Animatievideo maken: vier niet te missen trends voor je bedrijf
Bedrijven kiezen steeds vaker voor animatie. En terecht. Met een animatievideo kun je alles laten zien wat je wilt en heb je de mogelijkheid om precies in te zoomen op je boodschap, zonder ruis of afleiding. Animatie is ook heel geschikt voor storytelling en je kunt kiezen uit vele vormen en stijlen. En in plaats van een complete video, kun je met animatie ook elementen op je webpagina of in je app te laten animeren voor een betere klantervaring. Met deze trends haal je het beste uit animatie en blijf je opvallen bij je klanten.
Trends animatievideo’s
1) Handwerk en authentieke stijl
Animatie wordt steeds betaalbaarder en geavanceerder. Niet alleen in langspeelfilms maar zeker ook in corporate video’s pakken bedrijven uit met de ene na de andere gelikte 3D-animatiefilm, met bijna niet van echt te onderscheiden omgevingen, voorwerpen, gezichtsuitdrukkingen en bewegingen. Op zich weinig mis mee, en het kan heel indrukwekkend zijn, maar als iederéén het doet… precies. Dan val je dus niet meer op tussen je concurrenten.
De laatste tijd zijn bedrijven – en kijkers – daarom steeds meer geïnteresseerd in originele, authentieke vormen. Bijvoorbeeld een combinatie van 3D en klassieke 2D-animatie, of het gebruik van stop motion animatie met (klei)poppen. Als er maar een unieke, persoonlijke stijl te ontdekken is.
Als je echt het handwerk van de makers in de animatie terug kan zien, geeft dit je merk meer karakter en menselijkheid. Denk maar aan de charmante films van Wallace en Gromit, of oude Disneyfilms waarin de ruwe lijnen van de schetsen nog zichtbaar zijn of de achtergronden eruitzien als een aquarel of olieverfschilderij.
2) Motion graphics op site of mobiel
Animatie is voor veel meer te gebruiken dan alleen een losse video. Je hele website en al je andere (online) omgevingen kun je visueel dynamisch en interessant maken met behulp van animatie. Dit zijn dan meestal motion graphics maar het is hetzelfde principe.
Motion graphics op sites en in apps worden nog niet enorm veel gebruikt, maar aangezien pagina’s veel sneller laden dan vroeger en we steeds meer beginnen in te zien dat de bezoeker van een pagina of app vooral visueel is ingesteld en veel meer als een kijker dan een ‘gebruiker’ moet worden benaderd, zie je steeds meer dynamische designs verschijnen. Een bezoeker beslist meestal binnen tien seconden of hij op de site blijft of niet, en dat betekent dat hij voldoende geprikkeld en ‘geholpen’ moet worden… met bewegende visuals dus. Kortom, motion graphics. Kortom, animatie.
Het kan dan om van alles gaan: data (in cijfers of staafdiagrammen) die ineens verschijnt op het moment dat je langs scrolt, icoontjes die gaan bewegen bij een ‘mouseover’, ‘stuiterende’ lijstjes, geanimeerde logo’s, dynamische titels, het morphen van afbeeldingen in andere afbeeldingen of zelfs tekst.
Overigens is het niet alleen maar leuk en aantrekkelijk, het kan ook heel functioneel zijn om motion graphics in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een winkelwagentje dat oplicht en verandert – bijvoorbeeld met een cijfer voor het aantal items – op het moment dat een bezoeker iets toevoegt aan zijn bestelling.
3) Zet social op één
Dat social media belangrijk is voor je (video)marketing, daar twijfelt niemand meer aan. Maar te weinig bedrijven houden rekening met de unieke eisen en ‘best practices’ van social mediakanalen. Je kunt niet (meer) één video maken en deze zowel op je site, social media, en bijvoorbeeld op tv gebruiken. Bij voorkeur maak je voor ieder medium en ieder kanaal een aparte video, helemaal toegesneden op de ‘regels’ van dat kanaal.
Maar als je dat niet doet, en je wilt videocontent (deels) hergebruiken, probeer dan eerst aan social media te denken. Bijvoorbeeld door het maken van korte videoclips over steeds aparte onderwerpen. Met één duidelijke boodschap, snel verteld. Heb je dan later een langere videovorm nodig, dan kun je deze losse delen aan elkaar plakken (met hier en daar een extra scène of overgang). Dat werkt beter dan het maken van een lang(er) videoverhaal om deze vervolgens in kleine stukjes te knippen. Dit is door de structuur niet altijd goed te doen.
4) Snelle en slimme 2D-video’s
Videomarketing is niet zomaar nice to have, het is een noodzakelijk onderdeel van je marketingstrategie; als je tenminste mee wilt komen met je concurrenten en zo aantrekkelijk mogelijke content wilt bieden aan je publiek. Waar je een jaar of tien geleden nog vrij uniek was als je flink inzette op video, gaat het er nu – terecht – steeds meer bijhoren.
Dat betekent niet alleen dat bedrijven bewust naar nieuwe vormen en eigen stijlen gaan zoeken om zichzelf te onderscheiden, maar ook dat ze dit – gezien het grote aantal video’s – op een kostenefficiënte manier willen doen.
Mede daarom is het momenteel een grote trend in animatie om prikkelende 2D-animatievideo’s te maken, die snel en simpel te produceren zijn, maar wel de aandacht weten te trekken met een unieke uitstraling.
Animo voor animatievideo’s
Er is steeds meer animo voor animatievideo’s. En het ziet er niet naar uit dat die trend snel gaat afnemen. Met de trends hierboven ben je dus helemaal futureproof op videomarketing-gebied.
Als bedrijf kun je gewoonweg niet om animatie heen. Animatie is ontzettend veelzijdig, voor ieder budget te realiseren en van nature aantrekkelijk voor de kijker. We moeten zeker niet stoppen met live action video, maar het gebruiken van animatievideo binnen je (video)marketingstrategie is absoluut een slimme move, voor ieder bedrijf.