ze deze onlosmakelijk aan jouw merk verbinden. Want, de juiste sfeer overbrengen is erg belangrijk, maar potentiële klanten moeten uiteraard wel weten dat dit alles bij jouw merk hoort.
Kortom, merkherkenning is essentieel. En met animatie kun je exact de kleuren, vormen, het lettertype en lijnwerk laten zien die bij je merk horen. Gewoon 1-op-1 hoe het er ook uitziet in afbeeldingen, flyers, op je website. De consistentie is daarmee optimaal, zodat klanten via elke uiting de link zullen leggen met jouw merk of organisatie.
Beweging in animatie biedt verdieping
Natuurlijk is de manier waarop de kleuren, vormen en identiteit van je merk terugkomen in video niet exact gelijk aan de ervaring hiervan via je website of andere uitingen. De grote toegevoegd waarde is dat deze elementen bewegen; of, op zijn minst, onderdeel van een bewegend verhaal vormen. Dat betekent dat je van alles kunt doen om je merkelementen letterlijk en figuurlijk extra diepte en dimensie te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van logo-animatie of vormen en kleuren van je merk die terugkomen in titelbalkjes en overgangen.
Associaties en emoties door de kracht van animatievideo
Video roept directe associaties op bij de kijker, of je hier als maker nu bewust mee bezig bent of niet. Dit is gewoon een biologisch gegeven: ons brein maakt automatisch en veelal onbewust verbindingen bij het zien van (bewegende) beelden. En dan kun je er maar beter voor zorgen dat dit de juiste verbindingen zijn. Kortom, dat de kijker van je video’s (alleen) de gewenste kenmerken en gevoelens met jouw merk associeert.
Het fijne van animatie is dat je de visuele (stijl)kenmerken heel direct kunt communiceren, wat de verbinding extra krachtig maakt. Tegelijkertijd is het prettig dat de boodschap of het verhaal waar de visuele kenmerken aan verbonden worden ook heel zuiver gecommuniceerd kan worden met behulp van animatietechnieken.
Exact informeren met uitleg animatie
Uiteraard wil je je merkverhaal zo helder mogelijk communiceren, in al je marketing- en communicatiemiddelen. Om zo niet alleen het emotionele aspect van merkperceptie vorm te kunnen geven, maar ook zo duidelijk mogelijk te kunnen overbrengen wie je bent of wat je doet. Een uitleganimatie – ook wel explanimation genoemd – is hier uitermate geschikt voor.
Of het nu gaat om de uiteenzetting van een organisatieproces- of verandering, de haarscherpe uitleg van een dienst of product, of een interne instructie voor medewerkers, een 2D- of 3D-animatie – of een isometrische 2.5D-animatie – is in veel gevallen het ideale middel voor het uitleggen van een verhaal.
Creëer het gewenste merkbeeld met animatiefilms
Animatievideo draagt alles in zich om potentiële klanten voor je te winnen. Zeker als je een complex product of ingewikkeld proces moet uitleggen is animatie onmisbaar. De combinatie van het exact communiceren van je boodschap, het meegeven van de juiste sfeer en het opwekken van de gewenste associaties is onmisbaar voor je organisatie. Als je vervolgens in al je content stuurt op dezelfde reacties, kun je heel precies de merkperceptie vormgeven die je voor ogen hebt.
Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

