Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

25 creatieve en inspirerende animatie video’s (voor je bedrijf)

Animatievideo is al jaren een van de meest gebruikte vormen van video door organisaties. Of je nu iets haarscherp wilt uitleggen of je publiek uit zijn luie (bureau)stoel wilt trekken met prikkelende visuals, animatie is je vriend.

2D animatie, 3D animatie, motion graphics, of het traditionele frame voor frame animatie er zijn verschillende technieken en stijlen die ieder weer een eigen uitstraling hebben; animatie heeft het allemaal in zich. En kan met de juiste kleuren, vormen en typografie perfect aansluiten bij jouw huisstijl. Kijkers reageren er massaal op met likes, shares, clicks en aankopen.

Een voorbeeld of een aantal inspiratievideo’s is een mooi vertrekpunt om jouw stijl mee te bepalen. Let hierbij bijvoorbeeld op tekenstijl, kleurcombinaties, beweging van objecten, karakters en ook de audio en muziek. Alles kan je inspireren. Kijk snel verder hoe je een animatie kunt laten maken!

25 creatieve en inspirerende animatie video’s

Dit zijn de 25 meest aansprekende animatievideo’s

Speciaal voor jou – en vooruit, ook omdat we het zelf ook heel gaaf vinden – hebben we 25 van de meest inspirerende animatievideo’s geselecteerd om door geïnspireerd te raken. Bij iedere video leggen we uit wat de gedachte erachter is, wat het effect is op de kijker en voor welk type bedrijf en doelgroep de stijl een perfecte match is.

1)Microsoft Fluent UI

Microsoft laat in deze animatie zien hoe hun investeringen in een vloeiende user interface, voor de producten, de beleving van hun toekomstige next-gen producten gaat verbeteren.

Deze 3D animatie bevat onderdelen van neumorphism en isometrie. Het kleurgebruik valt op is een directe verwijzing naar de branding kleuren. De tastbare’ geluiden, zoals muiskliks, rollende blokjes en vellen papier maken indruk.
#3D #abstract #Realisme #structure #Materials #UI #branding *credits: Microsoft Design Team en Grossmann en Schwenk (animatie)

2) Slack

Deze abstracte 3D-animatie voor het Frontiers Conference-evenement maakt duidelijk hoe de verbeelding van materiaal en bewegingen krachtig ideeën kan overbrengen.

De houten balletjes, die letterlijk zijn overgenomen uit het logo, in deze video roepen de associatie op met houten speelgoed, dat staat voor bouwen, creëren en natuurlijk spelen. Daarnaast zien we hoe de balletjes letterlijk nieuwe wegen creëren en hoe de uiteindelijke samenkomst met andere balletjes (teamwork) voor grote resultaten zorgt.
#3D #Neumorphism #texture # material #abstract credits: Giant Ant

3)Velcro Brand Hook & Loop

Deze video bewijst dat zelfs een simpel product als klittenband spannend, mysterieus en zelfs episch kan worden. Met het juiste videoconcept. Door gebruik van veel beweging – vertraagd, vloeiend, draaiend – meeslepende muziek, en 3D-animatie waarin microscopisch kleine details worden getoond, wordt een banaal huis-tuin-en-keukenproduct een kunstobject.

Deze creativiteit straalt positief af op het merk. Daarnaast blijft zo’n artistieke, bijzondere video de kijker natuurlijk langer bij.
#3Danimation #Realisme #kaders #Macro credits: XK studio

4)Spotify Pet Playlist

Wie denk dat 2D-animatie niet interessant kan zijn, heeft deze video van Spotify nog niet gezien. Door de bewegingen van de hand van naar links en rechts, maar ook van voor naar achter te illustreren en de rotaties van de dieren, heeft deze Animatie een veel rijkere belevingswereld en meer dynamiek dan andere 2d animaties. Er is hier gebruik gemaakt van traditionelere principes van animatie en daardoor voelt het als een animatiefilm. Deze dynamiek en (letterlijke) flexibiliteit kan alleen maar bereikt worden met animatie.
#2D #Karakter #Branding credits: Le Cube

