Info & prijzenInfo & prijzen
Whitepaper    The Devion Way

Onze whitepaper biedt een diepgaande kijk op onze visie en werkwijze. We delen niet alleen onze methoden, maar ook voorbeelden uit de praktijk die de effectiviteit van onze strategieën illustreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kennismaken

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met video? Of wil je meer weten over onze werkwijze en prijzen? Vul het formulier in en we nemen contact met je op. Samen ontdekken we hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten voor jullie organisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of benieuwd bent naar hoe we kunnen samenwerken?

Laten we samen sparren over hoe we de maximale potentie van video kunnen benutten. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info & prijzen

Voor elk videoproject hebben wij het juiste antwoord. Dus grijp die hulplijn, kom maar door met die wensen en ontvang binnen 24 uur een reactie van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk
Ontdek

Animatiefilmpjes CBR-examen: duidelijk + betere gevaarherkenning

Per 7 april is het theorie-examen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) vernieuwd. Een paar van die vernieuwingen zijn zeer welkom. Zo is het prettig - en misschien wat eerlijker - dat alle fouten nu even zwaar wegen omdat ze niet meer per onderdeel geëvalueerd worden. Daarnaast wordt het onderdeel gevaarherkenning niet langer getoetst via foto’s maar animatiefilmpjes. Een verstandige keuze, wat ons betreft. Een verkeerssituatie is veel overtuigender in een ‘live’ animatievideo dan een statische afbeelding. Je snapt én voelt beter wat er gebeurt.

Animatiefilmpjes CBR-examen: duidelijk + betere gevaarherkenning

Met animatie meer in het moment

Met bewegend beeld trek je veel beter en sneller de aandacht van de kijker dan met een foto. Nog belangrijker, je kunt er veel beter een verhaal mee vertellen. Of in ieder geval: het verloop – in de tijd – van een situatie; de gevolgen van een of meerdere handelingen. Op foto’s komt het toch wat minder urgent – en minder samenhangend – over dan in een video, waarin je een gebeurtenis live ziet voltrekken voor je ogen. Je kunt tijdens het kijken van een animatievideo zowel beter vooruitkijken, als ‘in het moment’ zitten. De kijker krijgt veel meer het gevoel dat hij de situatie zelf beleeft.

Maak gevaar tastbaarder en train op veiligheid

Een potentieel voordeel van een foto ten opzichte van een (net) niet-fotorealistisch animatiefilmpje is dat de voertuigen en omgeving net wat echter overkomen. Maar dit weegt niet op tegen de kracht van bewegende beelden.

Doordat je als kijker de situatie live beleeft en alles van begin tot eind meemaakt (of tot het moment dat er een verkeerskeuze gemaakt moet worden), zie je nog beter welke gevolgen bepaalde keuzes hebben en welk potentieel gevaar er op de loer ligt.

Animatiefilmpjes CBR-examen: verkeerskegel

Natuurlijk kun je ook met foto’s een situatie en het verloop hiervan schetsen, maar dan moet je je toevlucht nemen tot ingetekende pijltjes of een aantal opeenvolgende foto’s voor de belangrijkste momenten. Maar dat levert veel minder betrokkenheid op; en minder het gevoel dat er een cruciale keuze gemaakt moeten worden.

Aangezien we met zijn allen verkeersdeelnemers willen die zo veilig mogelijke situaties creëren, is het fijn als elk type training van deze skills, in iedere fase, zo effectief mogelijk is. En dan ligt het gebruik van video voor de hand.

Verkeerssituaties duidelijker in beeld

Weliswaar gaat het nu om gevaarherkenning, maar video is een uitstekend middel voor het schetsen van alle mogelijke verkeerssituaties. En van vele andere situaties.

Een groot voordeel van het laten maken van animatievideo’s is dat je je 100% kunt focussen op datgene wat er uitgelegd moet worden, waarbij alles in beeld komt wat nodig is… en niets wat onnodig is. Objecten, omgevingen of personen die geen meerwaarde bieden, die wel op foto’s terecht kunnen komen, kun je in animatievideo’s gewoon weglaten. Terwijl je tijdens de video waar nodig elementen kunt highlighten of hier naar wens op in kunt zoomen.

Animatiefilmpjes CBR-examen: veiligheid

Deze eigenschap – het exact kunnen tonen en uitvergroten wat nodig is – is bijzonder nuttig bij het communiceren van allerlei soorten veiligheidsregels, maar ook van instructies voor medische doeleinden, waar de juiste uitvoering van handelingen essentieel is. Denk bijvoorbeeld aan uitleganimaties voor veiligheidsinstructies op een bouwplaats, of de wijze van innemen van medicijnen of aanbrengen van zalfjes.

Eerste ervaringen positief

Na de eerste dag van het vernieuwde examen zijn er al vele positieve reacties van kandidaten gekomen, via social en andere kanalen. Hoewel het CBR zelf aangeeft dat het niveau hetzelfde is gebleven en het examen dus feitelijk niet makkelijker is geworden, ervaart men het anders.

Op radiozenders waren verschillende kandidaten te horen die het examen wel degelijk makkelijker vonden. Ook op social kanalen vind je dit soort berichten terug, met mensen die na verschillende pogingen nu eindelijk geslaagd zijn; én met opmerkingen over de grotere duidelijkheid die de filmpjes bieden.

Enkele reacties op Facebook:

  • “Mijn zoon is gisteren geslaagd! Het was veel fijner dan ervoor zei hij.”
  • “[Je zag eerst] alleen een plaatje en dan moest je kiezen remmen, gas los of niets doen. Nu krijg je een video en dat is veel duidelijker dan een plaatje.”

2D of 3D animatie: altijd meer beleving

Als je er goed over nadenkt is het meest verrassende aan het nieuws over de nieuwe theorie-examens van het CBR niet dat er nu video’s gebruikt worden voor het onderdeel gevaarherkenning… maar vooral dat dit nog niet zo was.

Natuurlijk, animaties zien er nu gemiddeld mooier uit dan ze er twintig jaar geleden uitzagen: 3D animaties met realistische designs en natuurlijke bewegingen – zoals ze nu in het examen zitten – trekken de kijker beter in het ‘verhaal’ dan een ouderwetse en houterige (3D of 2D) animatie. Maar zelfs bij zo’n ‘mindere’ animatie biedt video waardevol inzicht en een beleving die je met foto’s meestal niet bereikt.

De nieuwe CBR-animatiefilmpjes: kleinere stap naar de praktijk

Om een lang verhaal kort te maken, het was een erg goede stap van het CBR om animatievideo’s in het theorie-examen op te nemen. Hoe beter kandidaten kunnen ervaren hoe de situatie in werkelijkheid is, hoe beter en zelfverzekerder ze later keuzes kunnen maken in de praktijk.

Fijn ook dat de eerste reacties zo positief zijn. Enige nadeel: het wordt nu nóg drukker op de weg!

Wil je weten hoe wij de maximale potentie van video benutten?

Download whitepaperDownload whitepaper
BackgroundBall
BackgroundBall