Hoe vaak gaan mensen echt zitten voor een commercial? Niet zo vaak, laten we wel wezen. Het is voor de meeste mensen het moment om chips te halen of ongeduldig te wachten tot ze op de ‘overslaan’-knop kunnen drukken. De uitdaging voor bedrijven is om vanaf de allereerste seconde de aandacht van de kijker te trekken. Om hem meteen te verleiden met onweerstaanbare visuals en inhoud. Animatie is dan een heel goede oplossing. Vaak zelfs de beste, want animatievideo’s zorgen gemiddeld voor meer engagement dan live action video’s. En zo zijn er nóg 7 goede redenen om voor animatie te kiezen.
Linksom of rechtsom, alles wat bedrijven doen is uiteindelijk bedoeld om meer klanten aan zich te binden. Animatie is hiervoor in veel gevallen het perfecte middel. Hieronder vertellen we je waarom.
In verschillende onderzoeken is aangetoond dat animatievideo’s beter de aandacht trekken dan live action. Ze leveren, kortom, meer engagement op bij kijkers, betere conversie en dus ook simpelweg meer klanten. Dit betekent niet dat animatie ook echt altijd de beste oplossing is, of dat er alleen maar animatie gebruikt moet worden in een video – vaak werkt een combinatie met live action ook heel goed – maar wel dat animatie op zijn minst serieus overwogen moet worden als vorm voor je reclamefilm.
Jouw product kan erg bijzonder zijn in zijn werking of wat het bereikt. Ongetwijfeld word je er zelf heel blij van, omdat je weet waar het vandaan is gekomen of beseft hoe uniek de eigenschappen zijn. Dit gevoel en inzicht wil je graag overbrengen op je kijkers. Maar dit bereik je vaak niet helemaal – en soms helemaal niet – als je alleen maar een camera op je product richt.
Neem bijvoorbeeld iets simpels als klittenband. Een live action videobeeld hiervan zal weinig harten sneller doen kloppen terwijl je met animatie de ‘magie’ van dit product kunt overbrengen.
Met animatie kun je de kijker helemaal meenemen in jouw visie. Je kunt de kleinste details tonen en alle ongelooflijke prestaties en mogelijkheden van jouw product laten zien.
Animatie is zo veelzijdig dat je vrijwel voor elk product, hoe abstract ook, een passend karakter kunt creëren.
Een geanimeerd karakter kan zo simpel en uitbundig zijn als je wilt. Het kan heel zakelijk zijn, eigenwijs, knuffelig, hulpvaardig… in het kort, het geeft je merk een gezicht. En een stem, want een karakter kan heel goed als spreekbuis dienen voor je merk.
Voorbeelden van geanimeerde karakters uit commercials zijn de twee ‘levende’ m&m’s en de hamsters van Albert Heijn.
De karakters hoeven overigens niet eens bijzonder geliefd te zijn om succesvol te zijn. De onmiddellijke herkenbaarheid en de persoonlijkheid van een karakter doen al heel veel.
Zelfs de beruchte Schimpie – het onsmakelijke kalknagelmannetje – heeft voor een boost in de verkopen gezorgd van het betreffende product.
Animatie past zich aan elke situatie aan. Niet alleen is een animatievideo heel makkelijk te updaten – bijvoorbeeld wanneer je product of dienst lichtelijk gewijzigd is – zonder daarbij de hele video opnieuw te hoeven schieten. Maar je kunt geanimeerde karakters, logo-animaties en andere visuele elementen ook heel goed voor andere marketinguitingen gebruiken, zoals je website, app, gifjes, folders, brochures, nieuwsbrieven, of… live action video’s.
Op deze manier geef je overal een consistent beeld van je merkidentiteit. Je potentiële klanten weten beter wie je bent en herkennen je direct, hoe en waar ze ook met je in merk in aanraking komen.
Animatie spreekt kijkers sneller en beter aan: erg goed om te weten. Maar net zo nuttig is de informatie dat dit niet alleen voor een bepaalde groep geldt. Iedereen – van jong tot oud – voelt zich aangetrokken tot animatie.
Iedereen heeft een soort natuurlijke nieuwsgierigheid die op komt zetten wanneer er animatie te zien is. Omdat animatie zoveel verschillende dingen kan uitbeelden en je dus nooit weet wat je kunt verwachten ben je als kijker steeds benieuwd naar wat er gaat komen. Daarnaast wordt er een nostalgisch gevoel aangesproken dat in (vrijwel) iedere kijker verscholen zit.
Dat animatie vaak beter werkt is reden genoeg om voor deze vorm te kiezen. Maar soms heb je simpelweg geen keus.
Bijvoorbeeld als je abstracte ideeën wilt laten zien, of onzichtbare zaken, zoals elektriciteit of warmte. Als je de structuur van een project of organisatie wilt uitbeelden, doorsneden van een object wilt tonen of heel kleine details. Dan kun je meestal niet om animatie heen. Alleen hiermee kun je de meest complexe ideeën verduidelijken.
Op dit punt misschien overbodig om te zeggen, maar met animatie heb je een enorm arsenaal aan stijlen en mogelijkheden: ideaal om jezelf te onderscheiden. Ga voor 2D of 3D, een bijzondere kleurencombinatie, cutout, stop motion, isometrisch design, flat design, of een willekeurige combinatie van stijlen, wellicht zelfs in combinatie met live action, voor het beste van twee werelden.
De mogelijkheden zijn zo eindeloos dat je als merk je volledige creativiteit en eigenheid erin kwijt kunt. Zo kun je zelf een stijl claimen en volkomen unieke video’s creëren, alleen al door de vorm.
Het is zeker niet altijd het geval – als je een low budget, met eigen mensen en materiaal geschoten live action video afzet tegen een high end animatievideo is de laatste optie veel duurder – maar in veel gevallen is een animatievideo kostenefficiënter dan een live action video. Je hebt immers alleen maar te maken – naast de gebruikelijke scriptschrijvers, concepters en marketeers – met een animator en illustrator en bent geen geld kwijt aan bijvoorbeeld acteurs, regisseurs, cameramensen en locatiehuur. Dat kan aanzienlijk schelen in het kostenplaatje.
Begrijp ons niet verkeerd, live action kan voor jou alsnog gewoon de beste vorm zijn voor je commercial. Het hangt er helemaal vanaf wat voor product en organisatie je hebt, binnen welke branche je werkzaam bent en vooral: op wat voor manier je een connectie met je publiek wilt maken. Voor directe identificatie of herkenbaarheid kan live action bijvoorbeeld een slimmere keuze zijn. Maar in verrassend veel gevallen kan animatie voor een unieke klik met je kijker zorgen en een nieuwe, frisse, scherpe blik op je product werpen.
Je kunt er zelfs voor kiezen om voor een combinatie van live action en animatie te gaan… voor het beste van twee werelden. De boodschap: geef de animatievorm een serieuze kans; wie weet welke impuls het kan geven aan je commercials en reclamefilms.