5)Aperol – The Adventures of Orange


Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

Deze commercial voor Aperol, het drankje waar een sinaasappel(schijfje) bij hoort, is vooral bijzonder omdat hij is ontworpen voor de 360 graden schermen rond de tennisbanen van de Australian Open in 2017. Er worden verschillende tafereeltjes getoond met mensen en objecten in een heel brede beeldverhouding, waar een sinaasappel speels doorheen stuitert. Er is voortdurend dynamiek doordat de sinaasappel de hele tijd – als een flipper- en tennisbal – in beweging is en alles tot leven laat komen waarmee hij in contact komt. Het kleurgebruik past helemaal bij Aperol en de sfeer is uitgesproken zomers.
#Motiongraphic #2D #karakter credits: Buck

6)Wordpress 5.0

Nieuws over een WordPress-update kan heel opwindend zijn. Tenminste als je deze video bekijkt.

We zien een (bijna) oneindig lang naar beneden scrollende 2D-animatie, waarmee de indruk wordt gewekt dat de creatieve mogelijkheden eindeloos zijn. Dit wordt onderstreept door de Jazz-muziek die ook maar voortgaat, en – als genre – bekendstaat om zijn improvisatie en spontaniteit.

Verder wordt de tekst multifunctioneel ingezet, door (1) het product te tonen (dat ook uit tekst bestaat), (2) het verhaal te vertellen, en (3) de inhoud visueel – met vervormingen – te ondersteunen. Dat is de kracht van animatie.
#2D #UI #Branding #motiongraphic #Structure #typografie credits: Thinkmojo

7) Webflow

In deze video wordt gecommuniceerd dat wij de controle kunnen krijgen over een nieuwe of onbereikbare wereld.

Een 2D computerscherm kantelt en onthult een complexe (3D-)wereld van code. Code en techniek is een lastig onderwerp om visueel te maken. Het nieuwe product geeft toegang tot deze wereld, wat onderstreept wordt door de bolletjes (de kijker) die zelf meer vorm en kleur krijgen en in een first person view door een 3D-wereld vliegen. Niet alleen het gebruik van 2D en 3D onderstreept dit idee, maar ook het wisselende cameraperspectief en de heldere kleuren.

Dit is een handige stijl voor bedrijven die veranderingen, nieuwe perspectieven en diversiteit willen uitbeelden.
#2d #3d #gradient #abstract #particles credits: Ordinary Folk

8) Are we living in a Simulation?

De combinatie van 2D en 3D in deze ‘hybride’ animatie ziet er interessant uit maar heeft ook een inhoudelijke functie. Het is namelijk een animatieles, dat gemaakt is voor het platform TedEd (Education).

In de video wordt een vraag gesteld over de essentie van ons bestaan en de rode draad is dat we veel niet kunnen weten. Misschien zijn wij – de tweedimensionale, transparante hand – wel ondergeschikt aan onze (3D-)omgeving. De diversiteit aan geometrische vormen die wél of niet samengaan en de toevoeging van getallen in de visuals, benadrukt verder dat er van alles mogelijk is.
#2D #3D #flataniamtion #3Dflatanimation #lineanimation #hybride credits: Eoin Duffy

9)Audi A5

Als kijker wordt je meegetrokken in een droomreis die zo echt lijkt, dat je bijna vergeet dat het animatie is. Er wordt visueel gemaakt wat je zelf bijna niet kan bedenken. Het uitgangspunt van de makers is dan ook geweest “ wat als de techniek kon dromen”. Je belandt in een sprookjesachtige, levendige reis die zich beweegt door licht, magie en continue snelbewegende shots, want: hé, het blijft wel een autoreclame.

De videostijl is geschikt voor technologische producten, maar ook voor de IT-sector als geheel, omdat je echt een systeem kunt induiken. Daarnaast kun je met de vloeiende overgangen en abstracte vormen goed een visie uitbeelden en je publiek meenemen op jouw persoonlijke reis.
#CGI #liveAction #3D #particles credits: BBH

10)Google Shopping

Wat direct opvalt in deze video is het kleurgebruik. Er wordt (vrijwel) alleen gebruikgemaakt van de herkenbare Google huisstijlkleuren blauw, geel, rood en groen.

