Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

9 manieren om explanimations te gebruiken

Een explanimation – of uitlegvideo –  is dé manier om laagdrempelig iets over een product, dienst of idee uit te leggen. Aan je klanten of medewerkers, in korte snapshots of uitgebreid en gedetailleerd. De mogelijkheden van animatie zijn eindeloos. Dat betekent ook dat je explanimation op vele manieren en op vele plekken kunt inzetten, niet alleen als een informatieve productvideo op je homepage.

9 manieren om explanimations te gebruiken

Als je dacht dat een explanimation alleen handig is om jouw product of dienst uit te leggen… think again! Met animatie kun je zaken als bedrijfsstructuren, de opbouw van een project en allerlei (abstracte) ideeën en gedachten verbeelden. En praktisch op elke plek – offline of online – waar de kijker zich bevindt.

5 soorten explanimation video’s

 1) Productvideo’s

Laten we deze maar meteen even afvinken. Dit is de eerste associatie die mensen hebben bij een explanimation: een productvideo. Heb jij producten of diensten die niet met één zin uit te leggen zijn; die extra toelichting kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat je complexe software aanbiedt, of een apparaat of pakket aan diensten dat uit verschillende onderdelen bestaat: dan is een uitleganimatie een uitstekend middel om haarfijn uit te leggen – door het te laten zien – hoe je te werk moet gaan.

Of misschien heb je sinds de lancering van je product wel verschillende terugkerende vragen ontvangen over het gebruik ervan. Hier kun je heel goed in een explanimation op ingaan.

2) Interne presentaties en (sales) pitches

Een explanimation video kan een effectief middel zijn om stakeholders en klanten live te overtuigen van je product, dienst of project. Heb je een presentatie waarbij je kort en krachtig over wilt brengen hoe je idee in elkaar zit, wat de voordelen zijn en aan wat voor ROI investeerders kunnen denken? Maak dan een snappy explanimation en krijg het groene licht voor je project.

Een verhelderende, pakkende explanimation kan ook heel effectief zijn ter ondersteuning van je salesteam. Zo kunnen medewerkers de video laten zien – op een tablet bijvoorbeeld – aan het begin van hun verkoopafspraak bij de klant. Zo hebben ze een goede binnenkomer, waarmee het concept meteen duidelijk is. Om dan daarna snel de diepte in te kunnen gaan of over te gaan op het beantwoorden van vragen.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

3) Trainingen


Explanimations hoeven echt niet alleen gericht te zijn op consumenten. Je eigen medewerkers kunnen er ook veel profijt bij hebben. Er is intern immers op verschillende momenten en terreinen uitleg nodig en door dit te (laten) doen via een animatievideo bespaar je tijd, personeel en leg je bovendien een kennisdatabase aan die steeds opnieuw te raadplegen is, door iedereen binnen je organisatie.

Het kan dan gaan om basisinformatie voor nieuwe medewerkers, veiligheidsrichtlijnen, nieuw geïntroduceerde software of processen, wat er maar gecommuniceerd moet worden (aan een grote groep): je doet het efficiënt en effectief met een explanimation.

4) Vacaturevideo’s

Live action werkt heel goed bij soorten recruitment video’s, waarbij het belangrijk is om een indruk te krijgen van de sfeer op kantoor en de karakters van de medewerkers. Maar een explanimation kan ook heel nuttig zijn bij het werven van nieuw personeel. Vooral als er echt concreet iets uitgelegd moet worden – over de functie-eisen, de positie binnen de organisatie, de mogelijkheden – is een explanimation een effectieve vorm voor je video.

Met een explanimation kun je heel overzichtelijk en to-the-point laten zien wat er van de nieuwe medewerker verwacht wordt, wat zijn taken zullen zijn en hoe hij in het bedrijf past. Maar meer high level is ook mogelijk: als bedrijf kun je bijvoorbeeld een algemene video maken over de verschillende disciplines waar je bedrijf zich mee bezighoudt en het soort werk dat er te doen is.

Overigens kun je ook in een uitleganimatie voor een authentieke sfeer zorgen. Om het extra persoonlijk te maken, zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van foto’s van je bedrijf, korte live action videoclips, of cutouts van medewerkers.

