Overtuigd geraakt van de kracht van animatievideo? Bijvoorbeeld omdat je enkele cases op onze site hebt bekeken of dit artikel hebt gelezen? Heel goed, want met een animatievideo of – beter nog – een serie animatievideo’s kun je heel gericht informatie delen met je klanten, je merkbekendheid vergroten en je merkidentitieit verstevigen. Maar wat kun je precies verwachten als je een animatievideo laat maken bij een agency, bureau of studio?
De beslissing dat je een animatievideo nodig hebt en gaat laten maken is natuurlijk de belangrijkste, maar je wilt ook wel graag weten wat er allemaal bij komt kijken. Die kennis helpt je enorm bij je planning en het reserveren van mensen en resources.
Het beginpunt is natuurlijk jouw behoefte aan een animatievideo, maar waarom heb je die behoefte eigenlijk? Wat is jouw exacte doel met de video? En hoe vind je eigenlijk de beste animatievideomaker voor jouw wensen?
Wat en wie heb je er verder allemaal bij nodig, hoe lang gaat het duren, hoeveel inspraak heb je en wat doet het animatiebedrijf allemaal voor je? En wanneer is de video echt af en zit de taak van het ingehuurde bedrijf erop?
Allemaal nuttige vragen om aan jezelf en de gekozen animator of animatie agency te stellen.
Eerder kon je al lezen over de verschillen tussen een freelance animator, animatiestudio en animatiebureau en waar je op moet letten bij de keuze voor een specifiek animatiebedrijf. Nadat je de knoop hebt doorgehakt, na je offerte-aanvraag en eerste officieuze (telefoon)gesprek met het animatiebureau, is het tijd om van start te gaan!
Je mag dan de knoop hebben doorgehakt, maar natuurlijk ken jij het animatiebedrijf nog niet echt goed. En het animatiebedrijf jou niet. Vooral dit laatste is extreem belangrijk.
Een goed eerste gesprek is essentieel. Niet alleen om gezellig samen een kop koffie te kunnen drinken maar vooral om ervoor te zorgen dat jouw doelen en merkidentiteit helemaal helder zijn. Geef duidelijk aan wat en wie je wilt bereiken met je video en wat je wilt uitstralen.
Een goed animatiebureau stelt jou vragen die hiermee te maken hebben en zullen je misschien ‘dwingen’ om extra helder en scherp je merkwaarden te definiëren.
Met alleen ‘klantvriendelijk’ of ‘de beste prijs-kwaliteitverhouding’ ben je namelijk niet onderscheidend genoeg. Vrijwel iedereen wil dit zijn of aanbieden en je zult op zijn minst duidelijk moeten maken op wat voor manier jij dit bereikt.
Heeft de animatiestudio of agency goed voor ogen wie jij bent en wat je wilt, dan kan er met de volgende fase worden gestart.
In de concepting fase gaat het bureau zich creatief storten op jouw mogelijke video. Aan de hand van jouw merkidentiteit en je specifieke wensen voor de video – inhoudelijk en misschien ook al qua stijl – gaan de concepters een geschikte vorm bedenken.
In deze fase kan er al een verhaal bedacht worden, maar meestal zijn het dan puur de grote lijnen. Het gaat vooral om het basisidee en de structuur van de video. Om de creatieve maar bovenal overtuigende manier waarop jouw boodschap overgebracht kan worden.
Aangezien het concept de fundering is van jouw video, is het belangrijk dat hier voldoende aandacht en tijd voor wordt gereserveerd. Het concept is meestal niet iets wat je even in een uurtje uit een duim zuigt. Dat kán het overigens wel zijn – soms heb je ineens een briljante ingeving – maar ook in dat geval is het belangrijk dat het concept voor iedereen duidelijk is en het helemaal klopt.
Een goed concept moet passend zijn voor het kanaal waar de video gepubliceerd zal worden en de doelgroep die hem zal bekijken.
Soms worden er verschillende concepten gepresenteerd omdat bepaalde aspecten smaakgevoelig kunnen zijn en dan heeft de klant tenminste wat te kiezen.
Zodra jij als klant je ‘ok’ hebt gegeven voor het concept, gaat de scriptschrijver aan de slag. Hij of zij zorgt ervoor dat het concept uitgewerkt wordt tot een compleet, goed lopend verhaal, waarbij alle situaties en dialogen uitgeschreven zijn.
Een goed script of scenario heeft een pakkend begin en maakt de centrale belofte, de probleemstelling of het interessantste aspect van het product al heel snel duidelijk, zonder meteen alles al ‘weg te geven’.
Op die manier heb je direct de interesse van de kijker, die graag de rest van de video wil zien om erachter te komen welke oplossing jouw product biedt of hoe jouw dienst het leven van de kijker kan verbeteren.
Bij het schrijven van het script wordt er uiteraard rekening gehouden met jouw tone of voice, belangrijke merkwaarden en de benodigde stijl, die voor een groot gedeelte samenhangt met de kijkersfase. Moet de kijker bijvoorbeeld geïnformeerd of vooral enthousiast gemaakt worden? Wat is zijn voorkennis en waar heeft hij behoefte aan? Maar dit is grotendeels ook al in de conceptfase bepaald.