Verder is het allesomvattend. Het is voor iedereen – er worden gebruikers met verschillende huidskleuren getoond, singles, gezinnen, jongeren… – en je kunt alles vinden wat je maar nodig hebt. Precies zoals we Google zien.

De luchtige sfeer van muziek, animatie en voice-over weerspiegelt tenslotte de vanzelfsprekendheid van het product. Het is kinderlijk eenvoudig, werkt razendsnel en op vele manieren. Het is tenslotte ‘Google… For Shopping.’
#branding #2D #karakter #biglimbs credits: Form Play Studio

Nog 15 creatieve en inspirerende animatie video’s

11)RIS Rubber


Deze branding video voor een producent van rubber vormproducten is een elegant samenkomen van vorm en inhoud. De hoofdrolspeler is continu het (opvallend) rode balletje, dat iedere gewenste vorm kan aannemen. Het balletje staat daarbij voor zowel het product – rubber – als het bedrijf. Dit huwelijk van inhoudelijke en gevoelsmatige elementen (producteigenschappen en de kwaliteiten van het bedrijf) kan op subtiele wijze gerealiseerd worden door deze (2D) animatievorm.
#2D #3D #Motiongraphics #abstract credits: Devion Videomarketing

12)Patagonia – Better Sweater

Deze video over de maatschappelijk verantwoorde Better Sweater van Patagonia toont hoe de animatiestijl het gevoel van het bedrijf over kan brengen en het hart van de kijker kan winnen. De video is een en al sfeer.

Kijk maar eens naar het knusse, nostalgische gevoel dat opgewekt wordt door de (bijna) zwart-wit en groene kleuren en de simpele, luchtige animatiestijl. Geen platte computergegenereerde graphics, maar bijna handgeschilderd wat goed bij het onderwerp van de video past; eerlijk en beter voor de planeet. Het laat zijn boodschap – met behulp van de beelden – voor zich spreken en voelt daarin volkomen authentiek aan.
#2D #karakteranimatie #minimalistisch #handcrafted #green #duurzaam credits: Oddfellows

13)Sensodyne

Wil je dat kijkers zich direct met het onderwerp in je video kunnen identificeren maar wil je daarnaast ook ongeremd in kunnen zoomen op details? Gebruik dan een combinatie van animatie én fotografische collage!

In deze video van Sensodyne kunnen kijkers zich direct herkennen in de echte beelden van mensen, terwijl de animatievorm uitkomst biedt wanneer er onmogelijke of ongemakkelijke details getoond moeten worden, zoals een open mond of cellen in je lichaam.
>#2d #fotografie #motionGraphics #collage #filmgrain #structure credits: Novenero Studio

14)Hello Astra

In de video voor het door AI gestuurde recruitment platform Hello Astra komen twee elementen heel optimaal samen: een sterk script en fantasierijke animatie. Het technische, wat ongrijpbare product wordt heel treffend uitgelegd door het te plaatsen in een (onder)watercontext en hierbij verschillende passende metaforen te gebruiken, zoals ‘een oceaan van sollicitanten’, ‘dieper duiken’, ‘alleen het topje van de ijsberg zien’ en ‘de beste kandidaten boven laten drijven’. En zo’n script kan alleen maar goed gecommuniceerd worden met de oneindige creatieve mogelijkheden van animatie.
#motiongraphic #Branding #karakter credits: RedWoord Studio

15)Eneco Tesla Powerwall


Deze als handwerk aanvoelende 3D-animatie weet door zijn new world materiaal- én kleurgebruik te benadrukken dat de Powerwall dé verantwoorde energieoplossing is voor de toekomst.

