Als je een animatiebureau opdracht hebt gegeven een animatie te maken voor je bedrijf of organisatie, weet je waarschijnlijk niet hoe het productieproces er in al zijn details uitziet. Dat is op zich prima, zolang je maar weet dat de videomakers jouw wensen en doel voor ogen hebben. Maar soms is het wel handig om vooraf goed te weten wat bepaalde termen en onderdelen inhouden, zodat je hier beter je feedback op kunt geven.
Bij een professionele animatie-agency mag je meestal je mening geven over een moodboard, styleframe en storyboard. We vertellen je graag wat je dan kan verwachten.
Je hoeft ze niet zelf te kunnen maken, maar het is wel handig om te weten wat een moodboard, styleframe en storyboard zijn en wat de bedoeling is van deze onderdelen van het productieproces.
Het zijn allemaal onderdelen van de pre-productie die bedoeld zijn om jou als klant een beter beeld te geven van de sfeer, specifieke stijl en concrete uitwerking van de visuals. In die volgorde.
Laten we ze stuk voor stuk afgaan:
De animatiestudio of de agency die je opdracht hebt gegeven voor jouw animatie kan ervoor kiezen om je, voordat er echt met animeren wordt begonnen, eerst een moodboard te laten zien. Hiermee kunnen jullie er samen achterkomen of jullie qua inhoud maar vooral qua stijl en sfeer een beetje op een lijn zitten.
Tijdens de videoconcept-fase ben je wat betreft inhoud meestal goed met het animatiebureau overeengekomen wat er in de video moet komen en hoe de structuur eruit moet zien.
Maar de sfeer die uitgestraald moeten worden – een essentieel aspect van vrijwel iedere video – is hierbij nog niet altijd goed besproken. Of in ieder geval is het lastig om hierbij één op één ideeën en gedachten duidelijk te maken voor de andere partij. In die gevallen is een moodboard een ideale ondersteuning.
In een moodboard – wat in feite een verzameling afbeeldingen en/of video’s is – kan de animator of het videoproductiebedrijf concreet laten zien welk gevoel er uitgestraald zal (of kan) worden in de video.
Een moodboard wordt in vele industrieën gebruikt en door allerlei soorten ontwerpers, waaronder fotografen, interieurontwerpers en film- en videomakers. Het kan een fysiek of virtueel ‘bord’ zijn, waar feitelijk alles op terecht kan komen wat maar inspireert. Van illustraties en foto’s tot kreten en slogans. In het geval van een videoproject vallen hier vaak ook andere inspirerende video’s onder.
Het inspirerende element of aspect kan simpelweg een kleur zijn, de lichtinval, een camerastandpunt, ontwerpstijl, of wat anders. Maar spreekt er uit alle onderdelen samen wel één consistent gevoel of duidelijke sfeer.
Het fijne van zo’n moodboard is, dat je vrijwel direct ziet of dit is wat je wilt. Dat hoeft niet te betekenen dat je vooraf al precies hetzelfde beeld voor ogen had, maar je merkt heel snel en instinctief of dit is iets waar je blij van wordt.
Heb jij je ‘ok’ gegeven voor deze algehele ‘mood’ van je animatievideo, dan is het tijd voor de volgende fase.
Na het moodboard zou de animator wellicht direct kunnen beginnen met animeren. Zeker als het een bekende animatiestijl is waar je van tevoren al over gesproken hebt, hoeft er weinig meer goedgekeurd te worden.
Maar het kan, zeker als er wat meer creativiteit, unieke elementen of gewoon een geheel unieke stijl ‘moet’ worden toegepast, ook nuttig zijn om eerst een duidelijk en concreet styleframe te hebben voordat de shots en scènes letterlijk (visueel) worden uitgewerkt.
Een styleframe (of ‘stijlframe’) is – de naam zegt het al een beetje – een enkel losstaand beeld (of frame) dat heel concreet de beoogde animatiestijl laat zien voor je animatievideo. Het gaat hierbij vooraal om de stijl zelf – 2D of 3D; karakter- of lijnanimatie etc. – maar deze wordt ook zoveel mogelijk toegepast op elementen die in jouw animatie voor zullen komen.
In het stijlframe kan een moment uitgelicht worden met bijvoorbeeld je product, een personage, relevante omgeving, of het kan feitelijk een visuele samenvatting zijn van het script. Gewoon de essentie of belangrijkste onderdelen, in een enkel beeld getroffen.
Een styleframe is ook erg nuttig om te gebruiken als de animatiestijl nog niet in al zijn facetten definitief is en er verschillende richtingen mogelijk zijn. Daarom komt het regelmatig voor dat de animator verschillende styleframes maakt, waaruit jij als opdrachtgever kunt kiezen.
Door het zien van verschillende stijlen naast elkaar, weet je, net als bij de sfeer van een moodboard, vaak heel snel wat je mooi en passend vindt en welke optie wat minder geslaagd is.
Als je zowel een moodboard als styleframe hebt goedgekeurd, is de kans klein dat je verrast zult worden door het storyboard, wat de laatste visuele impressie is van de animatievideo, voorafgaand aan het animeren zelf.
Een storyboard is een overzicht van je gehele video – in het bijzonder het verhaal van je video – waarbij iedere scène apart is uitgetekend. Als je de losse tekeningen van een storyboard achter elkaar bekijkt moet je heel concreet voor je kunnen zien – en horen – hoe de video er van begin tot eind uit zal zien. Daarom is het ook belangrijk dat de (voice-over) tekst – als deze gebruikt wordt – ook bij de afbeeldingen komen te staan.
Eigenlijk is een storyboard een soort stripverhaal van je video, waarbij de losse tekeningen samen het hele verhaal vormen.
Met een storyboard kun jij als opdrachtgever nog een mooi laatste inzicht krijgen in de visuele én inhoudelijke uitwerking, voordat er echt met animeren zal worden begonnen.
Vooral dat inhoudelijke aspect wordt nu ook goed (voor het eerst) zichtbaar. Ben je toch niet helemaal blij met wat er gezegd wordt of de combinatie van beeld en tekst in het storyboard, dan kun je dit nu nog aangeven. Natuurlijk, in de meeste gevallen zul je ook nog na het animatieproces wijzigingen kunnen (laten) aanbrengen, maar dit zal doorgaans meer tijd (en geld) kosten.
Omdat een storyboard in detail zowel beeld als tekst het laat zien – en soms ook al wat shots beschreven zijn – is het niet alleen voor jou als opdrachtgever een nuttige tool, maar ook voor de maker(s) zelf, waaronder de animator en stemacteur. Maar een sound designer kan met behulp van het storyboard (en styleframe en moodboard) ook alvast aan de slag met het selecteren en creëren van de beste muziek en geluiden.
Met behulp van de drietrapsraket moodboard – stijlframe – storyboard ben jij altijd optimaal betrokken bij de uitwerking van je animatievideo. Puur visueel, qua sfeer, maar ook inhoudelijk. Door gebruik te maken van deze hulpmiddelen weet je zeker dat jouw merkidentiteit, de door jouw gewenste look & feel en de inhoudelijke doelen goed in het oog gehouden worden.
Daarbij zorgt het ook voor een soepel productieproces waarbij de kans op ruis, vertragingen en oplopende productiekosten veel kleiner is. Het zorgt, kortom, voor een betere – en beter gemanagede – video. En daar wordt iedereen gelukkiger van.