Bel ons op036-2022165
Info & prijzen
Videomarketing blogWaar we dagelijks mee bezig zijn

11 tips voor een pakkende infographic

Infographics zijn geweldige tools om belangrijke informatie in een aantrekkelijke vorm te gieten. Ze worden veel bekeken, meer dan twee keer zo vaak gedeeld als een ‘normale’ blog, en zijn heel goed voor je merkbekendheid. Een mooie, heldere infographic blijft je gewoon beter bij dan alleen een lap tekst. En je kunt het voor veel content gebruiken: of je nu uitslagen van onderzoeken wilt communiceren, educatieve boodschappen memorabel wilt maken of de hoofdpunten van een blog wilt samenvatten, de inforgaphic is je vriend. Maar hoe maak je nu de beste infographic voor jouw informatie? Lees onze 11 tips…

Pakkende infographic


1) Stroomlijn je content
Een infographic maak je niet zomaar. Je moet eerst content hebben die het waard is om grafisch te verwerken. Dat is stap 1. Stap 2 is om hapklare brokken te maken van je informatie, zodat het visueel overzichtelijk blijft en je zeker weet dat je content blijft hangen.

Dat betekent dat je bepaalt wat de belangrijkste punten van je content zijn (en wat de bijzaken of toelichtingen), welke feiten je wilt noemen, en dat je nadenkt over de titel, kopjes en subkopjes. Ook is het goed om in kaart te brengen hoe lang je punten of paragrafen zullen worden.

2) Gebruik kaders en lijnen om je info te ordenen
Het voordeel van een infographic is dat je visueel een hoop kan doen om de informatie overzichtelijk te maken. Dit hoeft niet heel ingewikkeld: Plaats bij elkaar horende content bijvoorbeeld in een vierkant of cirkel, of verbindt punten met elkaar door middel van lijnen, om een volgorde of hiërarchie aan te geven.

Succesvol starten met video? Gratis 3-delige masterclass over videomarketing voor jouw organisatie
  • Hoe maak je een goede video voor je organisatie?
  • Zo worden video's volledig uitgekeken
  • Welk type video gebruik je bij welke communicatie?
Video's bekijken
Hoe maak je een goede video voor je organisatie? 10 minuten
Zo worden video's volledig uitgekeken 5 minuten
Welk type video gebruik je bij welke communicatie? 5 minuten
Gratis 3-delige videoserieVul onderstaande velden in en ontvang de video's in je mailbox

3) Gebruik kleur om belangrijke informatie te highlighten
Kleur is een visueel element dat heel goed de aandacht kan trekken. Aangezien je ook in een infographic hoofd- en bijzaken hebt, is het handig om sommige punten visueel meer uit te kunnen lichten. Geef deze onderdelen een opvallende of contrasterende kleur in vergelijking met de rest van je infographic. Bijvoorbeeld geel of oranje (terwijl de rest grijs- of blauwtinten heeft).

4) Zet een nummer in de titel, liefst oneven
‘De 7 beste tips voor…’ ‘9 manieren om…’ ‘5 redenen waarom…’ Dit soort titels werkt altijd erg goed. Niet alleen de tips en manieren doen het goed, maar ook het gebruik van een nummer in de titel werkt als een soort trigger. Blogs die dit hebben worden beter bekeken en gedeeld. En interessant genoeg werken oneven cijfers het beste. Doe er je voordeel mee!

5) Maak een krachtige titel
Je titel wordt het best bekeken van je hele infographic; sterker, een ongelooflijke 8 van de 10 mensen leest alleen de titel. Heel belangrijk dus, dat je hier even wat aandacht aan besteedt. Kom met een titel die prikkelt en unieke kennis belooft.

6) Draai er niet omheen
Een infographic moet overzichtelijk en aantrekkelijk zijn, en mensen snel geven wat ze willen. Een bezoeker bekijkt je infographic op basis van de veelbelovende titel en dan moet je ook leveren! Het gaat hier niet om een blog waarbij je rustig je verhaal kunt inleiden en argumenten kun opbouwen. Bij een infographic heb je andere verwachtingen.

Toon je kijker/lezer dus informatie die kort en krachtig is, makkelijk te begrijpen, nuttig, en… geef het ze meteen!

7) Gebruik data en quotes
Heb je indrukwekkende data, visualiseer deze percentages, aantallen en resultaten dan! Maar ook citaten van experts doen het goed, ter onderbouwing. Dit komt niet alleen gezaghebbend en geloofwaardig over, mensen zijn ook gewoon dol op feiten, zeker als ze opzienbarend zijn.

8) Gebruik illustraties
Je kunt best veel doen met kaders, lijntjes en kleuren, maar als je enigszins de mogelijkheid hebt, neem dan visualisaties in je infographic op, of dit nu figuren, symbolen, iconen of karakters zijn. Daarmee kun je ingewikkelde onderwerpen snel verduidelijken en je infographic een aantrekkelijke uitstraling geven.

9) Merk, logo, site
Ja, je content is waar het om draait, maar als je publiek zwaar onder de indruk is van je infographic, maar geen idee heeft wie hem gemaakt heeft, op welke site er meer gevonden kan worden van dit merk en hoe er gedeeld moet worden… dan heb je er nog weinig aan. Voeg dus ergens in de infographic je persoonlijke logo en url toe.

10) Geef je lezers de ruimte
In sommige infographics kijk je werkelijk je ogen uit, en dat kan prima zijn, maar over het algemeen is het aan te raden om er niet een overdaad aan informatie en visualisaties in te stoppen. Of in ieder geval, om al deze elementen heel dicht op elkaar te plaatsen. Kortom, wees niet bang om gebruik te maken van (lege) ruimtes.

Als je genoeg gebruik maakt van witte (of lege) ruimtes, gaat de kijker actiever op zoek naar nieuwe informatie in plaats van het gevoel te hebben overspoeld te worden door visuele prikkels.

11) Laat het bewegen!
Last maar zeker niet least, is de tip om iets met beweging kunt doen. Niet alleen trekt een bewegend beeld van nature meer aan dan een statisch beeld – en zal dit gegeven alleen al meer shares opleveren – het maakt verbanden vaak sneller duidelijk. Zeker als je een verhaal te vertellen hebt – en niet alleen droge feiten wil oplepelen – is beweging veel effectiever dan alleen het gebruik van illustraties.

Als je beweging wilt toevoegen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt de infographic als geheel laten bewegen in een geanimeerde infographic, maar het kan ook minimalistischer, waarbij de beweging vooral moet komen van motion graphics in een verder statische infographic; dit wordt een gemonteerde infographic genoemd. Waar je voor kiest hangt voor een groot deel van je content af, maar ook van je merk en de uitstraling die je wenst.

Ook een infographic laten maken?

036-2022165 Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Info & prijzen
Gerelateerde berichten meer blog
BLOG / Animatievideo's Gebruik infographics voor een animatievideo Haal meer uit bestaande content!
BLOG / Animatievideo's Animatievideo voor interne bedrijfspresentaties Dit is waarom jij animatievideo moet gaan gebruiken in presentaties