Niet alleen trekt het monochrome kleurgebruik van de losse scènes de aandacht, het contrast tussen de lichte(re) aardse kleuren voor de ideale situatie en het duistere paars voor het probleem (andere vormen van energie) geeft de kijker ook het gevoel dat het betreffende product de enige verantwoorde oplossing is.
#3D #materials #plastic #monochrome credits: Johannes Matsson

16)Oppo Find X

Last maar zeker niet least hebben we deze video voor de Oppo Find X geselecteerd, die net zo cinematisch is als een speelfilm. De onderdompelende 3D-animatie – die begint in de ‘blockbuster-beeldverhouding’ van 1:2.4 – plaatst de kijker in een epische science fiction film, met als uiteindelijke hoofdrolspeler de Oppo Find X, die als een buitenaards stuk technologie wordt gepresenteerd, met onweerstaanbare lijnen en een chirurgisch strakke afwerking. Te bombastisch en hoogdravend wellicht, maar een prachtige showcase voor de potentie van animatie.
#liveaction #3D #futuristisch #CGI credits: Somei

17)Builddie

Builddie helpt je met het besparen van kosten in je smart home-omgeving. Op een ‘eenvoudige manier die aanvoelt alsof je met een mens communiceert’.

Deze animatie laat zien dat door middel van kleur en vorm je heel goed je eigen branding kan doorvoeren in een video. De zeshoek van het logo en de rode lijnen met bolletjes aan beiden kanten worden als stijl element gebruikt in de video en ook de kleurencombinatie zijn niet alledaags maar geven de video een authentiek gevoel mee.

Ook komt het bouw-aspect in de merknaam terug in de visuele stijl, waarbij de functies en onderdelen als ‘bouwstenen’ voorbijkomen.
#2D #flatdesign #icon #lineanimation #branding #motion graphics #figuratief #karakter credits: Vladimir Marchukov

18)De tijd van je leven

Deze video is een prachtig voorbeeld van de creatieve mogelijkheden van typografie. Niet alleen wordt met de woorden de tekst van de voice-over op functionele wijze onderstreept, de letters en woorden nemen daarnaast ook letterlijk de vorm aan van wat er wordt gezegd: ze gaan achteruit (‘way back’), komen snel op een draaischijf voorbij om een oneindige groep (mensen) aan te duiden. Tenslotte heeft dit originele gebruik van woorden nóg een belangrijke dimensie: het product zélf draait namelijk ook om een nieuw, origineel woord.
#motiongraphic #Typografie #icon

19)Beamwallet

Animatie is ontzettend veelzijdig; ze kan heel strak, zakelijk en futuristisch zijn (zoals in de Audi A5-commercial), of, zoals in deze animatievideo voor Beamwallet, uitgesproken menselijk en toegankelijk.

Hoewel het hier (ook) om een technologisch product gaat – dat met animatie haarfijn uitgelegd kan worden – is de boodschap dat klant en bedrijf elkaar moeten kunnen vinden en begrijpen. Daarom is hier gekozen voor warme tinten, identificeerbare karakteranimatie en een handgetekende techniek die persoonlijk aanvoelt.
#motiongraphic #karakter credits: antimatter

20) Kraamzus

Met animatie kun je potentieel ‘discutabele’ onderwerpen doorgaans veiliger afbeelden dan met live action. De geanimeerde naakte baby’s in de video’s van Kraamzus zullen maar weinig mensen problemen mee hebben, bijvoorbeeld.
Om een nog sterkere band met de kijker te krijgen, belangrijk bij zo’n persoonlijk onderwerp, is er bij de video’s van deze kraamzorganisatie bovendien voor gekozen om een menselijk karakter – een ‘echte’ kraamzus – de instructies te laten geven.
#karakter #figuratief #vector #explanimation credits: Devion Videomarketing

Nog meer voorbeelden van mooie animatie video’s

21)IBM

Isometrisch design is een elegante en effectieve manier om diepte te creëren binnen een 2D-omgeving. Doordat er geen perspectieflijnen gebruikt worden, kun je heel duidelijk laten zien hoe de verschillende kanten van een (driedimensionaal) onderwerp eruitzien.

Voor dit product werkt het samengaan van 2D en 3D ook nog eens erg goed, omdat je het product gebruikt op 2D-schermen, maar tegelijkertijd een wereld van diepte (of diepgang) ervaart. Het is een kosteneffectieve, subtiele én creatieve stijl waarmee je positief kunt opvallen.
#isometrisch #motiongraphic #karakter #branding credits: vidico

22)TomTom Priority Driving

Een rode loper die zich uitrolt voor jouw auto en die jou door het drukke verkeer leidt. Een overhead view van een ideale route, politieauto’s die je ineens voorbijschieten, en vogels die je vrolijk fluitend begeleiden tijdens jouw moeiteloze en fileloze rit. Het is een geweldig concept om TomToms product ‘priority driving’ mee te verbeelden. En eigenlijk alleen maar te doen in een animatievideo.

