Animatievideo’s spreken tot de verbeelding en wérken. In de entertainment-industrie, maar ook zeker in het bedrijfsleven. Al decennialang. Omdat animatie vermaakt, inspireert en elke wereld – hoe abstract ook – tot leven kan wekken. Toch is het tot op heden niet echt done geweest om verhalende animatie te gebruiken in B2B-video’s. Daar moet het vooral zakelijk, informatief en to-the-point zijn. Want wat als een bedrijf betrapt wordt op het hebben van emotie of een gevoel voor humor? Nu blijkt ineens dat bedrijven met animatieverhalen ook goede resultaten boeken in B2B video’s
Terwijl vermakelijke, pakkende animatieverhalen het prima doen bij consumenten, zijn bedrijven vaak wat huiverig om hun producten voor zakelijke klanten ook te verpakken in een meeslepend verhaal. Vaak uit angst voor het ‘aantasten’ van hun brand image.
En ja, de kans bestaat zeker dat het merkimago van een merk iets anders zal worden vanwege een bepaalde campagne (of serie campagnes). Maar dit hoeft niet verkeerd te zijn. Je merk kan ook juist dynamischer, inspirerender en interessanter worden door een mooi videoverhaal.
Als je je doelgroep niet tegen het hoofd stoot of al te platte humor gebruikt, hoef je niet bang te zijn dat je merk niet meer serieus genomen wordt. Zolang je maar achter je producten blijft staan en de professionaliteit en kwaliteit hiervan zichtbaar blijven, kan er weinig misgaan.
Het is zonde om geen gebruik te maken van de kracht van verhalen. Het is een ideale vorm om een boodschap in te verpakken. Mensen zijn sneller geboeid en onthouden een boodschap beter als deze verpakt is in een verhaal, met een prikkelende opening, logisch middenstuk en een pakkende conclusie aan het eind.
Dat niet alleen: een verhaal maakt wat los bij de kijker. Verhalen wekken emoties op, wat er weer voor kan zorgen dat een video viral gaat op social media. Steeds meer bedrijven merken dan ook dat hun verhalende B2B-video’s het heel goed doen op social. En animatie blijkt de populairste vorm te zijn voor deze verhalen. Niet zo gek als je bedenkt dat je met animatie alle mogelijke verhalen kunt vertellen, van concreet tot abstract en in elke gewenste tone of voice.
Een deel van het probleem is de (verkeerde) voorstelling van de doelgroep bij B2B-video’s. Bij de ‘B’ van ‘business’ denk je automatisch aan zakelijkheid, wat vaak synoniem is voor rechttoe rechtaan, informatief, wetenschappelijk. En, laten we wel wezen, een tikkeltje saai. Natuurlijk is het nooit de bedoeling om een saaie B2B-video te maken, maar door de associaties met zakelijkheid is dit toch vaak het gevolg.
Nee. Achter een bedrijf zitten ook gewoon mensen. Die ook geraakt en overtuigd kunnen worden door een videoverhaal. Een videoverhaal dat misschien vaker een beginpunt is voor meer contactmomenten en meer informatie dan bij een consument, maar daardoor niet minder effectief.
We zouden eigenlijk af moeten van het strakke onderscheid tussen B2C- en B2B-video’s dat er nu lijkt te zijn. Het zijn gewoon allemaal H2H-video’s: Human-to-Human.
De uitdaging voor veel bedrijven is om de hokjes en categorieën los te laten, en de content vooral te laten bepalen door de informatie die je doelgroep zou moeten krijgen. Dat levert verschillende soorten video’s op, die je vervolgens allemaal in een entertaining geanimeerd verhaal kunt verpakken. Een verhaal waardoor de kijker jouw product of dienst onthouden en dat mensen raakt.
Natuurlijk moet je niet meteen over de top gaan en een halve actiefilm of slapstick comedy maken. Het is nog steeds belangrijk dat je merk herkenbaar blijf in de stijl die je kiest en dat je je doelgroep niet van je vervreemdt. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen formeel en informeel.
Dus bekijk je boodschap en zoek jouw ideale verhaal!