Afhankelijk van de inhoud, lengte en het type video, zal er binnen enkele dagen tot een week een eerste versie van een script zijn om door jou beoordeeld te worden.
Wel zo fijn dat er nog niets final is, want nu kun je nog kijken of alles naar wens is uitgewerkt. Komt alles terug zoals je het voor ogen had? En zo niet, zijn de veranderingen dan een verbetering of moet de schrijver echt nog even wat dingen aanpassen?
Nu kan dat nog, dus kijk vooral goed naar het script en geef je feedback.
Is het script in orde, dan is het tijd voor het hele plaatje!
Hoewel je in een script meestal al een aardig beeld krijgt van wat je in beeld zal zien – sommige scripts bevatten al wel visuele suggesties – wordt het visuele gedeelte pas echt goed duidelijk door een drietal elementen of fases binnen de preproductie van een video: het moodboard, styleframe en storyboard.
Een moodboard kan op verschillende momenten gepresenteerd worden, bijvoorbeeld tijdens of vlak na de conceptfase. Het gaat bij een moodboard nog niet om al geanimeerde scènes of elementen, maar puur om – de naam zegt het al – het gevoel en de sfeer die je zou willen oproepen met de (beelden in de) video.
Een moodboard is eigenlijk gewoon een verzameling afbeeldingen en/of video’s die ter inspiratie dienen voor jouw nog te maken video.
Geeft het moodboard de gewenste richting aan, dan is de volgende (visuele) stap het styleframe. Dit is feitelijk een volledig uitgewerkt frame van een fragment van een (mogelijke) scène uit jouw toekomstige video. Hier zie je goed wat voor animatiestijl de animators in gedachten hebben, compleet met achtergrond, karakters en objecten.
Vaak krijg je verschillende styleframes gepresenteerd, zodat je heel gericht voor de stijl kunt kiezen die je het best bij je merk of product vindt passen.
In een storyboard tenslotte is de hele video scène voor scène uitgetekend, zodat je al een heel goede indruk krijgt hoe de uiteindelijke video eruit komt te zien. Bovendien worden deze beelden gecombineerd met de tekst uit het script, voor een optimale indruk van het eindresultaat.
Heb je je akkoord gegeven voor de tekst en visuals, dan is het tijd voor de animators om hun kunsten te laten zien.
Animeren is een intensief en verantwoordelijk proces, waarbij het niet alleen belangrijk is dat alles visueel gezien klopt, maar bijvoorbeeld ook dat de beelden goed matchen met de voice-over.
De duur van het animatieproces is afhankelijk van verschillende factoren, maar het duurt meestal wel verschillende weken voordat de volledige animatie erop zit.
Natuurlijk hangt het af van de lengte van de video zelf, maar ook van de complexiteit van de animaties. Gaat het bijvoorbeeld om 2D of 3D, karakter- of lijnanimatie, hebben karakters en andere elementen veel of weinig details? Maar ook belangrijk is de mate van beweging (van karakters en voertuigen).
Na het visuele gedeelte, moet er nog geluid worden toegevoegd. Dit gebeurt in de vorm van geluidseffecten – als onderdeel van het sound design -, muziek, en, niet onbelangrijk, de voice over.
De stemacteur of voice over-acteur – als je hier tenminste voor gekozen hebt – spreekt de dialoog in van je video, Hij of zij neemt de kijkers mee in het verhaal, overtuigt ze van de waarde van je product of geeft ze noodzakelijke informatie.
Kies hierbij voor een prettig klinkende stem, die past bij je merkgevoel en waarvan je denkt dat deze je doelgroep – figuurlijk – zal aanspreken.
Als de gehele productie van de animatievideo erop zit, ben je in theorie klaar. Maar in de praktijk nog niet. Want nu moet je animatievideo nog op de juiste plekken gepubliceerd, gepresenteerd en/of gedeeld worden. En hier is een doordachte (videomarketing-)strategie voor nodig, waar al bij de allereerste fase van de productie – vanaf de kick-off – rekening moet worden gehouden.
Je kunt nog zo’n geweldige video hebben gemaakt – of laten maken – als hij niet op de juiste plek terecht komt, door de juiste mensen wordt gezien, en geen meetbare betrokkenheid bij je kijkers oplevert, is het grotendeels verspilde moeite geweest.
Wat ons brengt bij het allerlaatste punt: het meten van de performance van je animatievideo. Het succes van je animatievideo en goed uitgedachte marketingstrategie kun je namelijk alleen maar bepalen door de prestaties van je video op de juiste manier te meten. Gelukkig zijn er goede manieren en meetindicatoren waarmee je kunt zien hoe je video wordt gewaardeerd en wat het je aan klanten en/of betrokkenheid heeft bezorgd.
Een animatievideo kun je vrij snel en simpel (laten) maken; al heb je sowieso de expertise van een animator nodig en kun je niet – net als bij live action – zelf even wat schieten met je smartphone. Maar als de animatievideo er een beetje professioneel moet uitzien, goed moet matchen met je merkidentiteit en gericht bepaalde bedrijfsdoelen moet (helpen) behalen, dan komt er best wat bij kijken. Vooral een goede planning en strategie en het juiste team van professionals.