Isometrisch design is een elegante en effectieve manier om diepte te creëren binnen een 2D-omgeving. Doordat er geen perspectieflijnen gebruikt worden, kun je heel duidelijk laten zien hoe de verschillende kanten van een (driedimensionaal) onderwerp eruitzien.

Voor dit product werkt het samengaan van 2D en 3D ook nog eens erg goed, omdat je het product gebruikt op 2D-schermen, maar tegelijkertijd een wereld van diepte (of diepgang) ervaart. Het is een kosteneffectieve, subtiele én creatieve stijl waarmee je positief kunt opvallen.
#motiongraphic #Typografie #topview credits: 180 kingsday

23) Breinwave

Breinwave biedt ICT-diensten aan, innoveert voortdurend en kan structureel een toegevoegde waarde zijn voor andere bedrijven. Het is best een uitdaging om dit abstracte geheel pakkend (visueel) te communiceren.

Toch is dit in deze branding video gelukt, met een combinatie van een script dat je optilt en meeneemt in een visie én 3D visuals die dit meeslepende verhaal perfect complementeren.
#3D, #2D, #abstract #figuratief #particles #lights #icon credits: Devion Videomarketing

24)KLM veiligheidsinstructies


De meeste mensen zullen half wegdromen tijdens het ‘ondergaan’ van de standaard veiligheidsinstructies in een vliegtuig, zoals uitgebeeld door het personeel. Deze video maakt de kans groter dat passagiers wél opletten.

Niet alleen oogst de liefdevol met Delfs Blauw-tegeltjes gecreëerde stop motion animatie, voortdurend bewondering bij de kijker, waardoor hij zijn aandacht bij de instructies houdt, het Delfts Blauw draagt ook perfect het karakter uit van de KLM als onze nationale trots. Maar deze ‘ouderwetse’ animatiestijl heeft ook iets uitgesproken persoonlijks en nostalgisch.
#live action #drawing #stop-motion credits: KLM Tasty Blue

25)Booking.com Click Event


Je kunt met legosteentjes meer doen dan films naspelen. Ook voor commerciële video’s zijn ze uitstekend geschikt, zoals deze promotievideo voor een evenement van Booking.com laat zien.

In deze combinatie van stop motion en 3D-animatie staan legosteentjes en de objecten die ze creëren symbool voor de personalisatie van de reiziger, voor wie de bedrijven op het evenement een geheel eigen ervaring samenstellen. Creatief en effectief. Met animatie.
#3D #figuratief #materials credits: Ruben Scheer

Voorbeelden animatievideo’s

We kunnen er nog zoveel uitleg en achtergronden tegenaan gooien, duidelijker dan deze animatievoorbeelden zelf kunnen we het eigenlijk niet maken. Je hoeft maar een paar van bovenstaande video’s aan te klikken om heel, héél erg enthousiast te worden. Als je al twijfelde over de diversiteit, bijzondere kracht en zakelijke effectiviteit van animatievideo’s, dan heeft deze lijst daar definitief een einde aan gemaakt. Dat kan bijna niet anders.

En het mooie is: er is nog véél meer mogelijk. Animatietechnieken ontwikkelen voortdurend en er zijn oneindig veel kruisbestuivingen mogelijk met andere vormen. Zo hoef je nooit een stijl één op één over te nemen en kun je altijd uniek zijn in je video’s. Er is altijd een stijl of techniek te creëren die helemaal bij jouw bedrijf past!

Dus kom uit je bureaustoel, laat die creatieve sappen stromen en laat ook zo’n animatievideo maken!

Advies over animatie?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Meer informatie
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's 10 redenen om te investeren in een animatievideo Wil je je doelgroep optimaal bereiken? Overweeg animatie!
BLOG / Animatievideo's 2D of 3D animatie, wat past beter bij jouw bedrijf? Wat is het verschil en hoe maak je een juiste keuze