5) Branding video’s 

Een explanimation kan heel veel uitleggen. Over producten, maar ook ‘gewoon’ over je bedrijf. Een animatievideo kan heel goed een idee of boodschap overbrengen. Waarmee een explanimation ideaal is om de visie of identiteit van je bedrijf te verduidelijken. In dit geval gaat het niet zozeer om het (zo snel mogelijk) aantrekken van kopende klanten, maar om het overbrengen van een gevoel en beeld bij jouw merk.

Met een explanimation kun je uitleggen wat je bedrijf allemaal doet (voor de klant). Maar als je een pure branding video wilt maken, gaat het meer om het gevoel; om de visie van je bedrijf en in hoeverre dit aansluit bij dat van de kijker. Wees hierbij niet bang om emoties en ambitieuze doelen te benoemen (als je die hebt). Mensen vinden het alleen maar mooi om een bedrijf te zien dat durft te dromen, een duidelijke visie heeft en echt iets wil betekenen.

De explanimation kan bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van je bedrijf kort en krachtig in beeld brengen. Ideaal van animatie is dat je perfect de huisstijl van je bedrijf kunt overbrengen. Je kunt je logo terug laten komen in de video en precies aansluiten op jouw bedrijfskleuren en de stijl die je ook op je site en in andere marketinguitingen gebruikt.

4 plekken voor explanimations

Explanimation leent zich niet alleen voor verschillende vormen van content, je kunt de gebruiker ook overal bereiken met uitleganimaties. Het hangt er maar net vanaf wat je onderwerp is en in welke fase van de klantreis je klant zich bevindt. Soms komt een klant naar je toe voor meer informatie, en soms moet je video zijn kant opkomen om hem te prikkelen.

1) Website

Je eigen website is een veelgebruikte plek voor een explanimation. Zo kun je op je homepage een branding video plaatsen, en op verschillende landingspagina’s uitlegvideo’s voor je producten of vacatures. Denk eraan dat je de video’s zoveel mogelijk boven de ‘fold’ plaatst, opvallende play-buttons hebben, en er (op de landingspagina’s) een CTA getoond wordt tijdens of aan het eind van de video.

2) Social media

Video is het meest deelbaar van alle marketinguitingen en is daarom ideaal om in te zetten op social media, bijvoorbeeld in je status updates of als onderdeel van een advertentie-campagne.

3) Blog

Een blog kan heel nuttig – zelfs onmisbaar – zijn bij het informeren van je publiek. Maar als je alleen tekst gebruikt, nodigt dit niet altijd voldoende uit tot lezen. Video kan je content verrijken, meer behapbaar maken en het is goed voor je SEO. Een explanimation kan ook ideaal zijn om het concept van een blogartikel te verduidelijken.

4) E-mail

E-mails zijn de perfecte plek voor explanimations. Er worden meer mails geopend en bekeken en CTR’s nemen flink toe als je video gebruikt in je e-mailcampagnes. Ook zullen klanten eerder tot aankoop overgaan na het zien van een video.

Een explanimation in e-mails hou je het liefst zo kort mogelijk, vanwege technische beperkingen en de over het algemeen korte aandachtsspanne bij het lezen van e-mails. Probeer in maximaal 30 seconden uit te leggen wat jouw product zo handig maakt bij het oplossen of verbeteren van een situatie.

Zie een e-mailvideo vooral als een teaser om het eerste contact tot stand te brengen. Voeg dan ook onder de video een Call to Action toe, waarbij je de ontvanger uitnodigt voor een persoonlijk gesprek of een bezoek aan je website.

Explanimations: altijd en overal

Je ziet het: een explanimation is niet zomaar een leuk bedacht woord of een videovorm met maar één toepassing. Nee, het is een onmisbaar middel om essentiële informatie over je bedrijf  of product uit te leggen. Aan iedereen die het maar nodig heeft en op elke mogelijke plek. Duidelijk, krachtig, en met het juiste gevoel.

Ook een explanimation laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Explanimation: uitleg- en animatievideo in één Ultieme dream team
BLOG / Animatievideo's Explanimation laten maken Hier moet je op letten!